Sport

Marek Lončák: Chytřejší a koncentrovanější dojde vždycky dál

Publikováno: 23. 12. 2020
Autor: Karel Černý
Foto: archives of Martin Lončák
logo Sdílet článek

Někdo má bojovníky MMA za idoly, jiný jen za obyčejné rváče. Když si povídáte s vicemistrem světa v thajském boxu z roku 2002 a současným headcoachem PriMMAt Gym Praha Markem Lončákem, dojde vám, že jenom rvavost by v tomhle sportu nestačila.

Jste jedním ze zakladatelů PriMMAt Gym Praha a zároveň jste v něm headcoachem. Znamená to, že se nevěnujete pouze trénování, ale i vedení gymu?

Ano, přesně tak. Svým způsobem být headcoachem není žádná výhra. Odvádí vás to od čistého tréninku se závodníky, musíte přidat i manažerské schopnosti. Každý gym dnes funguje jako sportovní značka, firma, o kterou se musíte starat. Příprava závodníků je velmi nákladná a na přípravu musíte vynaložit nemalé finanční prostředky. Jsme odkázáni převážně na sponzory a mecenáše našeho sportu.

Čím si vysvětlujete prudký nárůst popularity MMA v posledních letech?

Určitě s tím souvisí a na vážnosti MMA přidalo, že je nyní vysíláno v televizi v primetimech. Navíc si bojové sporty oblíbila spousta známých tváří propagujících je on-line na svých profilech. MMA už není vnímáno jako „hobby pro tupé rváče“, ale jako opravdový sport. Díky sociálním sítím a tomu, jak se příprava jednotlivých zápasníků přibližuje veřejnosti, je vidět, kolik dřiny za tímto sportem vůbec stojí.

Do vašeho gymu chodí trénovat bojové sporty i nemálo celebrit z řad herců, zpěváků aj. Nemusíte s nimi zacházet víc v rukavičkách, aby jim třeba napuchlý obličej neznemožnil natáčení či vystupování?

Zásadní změny v přístupu ke klientům nedělám. Známých klientů si vážím pro jejich talent a úspěšnost ve svém oboru a v podpoře bojových sportů samotných.

Kteří čeští bojovníci či bojovnice jsou největšími současnými talenty?

Na prvním místě je určitě famózní Jiří Denisa Procházka, který se v UFC uvedl fantastickým K. O., a postoupil tak do TOP 10. Za zmínku také stojí David Dvořák, Patrik Kincl, David Kozma a Leo Brichta. Z dívek pak Tereza Bledá a průkopnice ženského MMA v UFC Lucie Pudilová.

A na co či na koho se hlavně těšíte?

Vzhledem ke koronaviru jsou možnosti turnajů stále omezené, ale za zmínku stojí obhajoba titulu šampiona v Oktagon MMA Davida Kozmy. Dále pak na Lea Brichtu, který získal oblibu u fanoušků svým atraktivním stylem, kdy neponechává nic náhodě ani bodovým rozhodčím. A ještě v amatérech na Adama Dvořáčka, který je vážným kandidátem na titul amatérského mistra republiky v MMA.

Které předpoklady jsou nejdůležitější pro to, aby se člověk stal dobrým či skvělým závodníkem? Je to jen o fyzičce?

V bojových sportech je to samozřejmě i o fyzičce, ale také převážně o pokoře, která je v dnešní době poměrně velkou vzácností, a dále o touze se neustále zlepšovat. Sportovec musí být připraven tomuto sportu dát vše, poslouchat rady trenérů a důvěřovat jim v tom, že to s ním myslí dobře. Za sebe můžu říct, ať se to zdá v tomto sportu nezvyklé, že chytřejší a koncentrovanější dojde vždycky dál.

A jak se stát dobrým trenérem MMA?

S odstupem času mohu po svých letitých zkušenostech říct, že cesta trenéra není snadná a stejně tak, jako se nestanete přes noc dobrým bojovníkem, nestanete se přes noc ani dobrým trenérem. Musíte disponovat základními znalostmi bojových sportů, silnou empatií a dobrou komunikační schopností, protože se jedná o každodenní práci s lidmi. Na každého člověka musí najít trenér ten správný postup, jak do něj bojové zkušenosti dostat.

Nabízí PriMMAt Gym oproti ostatním klubům v Praze něco navíc?

Především je to komplexní výuka MMA (Mixed Martial Arts), což znamená, že musíte nabídnout několik bojových sportů zároveň, jako jsou thajský box, wrestling, BJJ, klasický box. A nesmíte zapomenout na fyzickou kondici, jelikož MMA je jeden z fyzicky nejnáročnějších bojových sportů vůbec. Zápasy trvají 3−5 kol po pěti minutách, což je na hranici lidských možností. S osvědčeným týmem ale nemůžete šlápnout vedle.

BOX

CV

Marek Lončák (narodil se 13. srpna 1976 v Kolíně) je trenérem bojových sportů a jedním ze zakladatelů PriMMAt Gym Praha.

Vystudoval Střední školu polygrafickou v Praze, poté pracoval v reklamní agentuře a věnoval se tiskové produkci.

Už po střední škole se ale věnoval thajskému boxu, v roce 2012 spoluzakládal PriMMAt Gym Praha.

Je svobodný, má roční dceru Matyldu. Jeho největším koníčkem je podle vlastních slov jeho práce, jinak ho baví motorky, filmy, seriály a hudba.


reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků