Rozhovory

Martina Šimkovičová: Najviac sa naučíš, ak sa učíš od lepšieho

Publikováno: 16. 11. 2023
Autor: Karel Černý
Foto: Ján Zemiar
logo Sdílet článek

Po třech letech se televizní moderátorka Martina Šimkovičová vrací na politickou scénu. Přes 27,5 tisíce preferenčních hlasů ji na kandidátce SNS vyneslo ve volbách do slovenské Národní rady z dvanácté pozice na čtvrtou. A co víc – stala se novou ministryní kultury.

Až se ujmete funkce, co začnete řešit jako první? Co je potřeba změnit, a co je naopak v rámci resortu dobré?
Viete, primárne je zvoliť k rezortu profesionálny prístup. V zmysle tohto tvrdenia ešte predtým, ako budem môcť kvalifikovane odpovedať na časť vašej otázky, a teda čo je potrebné rýchlo meniť a, naopak, čo je v rámci rezortu dobré, považujem za dôležité systematicky zanalyzovať prostredie rezortu. Pri vnútornej analýze prostredia rezortu sa v prvom kole plánujem oprieť o skúsenosti aktuálnych pracovníkov ministerstva kultúry. Po uváženom zmapovaní prostredia sa rada vyjadrím konkrétnejšie, ale nateraz by som rada ostala vo vyjadrení v tejto rovine.

Kdybyste měla zhodnotit současnou úroveň slovenského divadelnictví, filmu, literatury, hudby atd., má se Slovensko v těchto oblastech hodně čím chlubit, nebo by bylo dobré někde přidat či něco změnit?
Slovenská kultúra je neoddeliteľnou súčasťou slovenského národa. Počas celej našej bohatej histórie až po súčasnosť sa medzi nami vyformovali osobnosti kultúrne, čestné, reprezentatívne, inšpiratívne, na ktoré môže byť slovenská spoločnosť právom hrdá a ktorých zanietenie, odhodlanosť, kreativita a pracovitosť vzbudzujú aj v zahraničí prirodzený rešpekt a uznanie. Pýtate sa, či by bolo dobré niekde pridať alebo niečo zmeniť. Nikdy nesmiete zaspať na vavrínoch. A len neustále sebazdokonaľovanie vás posúva dopredu. Veľkou inšpiráciou pre svet v sebazdokonaľovaní – a uvediem príklad človeka ešte z čias Československa – je nesmrteľný Emil Zátopek, ktorý mal jednoduchý recept na posun dopredu: Přidej. Uvádzam to, pretože naše bratské národy majú historicky neoddeliteľnú spojitosť a s rešpektom treba uznať, že toto obdobie malo pozitívny dosah na našu slovenskú kultúru. Mimochodom, situáciu pozorne sledujem, a hoci dnes už máme každý z bratov svoje suverénne zvrchované štáty, v kultúrnej spolupráci akoby do veľkej miery žije duch Československa.

S prezidentkou Zuzanou Čaputovou při jmenování ministryní

V minulosti jste se objevila na kandidátkách tří stran (Sme rodina, Starostovia a nezávislí kandidáti a Hlas ľudu). Čím vás nyní oslovila SNS?
Prijatie miesta na kandidátke Slovenskej národnej strany vyplynulo z racionálneho rozhodnutia v slede udalostí pred parlamentnými voľbami tohto roku. Pracovala som v alternatívnej mediálnej scéne, kde som sa snažila aktívne vplývať na (pre mňa) informačnú nevyváženosť hlavného mediálneho prúdu – v zmysle vniesť do množiny informácií viac objektivity. Pri pravidelnej komunikácii s verejnosťou som dostávala čoraz viac najavo, že by nezanedbateľná časť slovenskej verejnosti bola rada, keby som kandidovala vo voľbách ako jej zástupca a vniesla objektívnu vyváženosť do Národnej rady Slovenskej republiky. Po vypočutí verejnej mienky som prijala v sebe zodpovednosť a kandidátka Slovenskej národnej strany, ktorá mi bola okrem iných ponúknutá, bola z môjho uhla pohľadu a podľa vývoja volebných prieskumov logickým vyústením pre budúci koaličný potenciál. Možno v tom bol, ako vy bratia hovoríte, aj kus toho šťastíčka – a som veľmi vďačná, že som svojich voličov nesklamala.

Dobře znáte svět médií. Jak hodnotíte jejich kvalitu na Slovensku?
Viete, hovoríte, že dobre, ale s pokorou treba uviesť starogrécke „Oida ouden eidós“, čo je nesmrteľné a stále platné Sokratovo „Viem, že nič neviem“, ktoré je známe z Platónových dialógov. A čo sa týka kvality, to je proces kontroly. Kontrola v pravom zmysle, čo sa týka kultúry, nespadá do mojich kompetencií. Kvalitu, aby bola objektívna, musí posudzovať nezaujatý kritik. Ak by som si ja dovolila posudzovať kvalitu, nakoľko som v konflikte záujmu, nebola by moja odpoveď objektívna.

Členové nové slovenské vlády po svém jmenování prezidentkou Zuzanou Čaputovou

Předseda SNS Andrej Danko nedávno pro TA3 mj. uvedl: „Nemyslím si, že máme mať v balete tanečníka z Kórey alebo dirigentov zo zahraničia, keď máme umelcov na Slovensku.“ Souhlasíte, nebo jste v tomto ohledu shovívavější?
Predseda Andrej Danko je čistokrvný národniar a v zmysle jeho národniarskeho pohľadu je možné jeho slová pochopiť. Ja by som si však dovolila malé spresnenie. Ak existuje vo svete lepší expert, skúsme nájsť spôsob, ako sa od neho učiť. Môj otec vždy hovoril, že najviac sa naučíš, ak sa učíš od lepšieho.

Máte za sebou hektické volby, hektická povolební jednání a pravděpodobně vás čekají hektické dny v novém úřadě. Jak spolehlivě zrelaxujete?
Hektický je nepokojný, prudký až chorobný. V zásade je to emócia, ktorú si sami na sebe dopustíte, ak stratíte nadhľad. Pre predstaviteľa rezortu je veľmi ľahké stratiť nadhľad a podľahnúť negatívnej emócii. Aby sa to nestalo, je nutné obklopiť sa kvalitnými ľuďmi, ktorí vám interpretujú skutočnosti z nadhľadu. Ak sa vám podarí udržať si správny nadhľad, nepodľahnete hektickej emócii. Ale tiež musím povedať, že som len človek z mäsa a kostí a psychohygiena patrí k duševnému aj psychickému zdraviu, ktoré vo veľkej miere ovplyvňujú pracovný úspech. Mojou najlepšou psychohygienou sú moje deti, s ktorými v rámci možností rada trávim čo najviac voľného času, keďže dve deti mám už dospelé, a preto všetok voľný čas venujem dcérke a podporujem ju v jej aktivitách v rámci divadla, tanca, spevu a hry na klavíri.

Rozhovor byl veden těsně před jmenováním Martiny Šimkovičové ministryní

CV BOX
Martina Šimkovičová (narodila se 29. srpna 1971 v Modre) je bývalá televizní moderátorka, exposlankyně NR SR a ministryně kultury.
V roce 1993 absolvovala magisterské studium oboru vychovatelství pro osoby vyžadující zvláštní péči na Pedagogické fakultě Univerzity Komenského, kde v roce 2015 obhájila i titul PaedDr. v oboru léčebná pedagogika.
V roce 1998 nastoupila do televize Markíza, kde nakonec uváděla hlavní večerní zpravodajství. Po téměř 18 letech ji opustila a moderovala diskuse v internetové televizi Slovan.
Ve volbách 2016 se dostala do parlamentu za stranu Sme rodina. Po dvou měsících byla nucena po názorové neshodě ze strany odejít a dál působila jako nezávislá. V roce 2019 kandidovala do europarlamentu za Starosty a nezávislé kandidáty, volbami ale neprošla. O rok později neuspěla ve volbách do NR SR za stranu Hlas ľudu. V letošních předčasných volbách v barvách SNS byla úspěšná. Stala se poslankyní a koaliční uskupení ji nominovalo na post ministryně kultury.
Je zodpovědná matka, má tři děti – dcery Petru a Sofii a syna Marka.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků