Zdraví

Kinetóza − jak se připravit na cestování s dětmi

Publikováno: 1. 1. 2021
Autor: MUDr. Petr Žáček, MBA
Foto: Canadian Medical a/and Shutterstock.com
logo Sdílet článek

Stává se vašim dětem nebo i vám, že při cestování dopravními prostředky cítíte nevolnost, máte žaludek tzv. na vodě, a přitom jste nesnědli ani nevypili nic, co by mohlo být příčinou? Pak se může jednat o kinetózu.

Kinetóza je nepříjemný stav organismu spojený ve většině případů právě s cestováním v dopravních prostředcích. Projevuje se nejčastěji u dětí ve věku 4–10 let. Vzniká zpravidla při cestování autem, autobusem, vlakem, lodí nebo letadlem. A samozřejmě letní prázdniny, během kterých děti často cestují, jsou obdobím, kdy je nutné s těmito obtížemi počítat.

Během přirozeného pohybu, jako jsou chůze a běh, se kinetóza nevyskytuje. Pokud se však její příznaky objeví i za těchto okolností, je potřeba absolvovat lékařské vyšetření, protože příčinou může být skutečné onemocnění.

Lidský organismus je vybaven systémem udržování rovnováhy těla. Ten se skládá ze smyslových orgánů – zraku a vestibulárního aparátu uloženého ve vnitřním uchu vnímajícího změny polohy těla, sluchu. Tyto informace jsou smyslovými orgány registrovány a pak v mozku zpracovány. Následkem konfliktu při zpracování informací z jednotlivých analyzátorů dochází k rozvoji nepříjemných pocitů a následně projevů, které označujeme jako kinetózu. Při kinetóze dochází prakticky k rozporu mezi informací, kterou poskytuje zrak, např. o stabilní situaci před cestující osobou a kolem ní uvnitř dopravního prostředku, a informací vestibulárního aparátu o horizontálním a vertikálním pohybu. Vyhodnocení těchto informací je pro centrum rovnováhy v mozku obtížné a někdy matoucí. Kinetóza vzniká i v situacích opačných, tedy kdy je naše tělo v klidu, ale pozorujeme jiný pohyb. Například proud vody pod mostem, na kterém stojíme, nebo trojrozměrnou projekci v kině. Jsou jedinci, kteří jsou tento konflikt schopni zvládnout úplně, jiní částečně a někteří vůbec. A jak se kinetóze bránit?

Režimová preventivní opatření

− #Odpočinek a dostatečný spánek před cestou.

− #Konzumace lehké stravy před cestou, zejména pak vyloučení čokolády, sýrů a uzenin.

− #Vyloučení konzumace sycených nápojů.

− #Výběr místa v dopravním prostředku, jeho rezervace: v autě na předním sedadle, kde cestující může během jízdy sledovat horizont před sebou (dítě ale musí splňovat podmínku věku a výšky, nebo mít sedačku); v autobuse v místě nejmenších pohybů vznikajících odpružením, tedy ne nad koly a ne v zadní části, ale ideálně na prvních sedadlech s výhledem před sebe na horizont; ve vlaku po směru jízdy; v letadle v přední třetině kabiny; na lodi ve střední třetině na dolní palubě, pokud možno s výhledem z okna.

− #Zavřít během jízdy oči (vyloučení vjemů ze strany zrakového analyzátoru), případně preference cestování v noci, kdy je snadnější usnout a cestu prospat.

− #Soustředit se na jiný podnět, než je náš nepříjemný stav, zpívání s dětmi, slovní hry.

− #Vyloučení čtení za jízdy, sledování mobilu nebo tabletu (vyloučíme tím fixaci zraku na jedno místo).

− #Vhodné mikroklima v dopravním prostředku (ventilace, nižší teplota, proudění vzduchu).

− #Častější zastávky během cesty s procházkou a fyzickou aktivitou.

− #Vybavení neprůhledným pevným sáčkem a vlhčenými ubrousky pro případ selhání preventivních opatření.

− #Vyloučení dopravního prostředku, který kinetózu u osoby vyvolává.

Farmakologická preventivní opatření

− #Kinedryl podávaný 60 minut před cestou, při dlouhé cestě možno opakovat po 3 hodinách.

− #Promethazin, který navodí uklidnění (sedaci) a umožní spánek, cestující cestu prodříme nebo prospí.

− #Travel gum, žvýkačku je možno podávat jako prevenci a terapii kinetóz pro mladistvé od 15 let a dospělé, účinná látka se vstřebává sliznicí úst, kontraindikována je u gravidních a kojících. Doporučuje se 10 minut žvýkat 15–30 minut před cestou, pak vyplivnout. Pokud se přesto obtíže vyskytnou, použít ještě jednu žvýkačku – další může být použita až po 6 hodinách.

V prevenci kinetóz je možné použít i přírodní prostředky, jako jsou přípravky ze zázvoru, např. zázvorové bonbony a zázvorové žvýkačky.


O AUTOROVI

MUDr. Petr Žáček, MBA, je pediatr z kliniky Canadian Medical.

Vystudoval Fakultu dětského lékařství Univerzity Karlovy v Praze, složil atestaci I. a II. stupně z pediatrie a má přiznanou odbornou způsobilost v oboru pediatrie/nemocniční pediatrie a v oboru praktický lékař pro děti a dorost.

V rámci nadstavbového vzdělání absolvoval Academy of Health Care and Management a získal titul MBA. Ve své praxi léčí děti a dorostence od narození do věku 18 let.

Zajímá se o recidivující infekty horních cest dýchacích v kojeneckém a předškolním věku spolu s poruchami prospívání, což je hraniční obor s dětským ORL.

Ve volném čase se věnuje myslivosti, chalupaření a vysokohorské turistice.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků