Mezinárodní vztahy

Katar a Bahrajn - nejbohatší země světa mají o Česko zájem

Publikováno: 6. 1. 2020
Autor: Luboš Palata
Foto: MZV ČR, Shutterstock.com
logo Sdílet článek

Katarské hlavní město Dauhá je pro Česko v mnoha ohledech daleká budoucnost. Díla nejlepších světových architektů tu ve skle a oceli a v nápaditých tvarech vyrůstají tempem několik desítek mrakodrapů ročně, nově otevřené metro řídí počítač, fotbalové i atletické stadiony jsou klimatizované, na vysokých školách učí nejlepší profesoři světa. Po ulicích se už téměř nikdo nepohybuje pěšky a jde tu vlastně žít celé dny v příjemně klimatizovaných prostorách, v nichž je dvacet stupňů i když venku je dvojnásobek.

Více než zboží

Ropná a především plynařská velmoc Katar, který dodává na světový trh 30 procent veškerého zemního plynu, si může dovolit to nejlepší na světě. A také to požaduje. V zemi, kde je hrubý domácí produkt na hlavu 130 tisíc dolarů na hlavu (v Česku je to asi 40 tisíc), je to pochopitelné. Katar ale myslí i na budoucnost a proto mu dnes už zdaleka nejde jen o nakupování nejlepšího a nejmodernějšího zboží.

Přesvědčil se o tom při své listopadové návštěvě i český ministr zahraničí Tomáš Petříček, kterého doprovázela početná delegace podnikatelů. „Musíme tady nabídnout i něco víc než jen to, že sem chceme něco vyvézt. Katarská strana by raději přivítala špičkové výrobní a výzkumné investice českých firem přímo tady,“ uvedl po jednání s nejvyššími katarskými představiteli. „Prodávat tu chce celý svět a konkurence je obrovská. Katar by ale přivítal i jinou spolupráci, a tady bychom jim mohli nabídnout naše odborníky na potravinovou nebo na kybernetickou bezpečnost,“ dodal. V Kataru je už dnes poměrně velká česká komunita, včetně zdravotních sester a lékařů. S českým ženským klubem v Dauhá se setkala ministrova manželka Iva, která ho na cestě po zemích Arabského poloostrova doprovázela. 

Velvyslanecká nabídka

Na šéfa české diplomacie si během jeho návštěvy našli čas význační členové panovnické rodiny, počínaje předsedou katarské vlády Abdalláhem bin Násir bin Chalífa Al Tháním, přes ministra zahraničí a vicepremiéra J.E. šejcha Muhameda bin Abdulrahmána Al Tháního, po předsedu hospodářské a obchodní komory Kataru šejcha Chalífa bin Džásim Bin Jassíma Bin Mohammeda Al Tháního.

Hostitelé projevili velký zájem o to, aby dosavadní vztahy byly povýšeny na standardní mezistátní úroveň otevřením katarské ambasády v Praze a českého velvyslanectví v Dauhá. „Bylo nám dokonce nabídnuto, že nám katarská strana v prvních letech odpustí nájem prostor pro naši ambasádu. Je to zajímavá nabídka, kterou po návratu přednesu panu premiérovi a prezidentovi,“ poznamenal Petříček s tím, že že otevření zastupitelského úřadu v Kataru naplánoval už jeho předchůdce Karel Schwarzenberg před více než osmi roky. „V tomto prostředí je přítomnost ambasády pro podporu českých ekonomických aktivit nezbytností,“ argumentuje i Bořivoj Minář, viceprezident hospodářské komory, který Petříčka v Kataru doprovázel.

U bahrajnského krále

Kromě Kataru navštívil šéf české diplomacie i Bahrajn. Dvousettisícová metropole Manáma a celé zdejší království je proslaveno na arabské poměry velmi liberální atmosférou. Hlavním zdrojem bohatství rychle se rozvíjejícího Bahrajnu je vedle služeb i turistický ruch, především ze Saúdské Arábie. Pro statisíce turistů ze stále ještě velmi konzervativní islámské monarchie je Bahrajn místem, kde lze shlédnout nejnovější hollywoodské filmy, zajít si do kasina, najít si nezávaznou známost, nebo zajít do baru. Díky obdivuhodnému patnáctikilometrovému mostu mezi saúdskou pevninou a ostrovem Bahrajn každý víkend, v arabském provedení ve čtvrtek večer a pátek, je Manáma doslova přeplněna turisty.

Kosmopolitní atmosféru umocňuje i přítomnost 15 tisíc příslušníků amerického vojenského námořnictva. Základna v Bahrajnu je považována za jeden z vůbec nejdůležitějších amerických opěrných bodů ve světě. Na po práci odpočívající americké vojáky tu narazíte na mnoha místech, od kvalitních restaurací, až po krásné pláže.

„Je tu velmi dobrá atmosféra. Bahrajn je nejen důležitým strategickým spojencem Západu, ale i zajímavým místem pro český vývoz a investice,“ uvedl Petříček. I tady se mu dostalo velmi přátelského přijetí, kdy si na něj udělal čas nejen jeho bahrajnský protějšek, ale i premiér Jeho Královská Výsost Chalífa bin Salmán Ál-Chalífa a především sám panovník Bahrajnu, Jeho Veličenstvo král Hamadem, který ho přijal v jednom ze svých paláců.

Cesta českého ministra zahraničí byla o o důležitější, že Bahrajn oznámil objevení obrovských zásob ropy u svých břehů, které se rovnají ekvivalentu 80 miliard barelů. Pokud zásoby potvrdí připravovaná těžba, měl by Bahrajn přeskočit právě Katar, stát se nejbohatším státem světa a mohl by být pro české exportéry a investory podobně zajímavý.

 

Autor je redaktorem Deníku

 

Televize a muzeum

V Kataru navštívil ministr Tomáš Petříček i nejvlivnější arabskou zpravodajskou televizi Al-Jazeera, kde se setkal s nejvyšším vedením, včetně generálního ředitele Mostefa Souaga, a ocenil snahu stanice o objektivní odvážné zpravodajství a kvalitní editorskou politiku. Delegace českého ministra si našla čas i na návštěvu nedávno otevřeného skvostu Kataru - Národního muzea - který ve tvaru pouštní růže navrhl světoznámý architekt Jean Nouvel. Stavba v přepočtu za deset miliard korun představuje v hypermoderní multimediální expozici průřez pozoruhodnými dějinami Kataru a jeho přírodním bohatstvím.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků