Rozhovory

Mária Reháková: Zviditeľňujeme celé Slovensko

Publikováno: 11. 1. 2024
Autor: Šárka Jansová
Foto: archiv Márie Rehákové
logo Sdílet článek

„Som presvedčená, že nepriaznivé okolnosti nemôžu zabrániť človeku, aby sa vzdal, a že všetko na svete sa dá zvládnuť a dokázať,“ říká Mária Reháková, která stojí v čele vydavatelství STAR production, s.r.o.

Co vám v poslední době přineslo největší radost?
Asi by som označila poctu, ktorej sa dostalo nášmu najstaršiemu projektu, čitateľskej ankete Slovenka roka, ktorá ani po rokoch nestráca nič na svojej popularite a oslovuje všetky generácie. Ide o skutočne unikátny projekt, ktorý má v sebe zakódovanú nesmiernu celospoločenskú hodnotu. Tým, že prinášame príbehy výnimočných dám, zviditeľňujeme aj celé Slovensko. Vysielame do sveta signál, že Slovensko sa môže pochváliť nielen prekrásnou prírodou a bohatou históriou, ale jeho obrovský potenciál sa skrýva aj v talente a schopnostiach našich žien, ktoré dokážu skĺbiť svoje tradičné povinnosti strážkyň rodinnej pohody s úžasnými pracovnými výsledkami. Hodnoty, ktoré anketa prináša, zarezonovali aj v Európskom parlamente v Bruseli, ktorý sme spolu s absolútnou Slovenkou roka Silviou Manduľákovou prednedávnom navštívili. Obe sme boli dojaté, s akým ohlasom sa v Európe toto podujatie stretlo, dostalo prívlastok „jedinečná anketa, ktorá v krajinách Európskej únie nemá obdobu“, a v akých nádherných súvislostiach sa o ankete hovorí.

Týdeník Slovenka, který oslavil už 75. výročí vzniku, je nejstarším titulem na Slovensku. Mohla byste přiblížit, co vše v něm vychází?
Slovenka je týždenníkom, kde sa tradícia prepája s trendmi modernej doby, a preto ani po tých rokoch nestráca nič zo svojej príťažlivosti. Máme skutočne rôznorodé rubriky, v ktorých sa zaoberáme našou históriou, prinášame novinky z módnych mól, ale nechýbajú ani reportáže o aktuálnom dianí v našich regiónoch či na politickej scéne. K najobľúbenejším rubrikám určite patrí aj tá, prostredníctvom ktorej prinášame profilové rozhovory nielen so známymi umelcami, ale aj s tými začínajúcimi. Mnohé hviezdy, ktoré dnes žiaria ako stálice, sa po prvýkrát predstavili verejnosti práve na stránkach Slovenky. Len pre ilustráciu spomeniem jednu príhodu, ktorá sa stala doslova legendou. Keď kedysi, v polovici deväťdesiatych rokov minulého storočia, naša bývalá redaktorka Elena Ťapajová navštívila filmový festival v Karlových Varoch, zaujala ju charizma mladého, vtedy ešte neznámeho herca, ktorý sa jej predstavil ako Leonardo DiCaprio. O stretnutí napísala reportáž a s nadšením referovala: „Uvidíte, toto bude raz filmová hviezda.“ O tri roky nato sa konala premiéra dnes už kultového filmu Titanic a slová našej redaktorky sa do bodky naplnili. A túto úroveň si udržiavajú všetky naše rubriky, či už ide o kultúru, históriu, praktické rady, poradenstvá, reportáže. Je to naša priorita.

Jak se daří v celkem složité společenské situaci vašemu vydavatelství STAR production?
Napriek všetkým turbulenciám, ktorými naša spoločnosť prechádza, si týždenník Slovenka zachováva svoju popularitu a povesť mienkotvorného týždenníka. Je to nesmierne dôležitý status, ktorý vychádza nielen z tradície, ale predovšetkým z dennodennej práce, ktorá je však pre nás nie „len“ prácou, ale stala sa skutočným životným štýlom, čosi ako modus vivendi, a nikdy nám nedovoľuje zastať na mieste. Pozorne vnímame, čo sa u nás deje, no našou najvyššou prioritou je prinášanie objektívnych informácií z relevantných zdrojov, ktoré veľmi starostlivo overujeme. Aj vďaka tomu sme si vyslúžili povesť periodika, ktoré sa nikdy neuchyľuje k bulvárnym senzáciám, ale váži si silu slova a veľmi zodpovedne tou silou narába. Určite toto sú hlavné dôvody, prečo je naša čitateľská základňa stabilná a na rozdiel od iných printov nám neklesá.

Je nějaká spolupráce na česko-slovenském poli?
Princíp spolupatričnosti našich dvoch národov má Slovenka zakódovaný už vo svojej DNA a je jedným zo základných symbolov jej imidžu. Po rokoch pandémie opäť nadväzujeme na naše najvýznamnejšie spoločné projekty, akými sú Česko-slovenský večer, ktorý sa pravidelne konal v reprezentačných priestoroch Obecného domu v Prahe za účasti našich a českých osobností tak kultúrneho, ako aj spoločenského života, alebo stretnutie českých a slovenských podnikateliek, ktoré bolo súčasťou VIP. clubu Slovenka. Samozrejme, neustále sme v kontakte aj s českou módnou scénou v rámci najvýznamnejšieho slovenského podujatia z oblasti módy – Bratislavských módnych dní, kde sa pravidelne prezentujú českí dizajnéri a vždy zožnú veľký úspech. Samozrejmosťou sú aj rozhovory s osobnosťami vašej kultúry na stránkach Slovenky.

Jak se vede vašim třem synům a sedmi vnoučatům? Stíháte je vychovávat?
Určite nie som starou mamou na plný úväzok, to mi moje pracovné nasadenie nedovoľuje, ale čas, ktorý strávim so svojimi deťmi a vnúčatami, prežívame veľmi intenzívne a o čo sú také chvíle vzácnejšie, o to sú pre nás cennejšie. Mám nesmiernu radosť, keď vidím vyrastať svoje vnučky a vnukov, sledovať ich prvé slová, kroky, prvé úspechy, ale, samozrejme, zdieľam s nimi aj ich menej slnečné dni a v tých prípadoch sa im vždy snažím byť oporou. Mám naozaj krásny pocit z toho, že s deťmi aj s vnúčatami mám vybudovaný nesmierne silný citový vzťah, že sa na mňa obracajú s dôverou a že medzi nami panuje spolupatričnosť vybudovaná na báze vzájomného rešpektu a bezpodmienečnej lásky.

I když jste sedminásobnou babičkou, vypadáte skvěle. Jak o sebe pečujete?
Ďakujem za kompliment. A hoci to možno znie ako klišé, naozaj za veľa ďakujem génom. Ale, pochopiteľne, tak ako každá žena, aj sa venujem svojmu zovňajšku, a to nielen pomocou kozmetických prípravkov, ale predovšetkým pomocou životného štýlu. Viem, akú úlohu zohráva v tejto oblasti zdravá strava, životospráva, pohyb a predovšetkým zmysluplná práca, ktorá ma nabíja energiou.

Mária Reháková se svými vnoučaty

ZAKOŘENĚNÉ ZVYKY
Mária vyrůstala v rodině, kde se tradice uchovávaly, a dodnes je nesmírně ctí. „A hoci doba nepraje tradíciám, zachovávam aspoň tie najpodstatnejšie, ktoré považujem za najspoľahlivejší kompas na ceste životom,“ říká. „Sú to predovšetkým vianočné zvyky, ktoré symbolizujú aj súdržnosť rodiny a zvýrazňujú jej hodnotu, ktorá je v mojej hierarchii na tom najvyššom stupienku. A, samozrejme, už od detstva si nesiem v sebe zásadu Ako na Nový rok, tak po celý rok a snažím sa, aby tento, ale aj nasledujúcich 364 dní sa niesli v znamení lásky a rodinnej súdržnosti a dobrého pocitu z dobre vykonanej práce.“

CV BOX
Mária Reháková je majitelka vydavatelství STAR Production.
Po skončení vysoké školy pracovala v letech 1976–1989 pro PZO Intercoop Bratislava jako odborný pracovník, posléze vedoucí oddělení pro SSSR, následně pro Německo a Švýcarsko.
Roku 1993 založila agenturu Promotion, která na Slovensko přinesla množství úspěšných muzikálů jako Dracula, Pomáda, Johanka z Arku, Excalibur a Galileo.
V roce 2003 stála u zrodu jedinečné akce Zlatý koncert, který na jednom pódiu spojil největší hudební hvězdy ze Slovenska a Česka.
Od roku 2007 stojí v čele vydavatelství STAR Production, s. r. o. Zároveň se snažila o zachování národního dědictví – týdeníku Slovenka –, což se jí dodnes daří.
Od roku 2005 se věnuje také podpoře slovenské módní tvorby prostřednictvím projektu Bratislavské módní dny.
Součástí vydavatelství jsou i eventy, které pořádá od roku 2007, kdy vznikla celoslovenská anketa Slovenka roku, která pravidelně vrcholí slavnostním galavečerem v přímém přenosu RTVS.
U příležitosti 70. výročí týdeníku Slovenka vznikla akce na uchování slovenské tradice Slovenský deň kroja.
Věnuje se projektům na podporu mládeže (Veľvyslanectvo mladých).

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků