Rozhovory

Michal Krapinec: Zastavit modernizaci prakticky nelze

Publikováno: 21. 12. 2022
Autor: Tomáš Syrový
Foto: Foto Archiv ČD
logo Sdílet článek

Pandemie covidu a následně válka na Ukrajině způsobily mnoha firmám existenční problémy. Obrovské ztráty utrpěl i tak velký podnik, jako jsou České dráhy. Ročně tato společnost vypraví téměř dva a půl milionu spojů. Podle generálního ředitele Michala Krapince přišla o tržby v řádu miliard.

A když už se začalo blýskat na lepší časy, prudce zdražila většina vstupů. Ani tak ale České dráhy nepřestaly modernizovat služby a vozidlový park. Ve výrobě jsou desítky nových vozů, ucelených jednotek i lokomotiv. Firma se také aktivně hlásí k myšlence trvalé udržitelnosti a společenské odpovědnosti.

Pane řediteli, v jakém stavu jsou České dráhy?

Jako pro jiné podnikatelské subjekty je pro nás doba nepříznivá. Miliardy, o které jsme přišli za covidu, nám chybí. Na druhou stranu, do vlaků se vracejí cestující, máme zajištěné financování provozu i investic a jsme připravení plnit své závazky, vyplývající ze smluv s kraji i státem.

A plníte je? V médiích se objevují zprávy, že ne vždy nasazujete slíbené vlaky. Proč se to děje?

V poslední době máme velké problémy se zpožďováním dodávek od výrobců, kterým chybí kapacity nebo některé komponenty od subdodavatelů. Děje se to jak u výroby nových vlaků, tak u modernizací a oprav starších. Pro nás to má nepříjemný reputační dopad, nicméně doplácíme na chybu třetí strany.

Ono to není jen o reputaci, ale má to i finanční stránku. Kraje vás za nedodržení vozby pokutují. O jaké částky se jedná?

Aktuálně jsou to řádově statisíce měsíčně. Tyto peníze nám kryjí pokuty, které uplatňujeme za pozdní dodávky u výrobců a opravců. Opakovaně na ně apelujeme, aby dodržovali termíny. Naposledy to bylo na Dnu dodavatelů, kde jsme jim vysvětlovali, jaké důsledky to má pro nás i pro naše cestující.

Zmínil jste, že máte zajištěné financování provozu i investic. Tržby se tedy vrátily na úroveň před covidem?

Ne úplně. Teď vozíme asi 90 % cestujících ve srovnání se stavem před pandemií. Na provoz si vyděláme. Druhá věc jsou peníze na rozvoj, hlavně na nákup nových vozidel. Tam jdeme cestou externího financování a hledáme ten nejlevnější způsob. Úspěšně jsme v říjnu emitovali ESG bondy v hodnotě 500 milionů eur, což bylo klíčové pro stabilizování finanční situace a krytí investic. Dále máme sjednán úvěrový rámec od společnosti EUROFIMA, a to za velmi zajímavých podmínek.

To zvýší zadlužení firmy. Jak velké je v tuto chvíli?

Pokud jde o samotné České dráhy, pak se pohybujeme kolem 45 miliard korun. Čerpáním zmíněných externích zdrojů se dluh zvýší, ale na druhou stranu na jaře splatíme starší dluhopisy. Problémem nicméně není absolutní výše dluhu, ale jeho poměr k EBITDA, tedy zisku před započtením daní a odpisů. Když budeme dobře fungovat a expandovat, poroste EBITDA, může tedy růst i zadlužení. A bude to zdravé.

Půjčujete si hlavně na nová vozidla. Nepřehodnotili jste své plány s ohledem na situaci?

Všechny strategické dokumenty včetně investičního plánu jsme revidovali. Ty, které jsme připravili my, reflektují naši aktuální situaci. Je potřeba říct, že řada vozidel se už vyrábí, další jsme se zavázali nakoupit nebo modernizovat ve smlouvách s kraji. Zastavit modernizaci prakticky nelze. Už proto, že kde nasadíte nový vlak, tam šetříte energie, levnější je údržba i samotný provoz a zároveň přilákáte nové zákazníky. Dává to smysl.

Na spojích do Chebu vyjely InterJety, i tam díky tomu přibylo cestujících. Počítáte s dalšími novými vlaky v dálkové dopravě?

Ano. Už se pro nás vyrábí dalších 180 dálkových vozů, které budou zase o něco lepší než InterJety. Budeme mít dvacet devítivozových souprav, které potáhnou nové lokomotivy Vectron. Ty budou jezdit rychlostí 230 kilometrů za hodinu, což je dnes potřeba v zahraničí, ale věřím, že brzy se tak bude jezdit i u nás. Připravujeme se i na výměnu starších souprav na vnitrostátních linkách. V této souvislosti jsme nyní vypsali výběrové řízení na dodávku až 60 elektrických jednotek, které nahradí starší soupravy z klasických vozů.

Dalším vylepšením jsou modernizované lůžkové a lehátkové vozy. Vyzkoušel jste je osobně?

Nedávno jsem cestoval lůžkovým vozem a musím říct, že mě samotného překvapilo, jak fajn to může být. V tuto chvíli běží modernizace dalších lůžkových i lehátkových vozů za 250 milionů korun. Nevylepšujeme přitom jen samotné vozy, ale službu ČD Night jako celek. Je to o kvalitě ubytování, ale také o cateringu a službách, které poskytuje palubní personál.

Kam mohu těmito „spacími“ vozy cestovat

Ke spojům z Prahy do Budapešti, Košic, Humenného, Krakova a Varšavy nebo do Curychu přes Rakousko přidáváme od prosince nové noční spojení. To zajistí přímou dopravu z Čech a sousedního Saska na jihozápad Německa do oblasti Bádenska a do Švýcarska – Basileje a Curychu. Tím se zlepšuje také dostupnost francouzského Alsaska a s přestupy na další spoje lze vlakem pohodlně dojet do jakékoliv oblasti Švýcarska.

Má tento segment potenciál být ziskový?

Kdyby ne, nedělali bychom to. Noční spoje s lehátkovými a lůžkovými vozy prožívají renesanci. Lidé to berou jako zážitek, ale zároveň jde o úsporu času a peněz. Faktem nicméně je, že z pohledu segmentu, kterému chceme tímto produktem konkurovat, a sice letecké dopravě, máme celou řadu omezujících opatření. Přesto věřím, že noční vlaky budou zákazníky více a více vyhledávány, a nejen kvůli komfortu, ale i proto, že se jedná o nízkoemisní cestování.

Na kolik takové cestování ve spánku vyjde?

Máme v zásadě dvě kategorie. Lehátka lze přirovnat k hostelu, v tom případě si k jízdence připlatíte řádově stokoruny. Oproti tomu lůžková kupé připomínají hotel. Můžete mít vlastní sprchu a toaletu, jako rodina si propojit dvě kupé dohromady a užít si cestu společně v malém apartmá. Tady si připlatíte k jízdence nižší tisícikoruny. V cílové destinaci ušetříte za hotel a ráno jste odpočatí na svůj plánovaný program.

České dráhy jsou poměrně progresivní v oblasti zavádění wifi ve vlacích a také představily první opakovač mobilního signálu. Kde se s touto – na českých kolejích novou – technologií lidé setkají?

V tuto chvíli jde o zkušební provoz v jednom railjetu mezi Prahou a Vídní. Věřím, že bude úspěšný a zahájíme sériovou zástavbu do dalších ucelených jednotek dálkové dopravy. Po Německu a Rakousku budeme třetí zemí ve střední Evropě, kde se stane dobrá dostupnost mobilního signálu pro telefonování a přenos dat uvnitř vlaků samozřejmostí.

Osazení jedné soupravy vyjde řádově na několik milionů korun. V kolika vlacích nakonec bude signál opravdu dobrý?

Když bude možné získat dotaci z Národního plánu obnovy, jak předpokládáme, mohli bychom do roku 2025 osadit až 200 opakovačů. Například na pokrytí celého jednoho railjetu jsou potřeba dva.

Od prosince platí na železnici nový jízdní řád. Přináší cestujícím nějaké změny k lepšímu?

Je toho hodně. Nasazujeme nové vlaky a díky dokončení modernizace řady tratí se budou, věřím, zkracovat i jízdní doby. Spolu s komfortní vozbou je to zajímavá příležitost, jak po letech výluk a zpoždění přilákat další zákazníky. Zavádíme například i nový vlak Silva Nortica, který spojí Prahu a Vídeň přes Tábor a České Velenice. O nové kvalitě v noční dopravě jsme už mluvili.

A co další služby?

Zmínili jsme wifi. Ta bude doplněna do téměř tisícovky dalších vlaků, takže v novém jízdním řádu se na ni připojíte ve více než třech tisících spojích včetně regionální dopravy. Výrazně zvyšujeme počet spojů s přepravou kol nebo spojů, kde si během cesty dobijete osobní elektroniku. Modernizace naší flotily se projevuje i tak, že přibývá vlaků bez bariér pro imobilní cestující.

Když jsme u technologií, které mají zjednodušit pasažérům život, kolik lidí dnes využívá online odbavení?

Podíl online prodaných jízdních dokladů neustále roste. Aktuálně se pohybuje kolem 39 %. Kdybychom brali výhradně jízdenky ČD, tedy bez krajských tarifů, které také prodáváme, tady už přesahujeme 50 %. Výrazně tomu pomáhá aplikace Můj vlak, kterou si stáhlo přes milion lidí. Tomuto trendu jdeme dál naproti zjednodušením online odbavení. Vylepšujeme náš e-shop, u případných odškodnění za zpoždění u online nakoupených jízdenek neřešíme cenový strop daný evropskými pravidly.
Další novinkou je zahájení pilotního projektu automatického vyplácení odškodného u online jízdenek zakoupených pro přímou cestu jedním spojem, aniž by o něj zákazník musel žádat. Věřím, že všechny tyto změny povedou k větší spokojenosti cestujících a ti nám to budou moci dát najevo. Třeba tak, že v mobilní aplikaci Můj vlak bude uživatel po ukončení jízdy osloven notifikací s možností ohodnotit spokojenost s cestou, dílčí faktory cesty nebo odpovědět na konkrétní dotazy.

České dráhy se také aktivně hlásí k trvalé udržitelnosti. I vaše poslední emise eurobondů je takzvaně zelená. Co to pro vaše fungování prakticky znamená?

Pro nás to není prázdné gesto. Elektromobilitu nevymyslel automobilový průmysl, ale železnice. Ze samé podstaty je železnice jedním z prostředků, jak hromadnou přepravou osob nebo materiálu šetřit energie a snižovat zátěž na životní prostředí. Málokdo například ví, že moderní vlaky jsou schopné rekuperace, takže část elektřiny, kterou spotřebují, zase samy vyrobí. Abychom motivovali řidiče přestoupit na vlak, budujeme odstavné plochy u nádraží a dokonce i nabíjecí stanice. Samozřejmě tam, kde to jde a máme na to kapacity. Naše nabíječky na elektromobily budou například v Zábřehu na Moravě, Bohumíně či Kroměříži.

Kdy se dočkáme prvních vlaků na alternativní pohon?

V letošním roce jsme spolu s Alstomem představili vlak poháněný vodíkem. Projížděli jsme regiony a technologie vzbudila zájem jak politiků, tak veřejnosti. Druhá stránka je, že takto poháněné vlaky jsou dražší a potřebujeme nejdříve vybudovat infrastrukturu – tedy čerpací stanice, kde bude možné vodík do vozidel doplnit. Druhou technologií jsou vlaky bateriové. Ty bychom chtěli nasadit už od roku 2024, a to v Moravskoslezském kraji, který je v této oblasti velkým průkopníkem.

Noční vlaky

Michal Krapinec potvrzuje, že noční spoje prožívají renesanci. „V tuto chvíli běží modernizace dalších lůžkových i lehátkových vozů za 250 milionů korun,“ říká a dodává, že ČD přitom nevylepšují jen samotné vozy, ale službu ČD Night jako celek. „Je to o kvalitě ubytování, ale také o cateringu a službách, které poskytuje palubní personál. Věřím, že noční vlaky budou zákazníky více a více vyhledávány, a to nejen kvůli komfortu, ale i proto, že se jedná o nízkoemisní cestování. Ke spojům z Prahy do Budapešti, Košic, Humenného, Krakova a Varšavy nebo do Curychu přes Rakousko přidáváme od prosince noční spojení, které zajistí přímou dopravu z Čech a ze sousedního Saska na jihozápad Německa do oblasti Bádenska a do švýcarské Basileje a Curychu. Tím se zlepšuje také dostupnost francouzského Alsaska a s přestupy na další spoje lze dojet vlakem pohodlně do jakékoliv oblasti Švýcarska," uzavírá generální ředitel.

Online

Podíl online prodaných jízdních dokladů neustále roste. Aktuálně se pohybuje kolem 39 %. Kdybychom brali výhradně jízdenky ČD, tedy bez krajských tarifů, které taky prodáváme, tady už přesahujeme 50 %. Výrazně tomu pomáhá aplikace Můj vlak, kterou si stáhlo přes milion lidí. Tomuto trendu jdeme dál naproti zjednodušením online odbavení. Vylepšujeme náš e-shop, u případných odškodnění za zpoždění u online nakoupených jízdenek neřešíme cenový strop daný evropskými pravidly. Další novinkou je zahájení pilotního projektu automatického vyplácení odškodného u online jízdenek zakoupených pro přímou cestu jedním spojem, aniž by o něj zákazník musel žádat. Věřím, že všechny tyto změny povedou k větší spokojenosti cestujících.

Wifi

Wifi bude doplněna do téměř tisícovky dalších vlaků. Takže v novém jízdním řádu se na wifi připojíte ve více než třech tisících linkách včetně regionální dopravy. Výrazně zvyšujeme počet spojů s přepravou kol nebo spojů, kde si během cesty dobijete osobní elektroniku. Modernizace naší flotily se projevuje i tak, že přibývá vlaků bez bariér pro imobilní cestující.

ČD výrazně investují také do lůžkových vozů v nočních vlacích.

Soupravy InterJet výrazně zvýšily komfort na obou linkách z Prahy do Chebu.

V 1. třídě souprav InterJet nechybí mj. bezdrátové nabíječky na mobilní telefony.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků