Cestování

Koňakový ráj

Publikováno: 29. 10. 2019
Autor: Dominika Kleplová, Amazing Places
Foto:
logo Sdílet článek

Co mají společného víno a koňak, tedy správně cognac? Oba nápoje se dělají z vinné révy. A tak je umístění prvního koňakového penzionu právě na jižní Moravě logické.

Nenápadný dům u silnice v hlavním městě vína Valticích v sobě ukrývá nejen nádherné ubytování, ale i největší koňakovou galerii v Česku. Ačkoliv se zprvu mohl nápad na vybudování penzionu zaměřeného výhradně na luxusní koňaky, kde lahev stojí i 9000 eur, zdát dost odvážný, manželé Hrabovsky vsadili na instinkt a vyplatilo se jim to.

Klíčem to nekončí

Majitelka Helena Hrabovsky společně s dalšími členy rodiny vytvářejí neuvěřitelnou atmosféru. Pokud se už nebudete nikam chystat autem, dostanete sklenku vína jako welcome drink. A jste-li zvyklí, že v hotelu obdržíte po příjezdu klíč od pokoje a tím celý proces uvítání končí, na tomhle kouzelném místě se vám to nestane. 

Od vína přes rum ke koňakům

Předáním klíče od pokoje tady totiž nic nekončí. Přímo majitelka, nebo třeba její bratranec, se vás okamžitě ujme a provede vás celým areálem. Vezměte si sklenku do ruky a začněte prohlídku třeba ve Třinácté komnatě, kde je ukryta skoro stovka druhů prosseca. Nechybí ani sbírka vín od místních vinařů nebo nejrůznější zavařeniny z domácí produkce, které si můžete odvézt domů. Kromě toho zde má majitel i nemalé zásoby všemožných rumů. Další kroky vás už dovedou do zmiňované koňakové galerie, kde můžete večer posedět, ochutnat osmiletý, dvacetiletý nebo třeba pětadvacetiletý koňak a dopřát si k němu kvalitní doutník. Například pro pánskou rozlučku se svobodou ideální místo.

Zahradní posezení

Ubytovat se můžete v jednom ze sedmi moderně zařízených pokojů. Pokud chcete něco speciálního, rezervujte si nejnovější pokoj Royal s doplňky z kořenového dřeva a masivním koženým nábytkem. Chcete-li útulnějšího prostor, doporučuji pokoj Čtverka se soukromou terasou a výhledem do zahrady. Na ní můžete strávit klidně celý večer. Třeba budete mít zrovna štěstí a vychytáte večer s grilováním.

Bavlnkové hýčkání

Právě osobní přístup celé rodiny Heleny Hrabovsky oceníte nejvíc. Nepříjemný personál dokáže často zkazit celou dovolenou. V Penzionu Hardy si jsou toho vědomi a snaží se návštěvníkům pobyt co nejvíce zpříjemnit. Ať už maličkostmi v podobě milého přivítání, drobné pozornosti na pokoji, úsměvem na tváři po celou dobu nebo celkovou pokorou vůči návštěvníkům. Musím říct, že jsem dlouho nezažila tak příjemný pocit jako tady. Všichni si vás budou hýčkat jako v bavlnce a vám se zkrátka nebude chtít domů.

Město vína

Valticím se neříká město vína bez důvodu. Patří do Mikulovské vinařské podoblasti a najdete tu nemálo viničních tratí. Je tady i Střední odborná škola vinařská (založená v roce 1873), jediná svého druhu v Česku. A ve sklepení valtického zámku sídlí Salon vín ČR, stálá degustační expozice nejlepších moravských a českých vín. Při prohlídce můžete volně ochutnávat všechny vystavené vzorky.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků