Rozhovory

Martin Baran Naše technologie na pěstování hydroponického zeleného krmiva je ojedinělá

Publikováno: 18. 5. 2019
Autor: Pavel Mráček
Foto: Bio Hydroponic Technology, SE
logo Sdílet článek

Stále více lidí se přiklání ke zdravému způsobu života. Aktivitami, životním stylem a samozřejmě i stravou. Mnoho z nich už objevilo kouzlo domácí hydroponie, tedy pěstování rostlin bez půdy, pouze v živném roztoku. Společnost B.H.T. Bio Hydroponic Technology, SE se ovšem hydroponickému pěstování věnuje na úplně jiné úrovni a svým hydroponickým krmivem pro zvířata zaznamenává stále větší úspěchy. Nejen o nich je rozhovor s členem představenstva společnosti Martinem Baranem.

Co je vlastně hydroponické krmivo?
Hydroponické krmivo je zcela plnohodnotná vyklíčená obilovina, která je podávaná hospodářským zvířatům jako krmivo. Na rozdíl od standardního způsobu pěstování obilovin přináší naše technologie novou kvalitu pěstování krmiva s ojedinělou a neměnnou kvalitou, a to vše při úspoře času i finančních nákladů a bez vlivů okolního prostředí či vázanosti na půdu. Jen pro představu − za pouhých sedm dnů po „zasetí“ semen dosáhne naše hydroponické krmivo vegetačního vrcholu a vypěstovaná rostlina obsahuje nejvyšší možné nutriční hodnoty z celé své fáze růstu. Navíc nutriční hodnoty našeho krmiva jsou při standardním způsobu pěstování obilovin velmi těžko dosažitelné.


Takže je to naprostá novinka?
Hydroponický způsob pěstování rostlin je znám už mnoho let. Naše společnost B.H.T. Bio Hydroponic Technology ale jako první přichází s technologií, která umožňuje masové využití tohoto způsobu pěstování rostlin v našem zemědělství. Přinášíme chovatelům možnost krmit zeleným krmivem bez ohledu na roční období. Dalším přínosem je skutečnost, že naše technologie nevyužívá žádná hnojiva ani chemické postřiky, není závislá na kvalitě a složení půdy. Jedinou složkou pro proces klíčení je čistá voda.

Jaké obilniny je možné takto pěstovat?
V našem technologickém modulu je se skvělými výsledky možné pěstovat ječmen, oves nebo pšenici.


Jaké jsou výhody naklíčeného jádra oproti zkrmování klasického, třeba mačkaného zrna?
Obecné a nesporné výhody naší technologie jsem uvedl výše, nicméně přidám další. Jádro naklíčené naší technologií obsahuje množství vitaminů a minerálů vzniklých bez chemického zásahu. Například vitaminy A, B1, B2, B6, C, D, E, kyselinu pantotenovou, nikotinamid, biotin, inositol, kyselinu listovou atd. Dále obsahuje řadu aminokyselin, včetně esenciálních, které si organismus neumí sám vyrobit a musí je přijímat v potravě. Suché obilí je příliš tvrdé a organismus zvířete jej neumí využít beze zbytku. V porovnání se suchým zrnem má krmivo od naší společnosti až dvojnásobně nižší obsah dusíkatých látek, ale naopak o jednu třetinu vyšší energetickou hodnotu. Naše zelené krmivo je cenným zdrojem enzymů, hlavně proteolytických a amylolytických. Má velice pozitivní vliv na laktaci a množství mléka. Je to dietetické krmivo, které působí pozitivně na trávení. Obsahuje také vysokou koncentraci chlorofylu, což je unikátní zelené barvivo, pomocí kterého získávají rostliny energii ze slunečního záření a dále ji využívají. A je silným antioxidantem, který pomáhá chránit tělo před volnými radikály. V neposlední řadě naše zelené krmivo přispívá k normální funkci žlučníku a jater.


Jaká je využitelnost hydroponického zeleného krmiva?
Naše krmivo má široké spektrum využitelnosti u různých druhů zvířat. Máme velmi pozitivní zkušenosti a výsledky při krmení koní, hovězího dobytka, ovcí i drůbeže. Krmivo dodává zvířatům všechny potřebné minerály, vitaminy a veškeré další nezbytné látky pro zdravý vývoj a lepší produkci.

Je pro zvířata nějaký rozdíl v chuti krmiva?
Pokud ano, pak nepatrný. Uvědomme si, že vesměs každá vypěstovaná obilovina na poli má jinou chuť. Pěstování na poli ovlivňuje široká škála faktorů, které mohou více či méně změnit výslednou chuť obiloviny. Ty faktory jsou obecně známé − různá hnojiva, chemické postřiky, kyselý déšť, smog, toxicita půdy atd. Na naše hydroponické zelené krmivo ale nic z toho nemá vliv. Jak jsem již uváděl výše, jedinou složkou v našich pěstitelských modulech je čistá voda. Naše hydroponické zelené krmivo má proto permanentně stejnou chuť a dovolím si tvrdit, že jeho chuť má nejblíž k přírodní chuti rostlin v dobách, kdy půda ještě nebyla tak zatěžována.

A je tedy takto naklíčené zrno zdravější?
Rozhodně ano. Díky izolování od okolních vlivů nejsou naše rostliny napadány parazity, nepůsobí na ně žádné povětrnostní podmínky, což znamená, že rostliny netrpí suchem ani mrazem, nepůsobí na ně kyselý déšť, toxicita půdy atd. Z důvodu izolování a absence hnojiv či postřiků dosahuje naše hydroponické zelené krmivo daleko vyšší nutriční hodnoty než rostliny vypěstované konvenčním způsobem. Vysoké a kvalitní nutriční hodnoty mají velice pozitivní dopad na zvířata. Například u hovězího dobytka se zvyšuje dojivost o 10−15 %, zvyšuje se současně obsah tuku v mléce o 20−25 %, zvyšuje se kvalita masa, zvířata nabírají hmotnost rychleji a kvalitněji, získávají lepší genetický fond a roste produktivní věk zvířete. Dále se o 15−20 % zvyšuje plodnost a výrazně se posiluje imunita zvířat, kvalitativně se zlepšuje také jejich kůže a srst. U koní se výrazně snižuje riziko onemocnění laminitidou, kolikou nebo vředy. Díky antioxidační vlastnosti vitaminu E se u koní zvyšuje vytrvalost a zlepšuje svalová aktivita, což je samozřejmě obrovský přínos pro sportovní koně. Naše pěstitelské moduly jsou univerzální. Hydroponické zelené krmivo je vhodné jak pro zvířata na farmách, tak pro zvířata chovaná pro sportovní účely. Výchozí produkt je čistý a nezávadný a samozřejmě je v EKO a BIO kvalitě.

Jak lze udržet kvalitu naklíčeného zrna? Když jste zmínil koně, tak pro ně je velice důležitá kvalita krmiva bez plísní a hnilobných procesů.
Ano, naprosto souhlasím. Kvalitní krmiva bez plísní a hnilobných procesů jsou z našeho hlediska víc než důležitá. Z toho důvodů jsou naše moduly speciálně chráněny, aby plísně a hniloby neměly sebemenší šanci. Voda a vzduch vstupující do modulu a do procesu klíčení a růstu rostlin procházejí speciální filtrací. Uvnitř modulu jsou pak udržovány přísné, předem nastavené podmínky a procesy, které si modul sám automaticky reguluje a hlídá. Jedná se o automatickou regulaci a kontrolu přítoku a odtoku vody, teplotu vody, ale i teplotu a vlhkost vnitřního prostředí.

Jaký je vůbec proces pěstování rostlin ve vašich pěstitelských modulech?
Celý klíčící cyklus probíhá v průběhu sedmi dnů. První až třetí den semeno klíčí, v dalších dnech výhonky rostou a sedmý den jsou už klíčky připravené ke spotřebě. Chci zdůraznit, že klíčící proces v pěstitelském modulu je automatizovaný a snadno udržovatelný. Moduly jsou autonomní, není proto žádný problém s jejich případnou opakovanou přepravou. Na vývoji hydroponických systémů pěstování rostlin pracují lidé ze společnosti B.H.T. Bio Hydroponic Technology aktivně už od roku 2012. Navrhujeme a vyrábíme hydroponické systémy a moduly různých stupňů, výkonů a provozů. Jako každý nový vývoj technologií i ten náš nebyl jednoduchý. Ale dnes, po letech práce a zkoumání, máme jistotu, že naše cesta je správná. Naše moduly už dokážou fungovat s minimálním podílem lidské práce, s minimální obsluhou a navíc velice ekonomickým způsobem. Dovolím si tvrdit, že s naším modulem se už ekonomicky nevyplácí pěstovat krmiva na polích nebo je nakupovat.

Bylo by možné využít váš produkt i v oblasti potravinářství? Napadá mě například oblast zdravé výživy.
Máte pravdu. Samozřejmě myslíme i na vyznavače zdravé výživy, pro které máme připravenou extrahovanou šťávu z mladého ječmene. Má blahodárné účinky pro lidský organismus a je právem označována za superpotravinu 21. století. Vstup na trh s potravinami pro lidskou potřebu plánujeme ke konci letošního roku.


o firmě
Martin Baran je člen představenstva společnosti Bio Hydroponic Technology, SE.
Společnost vyvinula a zavedla technologii pro konstrukci modulárních komplexů pro pěstování hydroponických zelených krmiv.
Pro malé farmy vyvinula kompaktní systém na výrobu 500 kg zeleného krmiva denně. Instalace je plně automatizovaná, snadno se udržuje a je také vhodná pro vícenásobní přepravu.
Tyto systémy 24 hodin denně, 365 dní v roce, bez ohledu na povětrnostní podmínky trvale vyrábějí čerstvé hydroponické krmivo vysoké kvality.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků