Politika

Lichtenštajnsko vo víre osláv

Publikováno: 31. 3. 2019
Autor: Silvia Mária Petrovits
Foto: © Liechtenstein Marketing
logo Sdílet článek

Lichtenštajnské kniežatstvo v tomto roku oslavuje 300. výročie svojho vzniku. Všetko sa však začalo ešte v roku 1699, kedy knieža Ján Adam I. z Liechtensteinu kúpil ríšske panstvo Schellenberg.

O trinásť rokov neskôr odkúpil od grófov z Hohenems aj grófstvo Vaduz. Na žiadosť kniežaťa Antona Floriána z Liechtensteinu rímsko-nemecký cisár Karol VI. (ako český kráľ Karol II. a uhorský kráľ Karol III.) privilégialnou listinou z 23. januára 1719 zjednotil ríšske panstvo Schellenberg s grófstvom Vaduz. Povýšil ich na kniežatstvo a dal mu meno Liechtenstein. Lichtenštajnské kniežatstvo sa stalo 343. štátom Svätej ríše rímskej národa nemeckého.

Pochod aj mimoriadne výstavy

Po celý tento rok žije kniežatstvo oslavami jubilea. Už 15. januára 2019 zahájila Lichtenštajnská krajinská knižnica výstavu o vzniku krajiny. Oslavy sa začali o niekoľko dní neskôr. Práve 23. januára 2019, v deň, kedy uplynuli tri storočia od vzniku Lichtenštajnského kniežatstva, sa uskutočnil spoločný celodenný pochod niekoľkých stoviek obyvateľov k priekope Scheidgraben, predstavujúcej historickú hranicu dvoch domínií. Kým obyvatelia z Hornej zeme (Oberland, pôvodne grófstvo Vaduz) začali svoj pochod na juhu kniežatstva pri hrade Gutenberg, tak druhá skupina obyvateľov z Dolnej zeme (Unterland, pôvodne panstvo Schellenberg) svoju púť začala od ruiny hradu Schellenberg. Obe skupiny sa počas pochodu zastavovali pri stanovištiach, kde na nich čakali rôzne zadania súvisiace z lichtenštajnskou históriou. V cieli ich púť zavŕšila svetelná show. Oficiálne sa oslavy jubilejného roka začali až slávnostným galavečerom v SAL v Schaane za účasti mnohých hostí. Popri predstaviteľoch kniežatstva, vlády a parlamentu, boli medzi pozvanými hosťami aj spolkoví prezidenti susedných štátov, Švajčiarska, Rakúska a Nemecka.


Počas tohto roka sa v kniežatstve koná niekoľko podujatí, výstav, ktoré rozhodne stoja za návštevu! Lichtenštajnské krajinské múzeum sprístupňuje svojím návštevníkom od konca februára 2019 mimoriadnu výstavu venovanú nielen prehľadu historického vývoja krajiny, jej osobnostiam, ale i každodennosti všedného života, architektúre, vede či umení. Navštíviť ju bude možné až do 23. januára budúceho roku. Mimoriadne výstavy pri príležitosti tohto jubilea pripravuje aj Kunstmuseum, kde od 19. septembra tohto roka budú predstavené vybrané diela z Kniežacích zbierok (Fürstliche Sammlungen), z vlastných zbierok ako aj zo zbierok Hilti Art Foundation.

Exkluzívna Záhrada ruží

Očakáva sa, že jubilejné oslavy v roku 2019 vyvrcholia oslavami národného sviatku. Jeho mottom bude: „Jedna krajina, jedno miesto“. Lichtenštajnské kniežatstvo ho rok čo rok oslavuje 15. augusta. Kniežacia slávnosť, ako ju volajú domáci, sa teší obľube a je vyhľadávaným cieľom aj mnohých turistov. Minuloročné oslavy zaznamenali viac ako dvadsaťtisíc návštevníkov a vyše dvetisíc pozvaných hostí. Tradícia slávenia siaha do roku 1940. Presne v tento deň rímsko-katolícka cirkev slávi sviatok Nanebovzatia Panny Márie a na druhý deň, 16. augusta slávil svoje narodeniny knieža František Jozef II.. Slávnosti sa ponechali aj po jeho úmrtí a v roku 1990 zákonom vyhlásili 15. august za štátny sviatok, Národný deň.

Každoročný program slávností sa začína o pol dvanástej na lúke pri Vaduzskom zámku oficiálnym slávnostným aktom s prejavmi J.J. dedičného princa Aloisa a prezidenta parlamentu. Prečo na lúke pri Vaduzskom zámku? Jedná sa o pripomenutie si historickej udalosti, kedy obyvatelia Lichtenštajnského kniežatstva v čase ohrozenia nacistami, vzdali hold a prejavili podporu vtedajšiemu kniežaťu Františkovi Jozefovi II.. Podobne ako vtedy, tak aj dnes vzdávajú návštevníci oficiálneho slávnostného aktu poctu kniežaťu a kniežacej rodine.


Po skončení oficiálneho štátneho aktu sú hostia a návštevníci pozvaní na apéritif pri zámku, v zámockej Záhrade ruží (Rosengarten). Pre možnosť porozprávať sa s J.J. kniežaťom Hans-Adamom II. a členmi kniežacieho domu bola práve táto časť programu slávností vždy mimoriadne vyhľadávaná turistami. Práve skutočnosť, že domáci boli kvôli množstvu turistov o túto možnosť ukrátení, pristúpilo sa v roku 2017 k zmene. Odvtedy sa je možné sa v tento deň dostať do zámockej Záhrady ruží, ktorá je inak návštevníkom celoročne neprístupná, už iba so vstupenkou. Bezplatnú vstupenku môžu získať len obyvatelia Lichtenštajnského kniežatstva a krajania žijúci v zahraničí. Ak však budete mať trpezlivosť a ďalší so vstupenkou už v rade čakať nebudú, a ani kapacita Záhrady ruží nebude úplne vyčerpaná, je šanca, že vás napriek tomu, že vstupenku nemáte, pustia dnu.

Klauni, muzeá aj ohňostroj

Tým sa však program osláv Národného dňa ani zďaleka nekončí. Vždy od štrnástej hodiny až do skorých ranných hodín sa v centre Vaduza konajú ľudové oslavy pre malých i veľkých s pestrým programom a atmosférou plnou spolupatričnosti a priateľstva. Priestor tu majú na svoju prezentáciu aj prihlásené spolky. Na viacerých miestach sú tribúny, na ktorých sa predstavujú hudobníci rôznych žánrov či tanečníci. Malých účastníkov týchto osláv potešia atrakcie ako napríklad vystúpenie klauna. Milovníci múzeí môžu v tento deň zadarmo navštíviť takmer všetky múzeá, ktoré majú už tradične pripravený špeciálny program. Výnimkou je Pokladnica (Schatzkammer). Slávnosť poskytuje možnosť stretnutia sa s rodinou a priateľmi aj pri dobrom jedle. 


Tradičným vyvrcholením osláv Národného dňa je nádherný ohňostroj so svetelnou šou trvajúce polhodinu. Pravidelne sa začína o desiatej večer a je veľkým lákadlom pre návštevníkov. Tohtoročné oslavy Národného dňa v duchu osláv 300. výročia existencie Lichtenštajnského kniežatstva budú rozhodne turisticky veľmi vyhľadávané.

Oslavy aj v zahraničí

Oslavy pri príležitosti 300. výročia vzniku Lichtenštajnského kniežatstva sa nekonajú len v samotnom kniežatstve, ale toto jubileum sa pripomína a oslavuje aj v iných krajinách. V susednom Rakúsku je pri tejto príležitosti vo viedenskej Albertine nedávno otvorená výstava vzácnych obrazov a akvarel z Liechtensteinských kniežacích zbierok. Do 10. júna sa tu prezentujú diela majstrov od Rubensa po Makarta a akvarely od biedermaiera až po realizmus.

V druhej polovici tohto roka sa oslávi 300. výročie vzniku Lichtenštajnského kniežatstva aj na Slovensku. V Holíči sa uskutoční medzinárodná vedecká konferencia a niekoľko mesiacov trvajúca výstava nielen o dejinách a súčasnosti Lichtenštajnska. Obe organizuje podľa vyjadrenia jedného z organizátorov, pani Marie Richter, členky správnej rady organizačnej zložky lichtenštajnskej MeAM Stiftung v Slovenskej republike, práve tandem MeAM Stiftung a Mesto Holíč spolu s partnermi.

Navštíviť Lichtenštajnské kniežatstvo v roku, kedy krajina doslova žije oslavami svojho skutočne krásneho jubilea, bude určite pre všetkých návštevníkov nezabudnuteľným zážitkom.


Mohlo by vás zajímat

Více článků