Glosa

Meghan versus Firma

Publikováno: 19. 4. 2021
Autor: Andrea Polívková
Foto: Photo Shutterstock.com
logo Sdílet článek

Když se liberální hodnoty Spojených států amerických setkají s tradiční, konzervativní konstituční monarchií, výsledkem může být kulturní šok pro obě zúčastněné strany. Přesně tak, jak jsme byli nedávno svědky.

Nově příchozí do královské rodiny obvykle zaskočí potíže s adaptací. Když ambiciózní hollywoodská kráska vklouzla do establishmentu, věci naopak vypadaly slibně. Jak mohl „match made in heaven“ dospět do tak hořkého konce? Harry a Meghan se v jednu chvíli stali nejsledovanějším párem na světě, svět je chtěl vidět. Od začátku ale bylo jasné, že Meghan chce roztrhat pomyslnou knihu královských pravidel a dělat věci po svém. To, co začalo jako závan čerstvého vzduchu do zkostnatělé instituce, dospělo k řadě rodinných konfliktů, kontroverzí a problémů Harryho a Meghan s monarchií. Je to skutečně ztracená příležitost Firmy, která se mohla posunout směrem k inkluzivitě, modernizaci a rozvoji?

Pocity, nebo fakta?

O slavném rozhovoru už bylo řečeno a napsáno víc než dost. To, co tam zaznělo, je jedna strana celého příběhu – pocity a vnímání Meghan a Harryho, nikoli fakta. Druhá věc jsou pocity a dojmy, které nabízejí média. To by nahrávalo Meghanině verzi, že jsou proti ní zaujatá. Novináři by měli pokud možno objektivně analyzovat situaci, přinést informace a nechat čtenáře, aby si vytvořili vlastní názor. Jak Meghan řekla v rozhovoru: „Život je o vyprávění příběhu.“ Otázka je, co za příběh média vyprávějí a jestli jsme komfortní s tím, aby nám někdo podsouval zaujatou verzi.

Rodina popularitu neztratila

Mnoho lidí těsně před inkriminovaným interview říkalo, že u „royals“ podobné pokusy obvykle nedopadají dobře, jak je vidno třeba na příkladu prince Andrewa po skandálu s Jeffreyem Epsteinem. Reakce na pár Sussexů byly velmi barvité a zásadně odlišné napříč oceánem. Amerika padla Meghan k nohám a je zděšena jejími zkušenostmi s royals. Na druhé straně, ve Spojeném království, je nyní vévodkyně ze Sussexu pravděpodobně nejméně oblíbenou osobou. A co se týká popularity zbytku královské rodiny, ta se ve skutečnosti vůbec nezměnila. Bylo tedy interview úspěšné, nebo ne? Záleží na tom, co si od něho Harry a Meghan slibovali.

Vnímání a realita

Jedno je jasné: společnost by měla dát jasně najevo, že nenávist, rasismus a nerovnost nemají na tomto světě místo. Na druhou stranu to neznamená, že bychom měli někoho pranýřovat, aniž by se konal jakýkoliv soud. Protože to znamená znevažování demokracie, což rozhodně není krok správným směrem. Co z toho plyne? Vše, co Meghan a Harry v rozhovoru zmínili, jsou závažná obvinění a neměli bychom je brát na lehkou váhu. Ale jedná se o obvinění, ne o prokázaná fakta. A jak prohlásila sama Meghan, něčí vnímání a realita jsou dvě velmi odlišné věci. Proto je těžké říci, kde je pravda. A asi se to ani nikdy nedozvíme.

Rodina pohromadě - vzadu Meghan a Harry, před nimi královna Alžběta, Charles, Kate a William.


reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků