Rozhovory

Martin Žďárek: Zůstat na vrcholu je náročné

Publikováno: 5. 4. 2022
Autor: Karel Černý
Foto: Foto Jaroslav Jiřička, Qatar Airways, archiv Martina Žďárka
logo Sdílet článek

Vystudoval sice sportovní management, ale už mnoho let se pohybuje v oblasti leteckého průmyslu. A to velice úspěšně. V současné době je Martin Žďárek manažerem Qatar Airways pro střední a východní Evropu.

Jaké to je, pracovat pro Qatar Airways?

V letectví pracuji už patnáct let, posledních osm pro Qatar Airways. Je to rychle rostoucí společnost, která stále přidává nová letadla, spojuje další destinace a inovuje svou nabídku. Tento přístup zaměřený na růst se mi na Qatar Airways líbí. Díky němu jsme vždy natěšení na to, co nás v budoucnu čeká.

Cestovní ruch je oblast, které covidová pandemie uštědřila opravdu velký úder. Jak se s tím vypořádává vaše společnost?

Celý letecký průmysl se propadl jako nikdy dřív, byl to šok pro všechny. Myslím, že podobné situace ukážou, jaká daná letecká společnost doopravdy je a jak se dokáže vypořádat s výzvami. Krize prokázala, že strategie Qatar Airways mít rozmanitou flotilu úzkotrupých a širokotrupých letadel je správná, a diverzifikace skrze silnou cargo divizi nám poskytla velmi důležitou konkurenční výhodu. Díky tomu jsme během pandemie nikdy nepřestali létat a i nadále budovali svou reputaci spolehlivé letecké společnosti, která pomohla tisícům lidí dostat se na místo určení. Také jsme museli změnit způsob práce. Komunikace mezi odděleními se zintenzivnila, byli jsme nuceni dělat rychlá rozhodnutí, abychom se přizpůsobili situaci. Celkově vyšly Qatar Airways z krize ještě silnější a nyní létáme do více než 140 destinací. Naše aerolinky jsou navíc nadále na samém vrcholu celého odvětví – i proto jsme loni vyhráli již pošesté cenu Skytrax Airline of the Year (2011, 2012, 2015, 2017, 2019 a 2021), což se zatím nikomu jinému nepodařilo. Hamad International Airport bylo zvoleno „Nejlepším letištěm světa 2021“. Navíc jsou Qatar Airways první globální leteckou společností, která dosáhla na prestižní hodnocení 5-Star COVID Airline Safety Rating.

Je ta cena pro nejlepší leteckou společnost hodně prestižní?A je těžké ji obhájit?

Pro lidi v leteckém průmyslu je to jako Oscar pro filmaře. Vyhlašuje se každý rok a hodnocení je založené na hlasech pasažérů. Zůstat na vrcholu je náročné, a proto musíme bez ustání vylepšovat a inovovat naše služby.

Před dvěma lety se Qatar Airways staly prémiovým partnerem fotbalového klubu Paris Saint-Germain. Věnují se i jiným podobným aktivitám?

Ano. Je pravdou, že fotbal je nyní na pořadu dne, protože Qatar Airways sponzorují letošní mistrovství světa. Kromě fotbalu sponzorujeme i turnaje Katarské tenisové federace a spoustu dalších sportovních akcí v celé zemi. Co se týče nesportovního segmentu, podporujeme program Educate A Child, který pomáhá zajistit přístup ke vzdělání dětem z celého světa.

Co pro Qatar Airways znamená fotbalový šampionát?

Jsme všichni nadšení. Fotbal je v Kataru a na celém Arabském poloostrově velmi populární a je to první světový pohár, který se bude konat na arabské půdě. Díky tomu se jedná o opravdu jedinečnou příležitost a jsme pyšní, že můžeme být její součástí. Qatar Airways pracují na rozšiřování své letecké sítě tak, aby bylo cestování na mistrovství světa pro návštěvníky co nejpohodlnější a nejjednodušší. Letiště Hamad International Airport v Dauhá neustále vylepšuje svou nabídku a kapacitu, letos bude připraveno na 53 milionů pasažérů. Už nyní jsou na našich stránkách k mání balíčky pro ty, kteří se chtějí stát součástí této jedinečné události. Jak se bude světový pohár blížit, budou přibývat další a další aktivity a soutěže.

Co dalšího ještě mají Qatar Airways letos v plánu?

Neustále reagujeme na nově se otevírající trhy a zvyšujeme kapacitu tam, kde vidíme poptávku. Momentálně rozšiřujeme působení v Austrálii, Africe a Thajsku, kde se podmínky pro vstup uvolnily. Našich speciálních letů na ZOH v Pekingu využili i čeští sportovci a fanoušci. Tři nové destinace – Kano, Port Harcourt a Multan – jsme začali obsluhovat během února a března. Takže toho máme celkem dost. K tomu všemu Qatar Airways stále dodržují flexibilní rezervační pravidla, která nabízejí neomezené změny dat a destinací letů.

Sám toho určitě hodně nalétáte kvůli práci. Ale kam si rád zaletíte na dovolenou, odpočinout si?

Objevování nových destinací jsem si vždy užíval a i během covidu cestuji jak kvůli práci, tak za odpočinkem. Jelikož mám raději teplé klima, rád cestuji do zemí jihovýchodní Asie, jako jsou Thajsko, Indonésie, Vietnam. A také se rád zastavím v Dauhá, abych se podíval, jak se město připravuje na světový fotbalový svátek.

CV

Martin Žďárek (narodil se 30. 3. 1981 v Novém Městě nad Metují) je Country manager Qatar Airways pro střední a východní Evropu.

Vystudoval sportovní management na FTVS UK. V leteckém průmyslu začal pracovat roku 2007, a to pro společnost Lufthansa.

V roce 2013 se připojil k oddělení Global Sales společnosti Qatar Airways v Dauhá, o dva roky později povýšil na roli finančního manažera v Myanmaru.

V roce 2017 se vrátil zpět do Česka, aby řídil nově otevřenou pobočku Qatar Airways.

Je ženatý. Má rád sport, cestování a stand-up comedy.

Speciální Boeing 777 společnosti Qatar Airways v barvách světového fotbalového šampionátu FIFA Qatar 2022.

Na fotbalovém mistrovství Evropy 2021.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků