Sport

Klenot mezi hvězdami

Publikováno: 14. 8. 2019
Autor: Karel Černý
Foto: SK Slavia Praha
logo Sdílet článek

Je pravda, že fotbalová Slavia má mimořádně vyrovnaný tým a v každém utkání může zazářit i hráč, který se zápas předtím nevešel ani na lavičku. Ale jsou takoví, kteří se zaskví téměř pokaždé. Mezi ně patří i Tomáš Souček.

Na to, že jeho postem je defenzivní záložník, má obdivuhodnou útočnou bilanci. V ročníku 2018/2019 nastoupil za Slavii celkem ve 49 zápasech a dal v nich 18 gólů, z toho 13 v zápasech extraligy, dva v Evropské lize a tři v MOL Cupu. Krátce před zahájením aktuální sezony už stačil dát v Česko-slovenském superpoháru dvě branky Trnavě. Není divu, že si Slavia pojistila jeho služby smlouvou na dalších pět let, i když o něj byl zájem ze zahraničí. A jestli by tedy neměl spíš nastupovat v útoku? „To určitě ne. Jsem rád, že mi to občas spadne na nohu nebo hlavu,“ prohlásil na klubovém webu.

S fotbalem začal tenhle 24letý čahoun (měří 192 cm) v Havlíčkově Brodě, v 19 letech už se ale propracoval do A-týmu Slavie. Pravda, vzápětí putoval na hostování do Viktorie Žižkov, ale v ročníku 2015/2016 už byl zase zpět. A ukončil ho s bilancí 30 zápasů a sedmi gólů. Pak ho ale střelecká štěstěna opustila a po roce putoval na další hostování, tentokrát do libereckého Slovanu. Do mateřské Slavie se vrátil v ročníku 2017/2018. Právě včas, aby s ní zahájil spanilou jízdu minulou sezonou, v níž Slavia uhrála double a dostala se až do čtvrtfinále Evropské ligy.

Zářezy má i v reprezentačním dresu, nastupoval už v kategorii do 19 let. Na ME Evropy do 21 let v roce 2017 se objevil v sedmi zápasech kvalifikace a ve třech v závěrečné fázi, dal jednu branku. V seniorské reprezentaci naskočil zatím do 20 utkání, z toho do čtyř v kvalifikaci MS 2018, na kontě má dva góly.

A mimochodem – je zajímavé sledovat, jak se mění hodnota Tomáše Součka na Transfermarktu. V říjnu 2015 byla jeho cena 250 tisíc eur, v srpnu 2016 už byla šestinásobná – 1,5 milionu eur. V prosinci 2017 ještě o 250 tisíc eur stoupla. A nyní? V červnu letošního roku ukázal Transfermarkt hodnotu rovných 7 milionů eur!

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků