Rozhovory

Mária Reháková: Vylúčila som slovné spojenie „nedá sa“

Publikováno: 13. 4. 2023
Autor: Šárka Jansová
Foto: Viacheslav Shambazov, Ramon Leško, Ivona Orešková
logo Sdílet článek

„Prekážky sú na to, aby sa zdolávali, nie aby nás odrádzali,“ říká Mária Reháková, majitelka vydavatelství STAR Production a organizátorka mnoha nejen na Slovensku známých akcí.

Jak jste se dokázala stát tak úspěšnou ženou?
Nielen zo svojho slovníka, ale predovšetkým z myslenia a prístupu k práci som vylúčila slovné spojenie „nedá sa“. Som presvedčená, že nijaké nepriaznivé okolnosti nemôžu prinútiť človeka, aby sa vzdal, a že všetko na svete sa dá zvládnuť a dokázať, len treba chcieť a nastaviť si pozitívnu motiváciu. To, že takéto nastavenie skutočne funguje, mám preverené aj na svojich vlastných skúsenostiach. Stačí sa len pozrieť na posledných pár rokov, keď to mnohí pod vplyvom takých udalostí, ako bola pandémia, kríza, vzdávali. No ja som vytrvala, pretože som vedela, že moja práca má význam, a to nielen pre mňa samotnú, ale verím, že aj pre spoločnosť, čo sa mi napokon potvrdilo spätnou väzbou od ľudí, ktorých oslovili naše projekty.

Máte v životě i dávku štěstí? A třeba i anděla strážného?
Určite sa nemôžem sťažovať, že by mi v živote chýbalo šťastie. No treba podotknúť, že som nikdy nečakala na zázraky a vždy som tomu „šťastiu“ vedela vyjsť v ústrety a dokázala som mu pripraviť pôdu. Návod je pomerne jednoduchý. Nedať sa odradiť prekážkami, čiastočnými neúspechmi, treba sa vždy postaviť a kráčať ďalej. Verím, že ak má človek pred sebou cieľ, s ktorým je vnútorne absolútne stotožnený, a vie, čo chce svojou prácou dosiahnuť a pre koho ju robí, tak dokáže vyvinúť toľko úsilia a pozitívnej energie, že sa mu vždy otvoria tie „správne dvere“. Nikdy som nepatrila k rojkom, ktorí snívajú o tom, že šťastie k nim len tak priletí. Mám svoje vízie a predstavy, no skôr než nereálnym snom dávam prednosť ideám a tie sa snažím napĺňať. Krok za krokom, ale dôsledne. A anjel strážny? Verím, že ma tam odkiaľsi zhora sleduje môj otec, ktorý ma v živote veľmi ovplyvnil. Bol to nesmierne vzdelaný, rozhľadený človek, patriot, viedli sme dlhé rozhovory, vštepoval mi lásku k vlasti, učil rozoznávať tie pravé ľudské hodnoty a na základe nich si stavať priority. Aj dnes, keď sa púšťam do aktivít, sa s ním v duchu radím a pýtam sa – bol by so mnou spokojný? Odpoveď, ktorú mi dá cez moje svedomie, je pre mňa vždy nesmierne dôležitá, ba priam smerodajná.

Od roku 2007 stojíte v čele vydavatelství STAR Production. Co to obnáší?
Dalo by sa to vyjadriť slovami – nikdy nekončiacu prácu. No na druhej strane aj úžasný pocit z toho, že napriek všetkému, čím naša spoločnosť prechádza, môžem povedať, že vlajková loď nášho vydavateľstva – týždenník Slovenka, ktorý v tomto roku oslávi už 75. výročie – je nielen najstarším titulom na trhu, ale zároveň aj titulom, ktorý si udržiava stabilnú čitateľskú základňu a to považujem za veľký úspech najmä v tomto čase, keď sme pravidelne svedkami zániku jednotlivých printov. Môžem s hrdosťou povedať, že Slovenka aj napriek trendom nikdy neskĺzla do polohy bulváru, zachováva si vysoký kredit mienkotvorného titulu a siahajú po nej čitatelia rozličného veku už po mnoho generácií. Asi by ste ani nenašli Slováka či Slovenku, ktorí by náš týždenník nepoznali.

Kromě toho také pořádáte Bratislavské módní dny, jejichž součástí je i soutěž designérů. Jak tento projekt funguje?
Bratislavské módne dni majú už osemnásť rokov a dávame na nich priestor nielen dizajnérom, ktorí majú už svoje pevné miesto na trhu, ale snažíme sa dať šancu aj mladým, začínajúcim. Vďaka tomu sa stali „odrazovým mostíkom“ pre väčšinu známych mien slovenskej módy. Súťaž Nové tváre módnej scény každý rok objaví 6 – 8 nových talentov, ktorým poskytneme možnosť odprezentovať svoje kolekcie bez vstupných poplatkov a s veľkou mediálnou podporou, čo je pre nich naozaj veľká príležitosť.

Dalším vaším „dítětem“ je anketa Slovenka roku, která každoročně vrcholí slavnostním galavečerem v přímém přenosu RTVS. Jak výjimečné ženy hledáte?
O ankete Slovenka roka môžem s hrdosťou povedať, že má už 15 rokov a vždy prezentovala výnimočné ženy v jednotlivých kategóriách. Sú to silné ženy, ktoré sa svojím úsilím a prácou presadili na Slovensku aj v zahraničí. Je to jedna z najsledovanejších ankiet u nás a právom si vybudovala silné spoločenské postavenie. Na výnimočné ženy v jednotlivých kategóriách dostávame tipy nielen od čitateľov týždenníka Slovenka, ale aj od členov nominačnej komisie. Keď sa ma na začiatku pýtali, či má Slovensko toľko úspešných žien, aby mala anketa budúcnosť, moja odpoveď bola áno. A som rada, že sa mi táto odpoveď každoročne potvrdzuje.


CV BOX
Mária Reháková je majitelka vydavatelství STAR Production.
Po skončení vysoké školy pracovala v letech 1976 – 1989 pro PZO Intercoop Bratislava jako odborný pracovník, posléze vedoucí oddělení pro SSSR, následně pro Německo a Švýcarsko.
Roku 1993 založila agenturu Promotion, která na Slovensko přinesla množství úspěšných muzikálů jako Dracula, Pomáda, Johanka z Arku, Excalibur a Galileo.
V roce 2003 stála u zrodu jedinečné akce Zlatý koncert, který na jednom pódiu spojil největší hudební hvězdy ze Slovenska a Česka.
Od roku 2007 stojí v čele vydavatelství STAR Production, s. r. o. Zároveň se snažila o zachování národního dědictví – týdeníku Slovenka –, což se jí dodnes daří.
Od roku 2005 se věnuje také podpoře slovenské módní tvorby prostřednictvím projektu Bratislavské módní dny.
Součástí vydavatelství jsou i eventy, které pořádá od roku 2007, kdy vznikla celoslovenská anketa Slovenka roku, která pravidelně vrcholí slavnostním galavečerem v přímém přenosu RTVS.
U příležitosti 70. výročí týdeníku Slovenka vznikla akce na uchování slovenské tradice Slovenský deň kroja.
Věnuje se projektům na podporu mládeže (Veľvyslanectvo mladých).


SLOVENSKÝ DEŇ KROJA
„Táto akcia je ďalšou mojou srdcovou záležitosťou,“ říká Mária Reháková. „Jeho hlavná myšlienka je zachovať kultúru života našich predkov. Osobne chodím po slovenských obciach, spoznávam tradície a môžem vám povedať, že srdečná energia z ľudí sa na mňa prenesie ešte na pár dní po tom. Spoločne prezentujeme kraje a ich zvyklosti každý rok v Banskej Bystrici na námestí, kde sa zídu tisícky nadšených folkloristov. Na RTVS sa vysiela priamy prenos z podujatia a súčasne vyrábame aj dokumentárny film. Som vďačná ľuďom, ktorí vedú k folklóru mladých, pretože na nich stojí a padá budúcnosť nielen zachovania tradícií, ale aj našej krajiny. S pokojom môžem povedať, že po návštevách, ktoré zažívam, sa nebojím o budúcnosť nášho jedinečného folklóru. Dedí sa z generácie na generáciu. Veľkú úlohu v tomto zohrával pán profesor Štefan Nosáľ, ktorý svojich tanečníkov vychovával k obrovskej úcte k folklóru. Lúčnica ako umelecký súbor bola plná študentov, ktorí sa po skončení štúdia vrátili do svojich rodných obcí a zakladali tam súbory. Vytvorili tak naozaj veľký strom s pevnými koreňmi.“

Mária Reháková v kroji z regionu Podpoľanie

Mária Reháková s rodinou

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků