Rozhovory

Klára Dostálová: Měla zůstat EET, která je v Evropě zcela standardní

Publikováno: 17. 11. 2023
Autor: Šárka Jansová
Foto: archiv Kláry Dostálové
logo Sdílet článek

Stejně jako ostatní opoziční politiky, i místopředsedkyni sněmovny a exministryni Kláru Dostálovou pořádně rozhořčil vládní konsolidační balíček. A také „šlendrián nejhrubšího zrna“, jak sama říká, kolem evropských dotací. Nervy jí ale spolehlivě uklidní vnuk Kryštůfek, se kterým tráví hodně chvil.

Nedávno se na Václavském náměstí v Praze uskutečnila už několikátá demonstrace proti vládě. Věříte, že se dá tímto způsobem něco změnit?
Tvrdím, že demonstrace jsou důkazem svobody, takže v tomto ohledu je to vlastně velmi zdravý jev. Navíc na ně mají lidé právo. Každopádně umějí upozornit na nejpalčivější problémy společnosti. Co ale vnímám velmi negativně, to je nálepkování demonstrantů. Od „demobloku“, jak si ráda říká pětikoalice, je to více než trapné.

K nespokojenosti lidi přivedl i konsolidační balíček. Vláda tvrdí, že tak čistí cestu po předchozím kabinetu, opozice ale s balíčkem zásadně nesouhlasí. Proč?
Konsolidační balíček není vůbec konsolidační a já mu tak ani neříkám. Je to prostě čistokrevné zvýšení daní, takže daňový balíček. Nejvyšší skokové zvýšení daní v historii Česka. Zásadně s ním nesouhlasím nejen já, což by bylo ze strany opozičního politika pochopitelné, ale i celá řada ekonomů. Je to celé špatně a samo ministerstvo financí či ČNB připouští, že jde o balíček, který sníží HDP.

Co vás na něm nejvíc dráždí?
Moje parketa jsou evropské dotace a místní rozvoj, takže nejvíc mi vadí, že vláda chce balíčkem vybrat desítky miliard přímo z peněženek lidí, ale vedle toho nechává v Bruselu ležet nevyčerpané dotace – v tuto chvíli zhruba za sto miliard. Jestli vláda nepřidá do kroku, velká část z toho může propadnout. To je šlendrián nejhrubšího zrna. Mnohokrát jsem vyzývala, aby jednotlivá ministerstva byla aktivnější, aby tzv. „přezávazkovávala“ v novém programovém období a aby ministr financí více tlačil na certifikaci, tedy čerpání financí z Bruselu. A neděje se nic. Dále mi vadí různé nepochopitelné jednotlivosti. Třeba zvýšení daně z nemovitosti, stoupání nákladů na bydlení prostřednictvím změn DPH (z 10 na 12 procent) u vody, tepla, úklidu společných prostor nebo svozu komunálního odpadu. Nikde v Evropě se náklady na bydlení v současné době nezvyšují, jen u nás. Na hlavu je postavené i zařazení dámských hygienických potřeb nebo kojenecké vody a květin do nejvyšší sazby DPH.

Myslíte, že veřejné finance není potřeba ozdravit?
Potřeba to je, ale úplně jinak. Zaměřit se na důslednější výběr daní, měla zůstat zachovaná EET, která je v Evropě zcela standardní. Je třeba využít všechny dotační příležitosti, které EU nabízí. Že je tahle cesta špatná, řekla koneckonců i ČNB. V srpnové zprávě označila balíček za proinflační s tím, že českou ekonomiku připraví v roce 2024 zhruba o 70 miliard. Tedy o částku, kterou bere lidem pomocí daní. Dává vám to smysl? Mně ne!

Zmiňujete zrušenou EET. Byla to podle vás velká chyba?
Jednoznačně. A vědí to i vládní politici, jen to nechtějí říkat nahlas, protože zrušení EET byla jedna z vlajkových lodí jejich volební kampaně. Pokladna mohla být každý rok o 18 miliard bohatší.

S vnukem Kryštofem

Co říkáte tomu, že vláda připravuje milionovou kampaň, aby lidem vysvětlila, že konsolidační balíček je potřebný?
Vysvětlovat je nutné, ale utrácet za to peníze daňových poplatníků, to opravdu nutné není. Vláda má dostatek prostoru pro to chodit do médií, připravovat a zveřejňovat infografiky, vysvětlovat na sociálních sítích. Vzhledem k načasování této kampaně, aby pokryla evropské i krajské volby, to zavání nekalou soutěží v rámci volebních soubojů. Ale lidé nejsou hloupí a rychle to prokouknou. Protože tohle zvýšení daní je tak špatné, že prostě vysvětlit nejde, i když si zaplatíte sebelepší reklamu.

Vaše strana podala stížnost k Ústavnímu soudu na úpravu valorizace důchodů, kterou prosadila koalice. Věříte, že vám dá soud za pravdu?
Jsem o tom přesvědčena, ale nechci předjímat. Nejsem ústavní soudce. Prostě budu věřit a doufat v jejich nestrannost. Každopádně vláda tohle riziko neměla podstupovat. Pokud Ústavní soud naši stížnost uzná, bude zpětně nutné nejenom dopočítat a vyplatit již přiznané a vyplacené důchody, rozhodnutí může ovlivnit i výhodnost přiznávání předčasných důchodů v tomto roce. Pětikoalice při schvalování porušila zákon o jednacím řádu, bere peníze seniorům se zpětnou platností. Ústavní soud je hlavní pojistka ústavnosti, když už selhal i Senát.

V současnosti se v Evropě opětovně řeší příliv uprchlíků. Jak hodnotíte podepsání smlouvy o migraci?
Ministr Rakušan jednoznačně překročil své pravomoci. Tohle je v kompetenci premiéra, nikoli ministra vnitra. Žádný mandát k podpisu neměl. Ještě horší ale je, že vláda nevedla o tak závažném dokumentu diskusi. Proč ministr Rakušan nepřišel na vládu nebo na výbory sněmovny a neřekl: Tady je smlouva o migraci, co si o ní myslíte? Já si myslím toto. Migrační pakt jsou jen narůžovo přebarvené kvóty, které vláda Andreje Babiše jednoznačně odmítla. Obsahuje vzoreček, kolik migrantů má členská země přijmout, a když ne, za kolik se musí vyplatit. Celospolečenská diskuse ale chybí u celé řady témat.

Pojďme k něčemu veselejšímu. Užila jste si v létě volna a svého milovaného vnoučka Kryštofa?
Užila, i když bylo docela dost práce. Jsou to pro mě nefalšované chvíle štěstí. Byla jsem v Česku a na chvíli i u moře. Když mám dovolenou, vypnu a užívám si klidu. A Kryštůfek je moje zlatíčko. Dá se s ním už i docela debatovat. Někdy až žasnu, jak jednoduché řešení mají některé situace dětskou optikou.

Vrací vás zpátky k čisté podstatě myšlení?
O tom mluvím. Jednoduchost a přímočarost, prostě přímo k jádru věci. To je dětské myšlení, které s rostoucím věkem všichni ztrácíme. Myslím, že by si především politici z dětské přímočarosti a pravdomluvnosti mohli vzít mnohdy příklad.

CV BOX
Klára Dostálová (narodila se 13. března 1971 v Praze) je poslankyně za ANO a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny.
Po studiu VŠE pracovala v České spořitelně, ve Stavokomplexu CZ a.s. a také např. v Hotelu Černigov. Našla se na pozici ředitelky Centra evropského projektování v Hradci Králové, které mnoho let úspěšně vedla (se svými kolegy má lví podíl na revitalizaci Kuksu).
V letech 2014–2017 byla náměstkyní ministryně pro místní rozvoj, poté ministerstvo převzala a do roku 2021 stála v jeho čele. Vlajkovou lodí jejího působení na ministerstvu byl nový stavební zákon, který získal titul Zákon roku. V tomto období byla také předsedkyní správní rady Horské služby ČR.
Poslankyní za hnutí ANO je od října 2017, od podzimu 2020 je zastupitelkou Královéhradeckého kraje.
Je vdaná, má dvě děti a vnuka a žije v Hořicích na Jičínsku.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků