Kultura

Krása v kroji už aj u severných susedov

Publikováno: 13. 5. 2024
Autor: Michal Bartek
Foto: Slovenský deň kroja
logo Sdílet článek

Slovenský kroj zažiaril už aj v Poľsku. Naša putovná výstava Krása v kroji došla tentoraz do Varšavy, hlavného mesta našich severných susedov. Veľkoformátové fotografie, ktoré vznikli v rámci projektu Slovenský deň kroja, tak mohli po Viedni, Prahe, rumunskej Oradei a Budapešti obdivovať v ďalšom európskom meste.

Slávnostná vernisáž sa konala 11. apríla v priestoroch Slovenského inštitútu vo Varšave a celý večer tak patril slovenskému ľudovému odevu aj ľudovým piesňam. Krásu v kroji prišli obdivovať tunajší obyvatelia a, samozrejme, na otvorení výstavy nesmeli chýbať ani vzácni hostia. „Slovensko je krajinou bohatou na tradície, na folklór. Je to niečo, čo rezonuje u nás doma na Slovensku, ale je to aj niečo, čo je sympatické a zaujímavé aj v zahraničí. Je to dobrý nápad prísť do Poľska s takouto výstavou. Myslím si, že Poliaci majú k tradíciám tiež hlboký vzťah a táto výstava je pre nich spôsob, ako objaviť tradície a folklór svojho blízkeho suseda. Nachádzať to spoločné a potom aj prípadné rozdiely,“ uviedla veľvyslankyňa Slovenskej republiky v Poľsku Andrea Elscheková Matisová. Ambasádorka zároveň ocenila, že vďaka tomuto projektu sa vydavateľstvo STAR production a časopis Slovenka stali akoby veľvyslancami Slovenska v zahraničí – a dobrými veľvyslancami. 

Z otvorenia výstavy Krása v kroji. 

Kroj nevymizne 
Zo Slovenska do Varšavy pricestovala podporiť svojou účasťou výstavu Krása v kroji štátna tajomníčka MV SR Lucia Kurilovská. „Tento projekt pozdvihuje naše sebavedomie a mladých nabáda, aby si ctili našu kultúru. Kroj vytvára pocit vlastenectva,“ povedala. „Cestujeme po Slovensku a nachádzame krásne kroje, ktoré s hrdosťou nosia ľudia všetkých generácií. Slovenský deň kroja vytvára podmienky na to, aby sa milovníci folklóru mohli stretávať a prezentovať kultúru svojich predkov. Chceme uchovať nielen kroje, ale aj naše tradície, zvyky, naše dedičstvo. Do krojov, do výšiviek naši predkovia pretlmočili lásku, radosť i bôľ, ktorý prežívali. Lásku partnerskú, lásku ku krajine, no aj lásku medziľudskú. Som presvedčená, že kroj nevymizne a že má nielen nádhernú minulosť, ale aj skvelú budúcnosť,“ uviedla autorka a organizátorka výstavy Krása v kroji a Slovenského dňa kroja Mária Reháková, generálna riaditeľka vydavateľstva STAR production. 

Spievali aj Poliaci 
O kultúrny program počas slávnostnej vernisáže sa postaral Jozef Mak s harmonikárom Michalom Faškom. Známy interpret ľudových piesní z Banskej Bystrice zanôtil Slovensko moje, otčina moja, a, samozrejme, dve ikonické piesne – Kopala studienku a Na Kráľovej holi. Veru, neostal sám, pridali sa k nemu aj hostia a vystúpenie napokon ocenili búrlivým potleskom. Aspoň na chvíľu sa tak vďaka piesňam preniesli na Slovensko. 

Socha Sirény, symbolu mesta, na varšavskom Staromestskom námestí (Rynek Starego Miasta) 

Európska rarita 
„Sme veľmi radi, že na pôde Slovenského inštitútu vo Varšave môžeme prezentovať slovenský kroj. Často hovorím mojim poľským kolegom a priateľom, keď ich pozývam na Slovensko, že u nás sa stretnú s nebývalou pestrosťou krojov a ľudových tradícií. Myslím si, že je to rarita aj v rámci Európy. Prírodné podmienky – pohoria, rieky – vytvorili uzavreté regióny, kde v každom z nich vznikol iný odev, iný kroj. A s tým súvisia aj iné tradície, iné piesne, iné nárečie. Slovenský deň kroja je skutočne prvým projektom, ktorým takýmto veľkolepým spôsobom prezentujeme rôznorodosť slovenských ľudových tradícií v Poľsku,“ vyjadril sa s uznaním riaditeľ Slovenského inštitútu vo Varšave Milan Novotný 

ZDRAVÁ KRAJINA
Hrdými partnermi výstavy Krása v kroji a aj Slovenského dňa kroja sú Kúpele Sliač. Nemohli preto chýbať ani vo Varšave. „Slovensko je krásna aj zdravá krajina. A naše kúpele sa to snažia uchovať. Chceme revitalizovať kúpele, zveľaďujeme náš historický park,“ skonštatoval generálny riaditeľ Kúpeľov Sliač Martin Beňuch, budúci hostiteľ výstavy Krása v kroji. 

Milan Novotný, Mária Reháková, Andrea Elscheková Matisová. 

Mohlo by vás zajímat

Více článků