Rozhovory

Klára Dostálová: Není můj styl být za každou cenu negativní

Publikováno: 6. 7. 2023
Autor: Šárka Jansová
Foto: archiv Kláry Dostálové
logo Sdílet článek

Poslankyně, místopředsedkyně sněmovny a bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) je rozhodně ráda, že po dlouhých průtazích konečně před nedávnem prošel sněmovnou stavební zákon, který schvalovala ještě „její“ vláda. Jinak ale současný kabinet rozhodně nešetří.

Čemu se nyní v politice věnujete nejvíc?
Vždycky jsem se věnovala tomu, čemu rozumím, a nehodlám na tom nic měnit. Takže bytové politice, cestovnímu ruchu, evropským dotacím a případně ekonomickým zákonům. Věřte, že některé nápady vlády mi dávají víc než zabrat.

Před rokem jste měla k mnohým rozhodnutím pětikoalice výhrady. Přibylo jich, nebo naopak?
Přibylo. Není můj styl být za každou cenu negativní. Pokud se objeví dobrý nápad nebo vidím vůli diskutovat, posouvat věci dopředu, ráda se zapojím. Poslední rok to byl ale jeden přešlap vedle druhého. A neříkám to jenom proto, že je úkolem opozice mít výrazné kritické myšlení.

Jaké přešlapy máte konkrétně na mysli?
Můžeme to vzít od toho nejčerstvějšího, a tím je Česká pošta. Snaha o to mít ji s vyrovnaným hospodařením je určitě správná věc. Rozhodovat ale o rušení poboček z tepla pražské kanceláře jen pohledem do tabulek, to je určitě špatně. Nehledě na to, že vlastně ani neznáme analýzu, podle které se určilo, které pobočky budou zrušeny. Nezeptat se starostů a primátorů, jak to vidí oni, byla zásadní chyba.

Co dalšího vás „nadzdvihlo“ z poslaneckého křesla?
Snížení valorizace důchodů, to je taky obrovský faul. Vedle pochybností o ústavnosti celého procesu je tady podstata problému, že stát ve snaze lepit díry v rozpočtu zaútočí na tu nejslabší část společnosti. Proč se nehledají úspory jinde? Čistě z politických důvodů vláda zrušila EET, na kterou si všichni zvykli a nikomu nevadila. Tím se připravila ne o jednotky, ale spíše desítky miliard v rozpočtu – a ty pak sebere důchodcům. Je to prostě nefér. Věřím, že ústavní soud zasáhne. A takhle bych mohla pokračovat. Každý měsíc přijde nová pecka. Třeba že jsme zapomněli požádat o čerpání zhruba čtyřiapadesáti miliard korun z EU nebo že vůbec neřešíme bytovou krizi. Ani nemluvím o tom, že v lékárnách není penicilin… To všechno jsou věci, které jsou pro občany klíčové a ve kterých vláda selhává.

Zkuste vládu i za něco pochválit…
Upřímně? Moc toho není. A nevidí to ani lidé. V průzkumech veřejného mínění má důvěru jen asi 28 procent občanů. Hůř na tom byla pouze vláda Petra Nečase. Jsou ale dílčí věci, které hodnotím pozitivně. Z mého oboru to je třeba pokračující práce na tzv. cenových mapách, které v rámci politiky bydlení hodně potřebujeme. A pozitivně hodnotím také spolupráci koaličních a opozičních poslanců na komplexním pozměňovacím návrhu stavebního zákona. Nerozhodnost, nekompetentnost a pomalost jsou ale termíny, které mě napadají častěji.

Promiňte, ale není jednodušší kritizovat, než nabízet řešení?
Ke každé své kritice vždy přikládám řešení. Podívejme se třeba na bydlení. Předložila jsem vládě návrh, jak začít řešit krizi v tomto sektoru. Připravila jsem osm zcela konkrétních bodů – od práce s nemovitým majetkem státu přes dotace na rozdělení vícegeneračních domů, PPP projekty až třeba po vícegenerační hypotéky. Ale zájem o diskusi na druhé straně nevidím, bohužel.

Dotkla jste se stavebního zákona, vaší osobní vlajkové lodi. Připravila jste ho a za vašeho ministrování byl schválen. Proč ještě neplatí?
Náš stavební zákon byl dobrý, dokonce byl oceněn jako zákon roku. Bohužel opět z čistě politických důvodů – stejně jako u EET – mu vláda ani nedala šanci a hned po svém nástupu k moci ho „zařízla“. Místo toho předložilo ministerstvo pro místní rozvoj paskvil, který tvrdě zkritizovali odborníci. I vláda věděla, že je špatný. Jako konstruktivní opozice jsme se ho ve sněmovně chopili a ve spolupráci s vládními poslanci a v rámci umění možného připravili komplexní pozměňovací návrh, který dává smysl. Koalice věděla, že náš původní návrh je dobrý. Části, které se věnují redukci kulatých razítek, odstranění „ping-pongu“ mezi úřady, podporu klíčové infrastruktury státu, fikci souhlasu či digitalizaci po debatě s námi, tedy s opozicí, zachovala. To další podstatné, jako je zastupitelnost úředníků, vymahatelné lhůty nebo odstranění systémové podjatosti ale do života nepustila. Trvám na tom, že nový návrh není zdaleka tak dobrý jako náš původní, ale lepší něco nežli nic. Platit začne až příští rok a dá se říct, že jsme zcela zbytečně ztratili dva roky.

Situace v Česku je značně vypjatá, o čemž svědčí nedávné demonstrace v Praze. Jak tyhle akce vnímáte?
Říkám, že když se demonstruje, tak je demokracie zdravá. Právo jít do ulic a říct, co si myslím, je základ. Svoboda slova a projevu se nesmí jakkoliv potlačovat, a to ani verbálně. To se bohužel současnému kabinetu včetně jednotlivých ministrů i premiéra vyloženě nedaří. Nálepkovat lidi, kteří jdou veřejně říci svůj názor, termíny jako třeba „proruský šváb“ je nedemokratické a nedůstojné. To mi na tom celém vadí nejvíc. Respekt k jinému názoru, byť s ním nesouhlasím, je přece základ diskuse. To vládě chybí. Lidi, co jdou do ulic, chápu.

Pojďme na závěr k něčemu veselejšímu. Jak si užíváte vnoučka Kryštofa?
To je čistá radost. Každou chvíli, kdy jsem s rodinou, a nejen s vnoučkem, si nesmírně užívám. Jasně, s dětmi je největší legrace. Kryštůfek má talent na čísla a písmenka, takže i když je teprve dvouletý, rád čísla a písmena čte, dokonce i píše. Vždycky, když mi po čase něco ukáže, spadne mi brada. Stěžejní ale je, a to musím zaklepat, že jsou v rámci rodiny všichni zdraví. To je pro mě hlavní.

CV
Klára Dostálová (narodila se 13. března 1971 v Praze) je poslankyně za ANO a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny.
Po studiu VŠE pracovala v České spořitelně, ve Stavokomplexu CZ a.s. a také např. v Hotelu Černigov. Našla se na pozici ředitelky Centra evropského plánování v Hradci Králové, které mnoho let úspěšně vedla (se svými kolegy má lví podíl na revitalizaci Kuksu).
V letech 2014–2017 byla náměstkyní ministryně pro místní rozvoj. Poté ministerstvo převzala a do roku 2021 stála v jeho čele. V tomto období byla předsedkyní správní rady Horské služby ČR.
Poslankyní za hnutí ANO je od října 2017, od podzimu 2020 je zastupitelkou Královéhradeckého kraje.
Je vdaná, má dvě děti a vnoučka a žije v Hořicích na Jičínsku.

Na svatbě syna Kevina v roce 2021. Ten stojí vedle Kláry Dostálové s vnukem Kryštofem v náručí, následuje snacha Kateřina a manžel Martin.

S milovaným vnoučkem Kryštofem.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků