Rozhovory

Karel Havlíček: České hospodářství jede z kopce a je to fičák

Publikováno: 8. 5. 2023
Autor: Luboš Palata
Foto: archiv Karla Havlíčka
logo Sdílet článek

V minulé vládě byl Karel Havlíček dvojitým ministrem. Nyní je premiérem. Sice pouze stínovým za hnutí ANO, ale už nyní v plné pohotovosti na příští parlamentní volby. Vůči současné vládě má řadu výhrad a dokáže je velice ostře sdělit.

Co to znamená být místopředsedou Poslanecké sněmovny a jedním z lídrů hlavní opoziční strany? Baví vás to? Dalo by se se sněmovnou něco udělat, aby byla efektivnější?
I když jsem exekutivec, jsem rád, že si touto zkušeností můžu projít. Je to součást politického řemesla, beru to s pokorou a popravdě mám na řadu věcí odlišný názor, než když jsem byl ministrem. Více si uvědomuji, jak je sněmovna důležitá. Považuji to za absolutní základ demokracie. Jako vše, co jsem kdy dělal, dělám i nyní naplno. Myslím, že koalice z nás nemá lehké spaní, ale to k tomu patří. Určitě nám to oplatí, až to zase bude opačně. A je to dobře.

Při pohledu zvenčí to vypadá, jako když se ve sněmovně mezi ANO a vládní koalicí stále jen politicky válčí. Je to opravdu tak vyhrocené? V jakých tématech jste za uplynulý rok dokázali najít společnou řeč?
Není nenormální, že opozice s koalicí politicky válčí. Nenormální je, že vládní koalice dnes nemá institucionální oponenturu. Senát i sněmovna skáčou, jak vláda píská, a máme obavu, že tak bude činit i prezident. Bude dobrá zpráva, pokud tak nenastane. Jinak se samozřejmě umíme shodnout na řadě věcí. Co se týká opatření týkajících se Ukrajiny, byli jsme velmi vstřícní. Výrazně více než tehdejší opozice v době pandemie.

Zmínil jste Ukrajinu, kde se válčí už víc než rok. Jaký to má vliv na českou ekonomiku? Můžeme doufat v hospodářské zotavení, pokud bude válka pokračovat nebo dokonce eskalovat?
České hospodářství jede z kopce a je to fičák. Jestliže jsme před dvěma roky patřili k premiantům EU, dnes jsme na chvostu. A není to jen v důsledku války. Vláda úplně selhala v boji s inflací, nedokázala podpořit průmysl, nezvládla energetická opatření a podlehla bruselským ekologickým mantrám. Je pravda, že válka je jednou z příčin, ale ve srovnání s jinými zeměmi EU vycházíme v hospodářské oblasti jako největší poražený. Důvodem je to, že ve vládě není jediný člověk s hospodářským fundamentem, ani makroekonomickým, ani mikroekonomickým. Je tam jeden bankéř, a toho už raději ani nekomentuji.

Válka k nám přivedla na půl milionu ukrajinských běženců. Jsou pro českou ekonomiku přínosem? Měli bychom se snažit, aby tady zůstali?
Pokud budou mít zájem pracovat a najde se pro ně uplatnění, nevidím důvod, proč by zde nemohli zůstat.

Půlroční české předsednictví v Radě Evropské unie vládní představitelé vykreslují v superlativech. Jak ho vnímáte vy, opoziční politik?
Vláda to vidí z pohledu klepání po ramenou od lídrů EU, já z pohledu reálného světa. Například klimaticko--energetická opatření dopadla pod taktovkou vlády tragicky a bude nás to budit ještě dvacet let. Ukvapený konec aut na spalovací motory, platby za emise i pro domácnosti, zvýšení cen emisních povolenek pro průmysl, zdražení malých aut v důsledku normy EURO 7... Vláda šla proti politickému mandátu, který dostala od voličů, a definitivně přeskočila na břeh aktivistů a progresivistů.

Vraťme se ještě k prezidentským volbám. V druhém kole se Andreji Babišovi podařilo získat přes čtyřicet procent hlasů. Je to úspěch, nebo neúspěch?
Neúspěch by byl do druhého kola nepostoupit. Čekali jsme sice těsnější výsledek, ale 2,4 milionu voličů je pro hnutí ANO obrovská výzva. Škodolibé poznámky koaličních stran bereme s nadhledem. Jejich stranické hvězdy nenašly odvahu jít do klání o Pražský hrad a raději tweetovaly postřehy z kavalce. My do toho šli a postoupili jsme do finále.

Petr Pavel sám sebe označoval za nadstranického kandidáta. Kde vidíte možnost s novým prezidentem spolupracovat, a kde se naopak pohledy ANO a Petra Pavla už na počátku zásadně rozcházejí?
To, že není stranickým kandidátem, neznamená, že bude nadstranický. Ale uvidíme. Oslovili jsme jej a čekáme na reakci. Máme zájem o aktivní spolupráci a o to, abychom eliminovali škody po této vládní sestavě. To by měl být zájem všech. Situace se stává neudržitelnou, vláda musí buď zásadně změnit svoji politiku, nebo skončit.


CV
Karel Havlíček (narodil se 16. srpna 1969 v Českých Budějovicích) je poslanec, místopředseda sněmovny a 1. místopředseda hnutí ANO.
Vystudoval obor pozemní stavby na Fakultě stavební ČVUT a získal titul inženýr, v roce 1998 pak titul MBA na PIBS při Manchester Metropolitan University. Doktorské studium oboru ekonomika a management dokončil v roce 2004 na Fakultě podnikohospodářské VŠE (titul Ph.D.), kde v roce 2014 na Fakultě financí a účetnictví habilitoval na docenta.
Působil ve vedení několika firem, byl také mj. předsedou představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, kterou v roce 2000 spoluzakládal, členem vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace, Rady pro veřejné investování aj.
V roce 2019 byl jmenován ministrem průmyslu a obchodu a zároveň se stal místopředsedou vlády pro hospodářství, o rok později navíc i ministrem dopravy.
Členem hnutí ANO se stal až v roce 2021, letos v únoru byl zvolen jeho 1. místopředsedou a stal se i předsedou stínové vlády. Ve stejném měsíci byl také zvolen místopředsedou sněmovny.
Je ženatý, má dvě děti. Hovoří anglicky, německy, rusky a částečně španělsky, francouzsky a čínsky. Je velkým fanouškem rockové a folkové hudby.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků