Rozhovory

Marek Výborný: Neznám člověka, který by rozuměl všemu

Publikováno: 17. 11. 2023
Autor: Šárka Jansová
Foto: archiv Marka Výborného
logo Sdílet článek

Snažím se proto maximálně využívat nejena profesionálního týmu kolem sebe, ale i lidí na ministerstvu, kterých si nesmírně vážím,“ říká Marek Výborný, který se stal letos v červnu ministrem zemědělství.

Váhal jste, když jste dostal nabídku vést ministerstvo zemědělství? Zajímal jste se dříve o tento obor?
Znám prostředí zemědělství, jako poslanec jsem jezdil po svém regionu Pardubicka i dalších krajích. Často jsem navštěvoval zemědělské a potravinářské podniky a rodinné farmy. Venkov byl vždy ve středu zájmu lidovecké politiky a dlouhodobě tvrdím, že ministr musí být na prvním místě manažer. Neznám člověka, který by rozuměl všemu, tedy zároveň rostlinné výrobě, živočišné výrobě, vodě, lesům, rybářství, zemědělské dotační politice a složité právní problematice pozemkových úprav. Nastoupil jsem na ministerstvo, které má řád, kde každý ví, co dělat, a respektuje směr daný programovým prohlášením vlády.

Vplul jste do jeho vedení rychle?
Zaznamenal jsem několik pochybovačných poznámek ohledně mé kvalifikace pro tento post. Musím však říct, že jsem se s resortem rychle sžil a se zemědělci a dalšími skupinami vedu velmi otevřenou a vstřícnou komunikaci. Nebudu zastírat, že řadu věcí musím ještě „navnímat“, ale když něco dělám, vždy se to snažím dělat naplno. Jako „neprávník“ jsem se svým týmem rozjel věci týkající se exekucí nebo projekt Milostivé léto, a stejně tak naplno se věnuji zemědělství, lesnictví či vodohospodářství. Resort je to svojí šíří nesmírně zajímavý a svým způsobem krásný, a současně i složitý mnohými zájmy, které často nejsou úplně v souladu, což logicky vede ke střetům. Moje do jisté míry moderátorská role je potom značně složitá. Stačí se podívat na debatu kolem cen potravin, a kdo za to může...

A kdo za to může? Potraviny máme jedny z nejdražších v EU, velká část obyvatel jezdí nakupovat do Polska a dokonce i do Německa.
Z čísel Českého statistického úřadu vyplývá, že značná část potravin v obchodech zlevňuje. Může za to nadprůměrná sklizeň, ale i tlak na řetězce, který jsem pomohl vytvořit. Tím se nechci chválit, ale žádný obchodník nechce, aby se o něm říkalo, že nehraje fér a je zodpovědný za přemrštěné ceny. Jako ministr nemůžu určovat cenu mléka, rohlíků nebo másla. Můžu však využívat neformálního vlivu. Jednám s reprezentanty nevládního sektoru, s potravináři a se zástupci obchodních řetězců. Pokud prosazujete rovný přístup, jedině tak se dá dosáhnout pozitivních výsledků.

Co nejvíc trápí české zemědělce?
Aktuálně například pokles výkupních cen mléka. Tento trend zaznamenáváme od loňského prosince, kdy byla výkupní cena syrového kravského mléka 13,19 koruny za litr, na konci letošního srpna klesla pod 10 korun. Už několik měsíců se tak nachází pod hranicí nákladů, protože zemědělec je schopen vyprodukovat litr mléka přibližně za 11 korun. Nesmíme zapomenout, že produkce mléka je náročná na pracovní sílu. Tento sektor se také potýká s dopady inflace a zvyšujícími se cenami vstupů do výroby. Na vládě jsem proto domluvil mimořádnou pomoc pro české zemědělce ve výši 80 milionů korun, a to k více než 163 milionům, které už máme zajištěné ze zdrojů Evropské unie. Dostanou tak navíc 243 milionů korun. Podpoříme nejen chovatele dojnic, ale i pěstitele ovoce, zeleniny a chmele. Tímto opatřením chceme zamezit dalšímu zhoršení situace v těchto odvětvích, která čelí největším problémům. Co ale trápí všechny zemědělce enormně, je obrovská administrativa a byrokracie. Tady s nimi musím souhlasit a je to jeden z mých úkolů, na kterém již intenzivně pracuji. Jednodušší žádosti, využití digitalizace, méně kontrol a jejich smysluplnost atd.

Jaké jsou vaše další priority?
Třeba obnova lesů. Určitě musíme pokračovat ve výsadbě stromů po kůrovcové kalamitě. Jsem rád, že za loňský rok se podařilo osázet 50 tisíc hektarů, což je rozloha převyšující území Prahy. S mým stranickým kolegou Petrem Hladíkem z ministerstva životního prostředí se nám daří úspěšně spolupracovat na společných tématech. Lesy a půda musejí plnit nejen funkci environmentální, ale i hospodářskou a sociální. Vedle toho mohu zmínit fotovoltaiku, kterou zemědělci budou umisťovat na střechy zemědělských budov, aby snížili výdaje na energie a byli více energeticky nezávislí.

„Česko by mělo stejně jako Polsko, Slovensko nebo Maďarsko zavést embargo na dovoz některých zemědělských plodin z Ukrajiny,“ uvedl nedávno prezident Agrární komory Jan Doležal. Jak je to třeba s ukrajinskou pšenicí?
Ochrana zdraví českých občanů je pro mě absolutní priorita, proto děláme kontroly a v případě pozitivního nálezu celou zásilku zlikvidujeme. Připomínám, že k nám se doveze velmi malé množství pšenice z Ukrajiny. Jednostranné zákazy jednotlivých zemí nic nevyřeší. V celé EU musíme najít shodu na pravidlech, za jakých se budou vozit zemědělské komodity z Ukrajiny do evropských přístavů, aby produkce dále směřovala do zemí mimo Unii, které jsou na ukrajinské produkci závislé. Klíčem je funkčnost koridorů solidarity. Na zářijovém setkání jsme se svými protějšky z Visegrádské skupiny domluvili, že vyzveme Evropskou komisi, aby zvážila zavedení vratných kaucí pro obchodníky, kteří dovážejí obilí z Ukrajiny. Pokud po ukončení obchodu doloží, že obilí skončilo v té zemi, ve které mělo, a opustilo Evropu přes pobaltské nebo polské přístavy, dostanou své peníze zpět. Právě obchodníci jsou klíčoví, protože oni určují, kam se obchodované zboží dostane.

Často zmiňujete udržitelné zemědělství. Co to znamená v praxi?
Udržitelné zemědělství je systém, který zabraňuje snižování kvality orné půdy a zároveň pomáhá regenerovat narušenou půdu. Podporuje udržení trvalého půdního pokryvu, zvyšuje biologickou rozmanitost a přirozené biologické procesy. K tomu všemu napomáhají moderní technologie. Precizní zemědělství, zemědělství 4.0, robotizace, to vše jsou zásadní témata pro budoucnost našeho sektoru. Jedním ze způsobů je například cílená aplikace pesticidů nebo využívání biologických, fyzikálních či mechanických metod ochrany rostlin. V živočišné výrobě je nutné pracovat se systémy řízení stájí, digitálními faremními systémy nebo zemědělskými roboty. EU se snaží tyto způsoby hospodaření pro zemědělce ještě více zpřístupnit, a to například podporou výzkumu a vývoje v rámci programu Horizont Evropa a využívání fondů společné zemědělské politiky. Jednoduše řečeno – zdědili jsme půdu a krajinu od našich tátů a dědů a chceme ji nezničenou a ve stejné kvalitě předat i našim dětem a vnukům.

KOMUNIKACE
Za jednu ze svých priorit v úřadu označuje Marek Výborný změnu komunikace – koncept ministerstva, které jedná s odbornou i laickou veřejností. „Jsem ministr, který si zakládá na komunikaci, a musí být samozřejmě oboustranná,“ říká. „Už po svém jmenování jsem se neformálně sešel se všemi významnými představiteli zemědělského sektoru a nastavili jsme si pravidla. Jsem otevřen všem názorům, což dokládá i fakt, že není den, kdy bych nekomunikoval s nějakou nevládní organizací. Jako ministr se snažím být maximálně spravedlivý. Je mi jedno, jestli pšenici pěstuje malý farmář, nebo velké družstvo, které má stovky hektarů. Důležité je, aby všichni dodržovali pravidla. Nepoctivci do systému nepatří.“

CV BOX
Marek Výborný (narodil se 10. července 1976 v Heřmanově Městci) je ministr zemědělství a poslanec. Je také zastupitel Heřmanova Městce, bývalý zastupitel Pardubického kraje a expředseda KDU-ČSL.
Vystudoval historii a teologii na Univerzitě Palackého v Olomouci. V roce 2001 začal vyučovat na pardubickém gymnáziu dějepis, základy společenských věd a latinu. V období 2012–2018 byl jeho ředitelem.
Členem KDU-ČSL je od roku 2005. V roce 2017 byl zvolen poslancem a později předsedou KDU-ČSL, po smrti manželky v listopadu 2019 na svoji funkci rezignoval. Po volbách v roce 2021 se stal předsedou poslaneckého klubu KDU-ČSL.
Rád vyjíždí na kole na silnice i do přírody Železných hor a Polabí. Ve své domovské farnosti v Heřmanově Městci poskytuje službu akolyty a je aktivním členem České křesťanské akademie. Působí i jako předseda organizačního výboru festivalu „Hudební léto v kostele sv. Bartoloměje“. Je členem pěveckého sboru Vlastislav a skautské organizace. Jeho otcem je exministr obrany a bývalý soudce Ústavního soudu Miloslav Výborný.
Stará se o tři děti.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků