Rozhovory

Mag. Markus Salvator Habsburg-Lothringen: Mam krásnu, ale aj komplikovanú úlohu

Publikováno: 25. 1. 2019
Autor: Silvia Mária Petrovits
Foto: Archiv autorky / Archives of the author
logo Sdílet článek

Kúpeľné mesto Bad Ischl je okrem iného chýrnym ako obľúbené miesto oddychu panovníckej rodiny, zvlášť predposledného rakúskeho cisára Františka Jozefa I. a jeho manželky Alžbety, ktorí sa tu v lete 1853 zasnúbili. Obľúbeným cieľom návštevníkov je preto aj Cisárska vila, ktorú dostal cisársky pár ako svadobný dar.


Nielen o nej sme sa pozhovárali s jeho cisárskou a kráľovskou výsosťou, rakúskym arcivojvodom Mag. Markusom Salvatorom Habsburg-Lothringenom, jedným z pravnukov cisára Františka Jozefa I. a nezabudnuteľnej cisárovnej Alžbety, nazývanej „Sissi“ a vnukom ich najmladšej dcéry Márie Valérie. Cisársku vilu spravuje od roku 1971.

Cisárska vila sa stala známou vďaka Sissi-trilógii režiséra Ernsta Marischku. Vysielala sa niekoľko ráz v Českej aj v Slovenskej republike. Pýtajú sa vás na ňu turisti? 

Áno, turisti sa pýtajú na filmy Ernsta Marischku. Avšak Cisársku vilu možno zahliadnuť len v prvom filme a to nakrátko zvonku, asi okolo 25. minúty. V ostatných dvoch dieloch už nie je.

Viete povedať, koľko turistov navštívi rezidenciu počas sezóny a aké percento z nich tvoria českí a slovenskí návštevníci?

Celkovo od apríla do konca októbra navštívi Vilu viac ako 40 000 návštevníkov. Niekedy spozorujeme českých alebo slovenských návštevníkov, ale nerátame ich. Dá sa však povedať, že asi okolo 2000 návštevníkov ročne pochádza z krajín susediacich na severe a východe. Českí turisti si môžu pri prehliadke požiadať o sprievodný text v češtine. A mimochodom - okrem Vily je možné si v jej areáli prezrieť park. 

Cisárska vila je čarovná a pre turistov zaujímavá nielen cez letné mesiace, ale určite aj v zime. Je možné ju navštíviť aj cez zimnú sezónu?

V zimnej sezóne, teda od 1. novembra do 1. apríla, nie je možné pre jednotlivcov navštíviť ju. Pre skupiny áno, ale je potrebné poslať na adresu uvedenú na stránke www.kaiservilla.com mailovú požiadavku v 10-dňovom predstihu. 

Vaša práca – spravovanie rezidencie Cisárska vila vyžaduje zrejme veľa námahy, stresu a tiež času.

Pravdaže, túto prácu vykonávam viac ako 40 rokov. Je to krásna, ale aj komplikovaná úloha. Človek ju nerobí len pre seba, ale aj dosť pre štát a tiež aj pre záujem návštevníkov. Keďže tam ešte aj bývame, je to aj naplňujúce zamestnanie – veľmi súkromné je to vo vnútri, vonku už nie.

Je o vás známe, že medzi vaše záľuby patrí umenie a kultúra. Spájate ich aj s prácou pri organizovaní rôznych podujatí, ako napr. výstav či koncertov v Cisárskej vile?

Vila má len malé priestory, mesto Bad Ischl má veľké. Niekedy máme podujatia pred Vilou, ktoré, keď prší, sa presúvajú do centra mesta – do budovy Trinkhalle. Inak sú tu podujatia v letných mesiacoch venované operetám – Lehárov festival (www.leharfestival.at) alebo koncom júna kultúrny festival venovaný spomienke na skladateľa Franza Lehára, ktorý tu v Bad Ischli vo svojej vile zomrel v roku 1948. Toto všetko je dostupné peši z Cisárskej vily asi 10 – 20 minút chôdze.

Pri vašej práci ste iste často aj na cestách. Ako a kde trávite s obľubou voľný čas?

Ísť na dovolenku nie je vôbec také jednoduché a ak je to predsa možné, tak vždy len nakrátko. Žiadne ďaleké exotické cesty za slnkom, ale cesty po Európe, to sa niekedy vydarí. Rodinná dovolenka v Rakúsku je lepšia a menej rozrušujúca! Radi navštevujeme Horné Rakúsko. Mám tiež mnoho súrodencov a ďalších príbuzných, ktorých navštevujeme. Je mi to milé a bližšie. No a tiež pekné. Inak sa veľmi zaujímam o architektúru a o dejiny architektúry. Niekedy sa zúčastňujem aj spomienkových podujatí, čo tiež prináša radosť i priateľov.

V Cisárskej vile sa vždy v auguste koná tzv. Cisársky týždeň, veľmi obľúbené oslavy či skôr tradičná pripomienka osláv narodenín cisára Františka Jozefa I. Ako a kedy vznikli? 

Každoročná spomienka na Františka Jozefa I. vznikla pri príležitosti jeho 70. narodenín, 18. augusta 1900, kedy bol už dva roky vdovcom. V tejto myšlienke sa pokračovalo aj v ďalších nasledujúcich rokoch aj vďaka rôznym návštevám, pretože už za života cisára Františka Jozefa bolo možné príležitostne, v prípade požiadania, navštíviť Cisársku vilu. V medzivojnovom období sem prichádzalo množstvo návštevníkov na skupinové prehliadky práve 18. augusta. Niekedy po roku 1972 sa 18. augusta v Bad Ischli na spomienkovej slávnostnej omši a pri Vlastivednom múzeu na Esplanade zúčastnili so svojimi zástavami tradičné dobové regimenty.

A v súčasnosti vyzerá hlavný deň osláv ako?

V posledných rokoch vždy o pol desiatej nastúpia a rozostavia sa regimenty na ulici Cisára Františka Jozefa pri Divadle a potom okolo poludnia pred Cisárskou vilou. Rozostavenie regimentov okolo studne a následný pochod do kostola je prenádherný a pastvou pre oči návštevníkov. Cisárska omša trvá 90 minút a prichádza na ňu veľké množstvo ľudí. Účasť návštevníkov je dobrovoľná a nie je limitovaná, či pozvánkou, alebo nahlásením svojej účasti. Dôležité však je, aby tam návštevníci prišli včas. Aby sa dalo nájsť nejaké parkovacie miesto, je potrebné prísť najlepšie už hodinu vopred. Tiež do farského kostola je potrebné prísť skôr, už pred desiatou hodinou. My ako rodina sa na oslavách zúčastňujeme vždy, keď je to možné.

Počet návštevníkov tohtoročného Cisárskeho týždňa dosiahol 200 000. To je obrovské číslo.

Zaiste, do mesta prichádza vtedy mnoho hostí, pretože podujatie je nádherné a oslavuje sa s hudbou v radostnej atmosfére. Avšak už v dňoch pred slávnosťami sa v uliciach a v kúpeľnom parku v centre mesta odohrávajú rôzne podujatia, ako dlhý nákupný večer s hudbou po uliciach či iné podujatia v rámci programu „Nadovšetko cisár, alebo?“, ako sa vlastne tieto oslavy volajú. Cisár nechodí celé dni po uliciach mesta, ale ešte aj dnes má družinu svojich nasledovníkov-stúpencov. Hoci Bad Ischl nemá úzke centrum, je tu vtedy málo parkovacích miest. Platí, kto skôr príde, ten skôr melie. Už 17. augusta je nemožné prejsť autom cez mesto, keďže všetko je pešou zónou! Veľmi sympatické a zmysluplné je, že sa centrom mesta tiahne niekoľko metrov dlhý červený koberec, čo pôsobí veľmi slávnostne, ale aj osviežujúco pre starých i mladých návštevníkov. V strede augusta je tu horúce počasie.


CV

Mag. Markus Salvator Habsburg-Lothringen, rakúsky arcivojvoda, sa narodil 2. apríla 1946 na zámku Persenbeug v Dolnom Rakúsku.

Jeho otcom je Hubert Salvátor Rakousko-Toskánský a matkou princezná Rosemary Salm-Salm.

Celým menom je Markus Emanuel Salvator Franziskus de Paula Stanislaus Gregorius Joseph Florian Maria Joseph Hubert Ignatius von Habsburg-Lothringen.

Je ženatý, s manželkou Hildou Jungmayr má tri deti - Valentina Salvátora Markusa (35), Maximiliana Salvátora (34) a Magdalenu Mariu Sophii Rosemary (31).


Cisársky týždeň

Podujatie rok čo rok začína vždy 11. augusta. Program postupne graduje a 15. augusta, presne o 12:27 hod., prichádza na miestnu stanicu parnou lokomotívou ťahaný dobový cisársky vlak s cisárom a suitou. Následne sa zúčastňujú otvorenia veľkolepej cisárskej slávnosti na Esplanade. Oslavy pokračujú aj 17. augusta, kedy sa centrom mesta popri obchodíkoch vinie 2,5 kilometra dlhý červený koberec a za zvuku hudby pouličných hudobníkov a predstavení kaukliarov sa pripomína či oslavuje čestný hosť mesta Bad Ischl – cisár. Oslavy vrcholia 18. augusta, práve v deň výročia narodenia Františka Jozefa I. Začínajú sa dopoludnia formovaním sprievodu hostí mesta, dobových regimentov monarchie a rôznych tradičných spolkov z okolia. Pokračujú slávnostnou omšou v miestnom farskom kostole sv. Mikuláša. Následne masy turistov, ale aj domácich, sledujú prechod regimentov sprevádzaných hudobnými telesami po ulici do parku Cisárskej vily. Okolo fontány stojacej pred vstupom do Vily sa rozmiestnia regimenty a spolky, ktoré sa prichádzajú pozdraviť s cisárovým potomkom, členom dynastie Habsburg-Lothringen, s jeho cisárskou a kráľovskou výsosťou, arcivojvodom Markusom Salvatorom. Zahliadnuť ho sa podarí všetkým, možnosť pozdraviť sa s ním má každý návštevník osláv, hoci pri takom množstve turistov je to viac o šťastí.


reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků