Kultura

Josef Mádle: Nerad odcházím od zaběhnutých věcí

Publikováno: 13. 5. 2024
Autor: Šárka Jansová
Foto: Archiv Josefa Mádleho
logo Sdílet článek

Parlamentního zpravodaje Josefa Mádleho, který je tváří televize CNN Prima NEWS a Prima, jsem potkala ve sněmovně, kde zrovna komentoval dění schůze. Nezabývá se ovšem pouze politikou, moderuje například i kulturní a společenské akce, jako jsou plesy, slavnosti, módní přehlídky či odborné konference.

Vaším heslem je „Věř! Běž! Dokážeš!“ Je vždycky lehké se tím řídit? 
Snažím se! Jsem taková konzerva, nerad odcházím od zaběhnutých věcí, nerad jdu do nejistoty. Držím do poslední chvíle, jsem takový voják v poli. Nevím, jestli je to vždycky dobře, ale mám takovou povahu. S tím už nic neudělám. 

Pocházíte z Vrchlabí, jaké bylo vaše dětství?
Narodil jsem sice ve Vrchlabí v Podkrkonoší, ale vyrůstal jsem v malé vesničce Kuks u Dvora Králové nad Labem, kde je unikátní barokní Hospital. Odmalička jsem tíhnul k divadlu, to byl můj život. Rád vzpomínám, jak jsem hrál na Divadelním festivalu Theatrum Kuks. Ten festival se pořádá dodneška a je to několik dní plných divadla, vážné hudby, tance, opery, loutkového divadla a uměleckého i lidského setkávání. 

Jaká byla vaše nejoblíbenější role? 
Moje nejoblíbenější divadelní hra je Sluha dvou pánů, kde jsem hrál ukňouraného Silvia, otloukánka, který sebou nechá po jevišti vláčet. Ta role mě moc bavila, ale kdybych si mohl vybrat, zahrál bych si ve fantasy filmu nebo v pohádce. 

Hrajete ještě i v současné době? 
Ano, občas mám nějakou epizodní roli. Naposledy jsem hrál moderátora v primáckém seriálu Zoo a také jsem si zahrál ve filmu Jak se moří revizoři a naposledy v asijském filmu My Diary, scénáře a režie se chopil legendární Jackie Chan. Spolupráce s takovou hvězdou je pro mě zážitek na celý život. 

Na zámku Kuks jste působil pár let jako průvodce. Co vám to dalo?
Učil jsem komunikovat s lidmi, vyjadřovat se, prezentovat. Už tehdy jsem věděl, že chci být moderátorem, a přišlo mi to jako skvělá zkušenost. A mezi námi – byla to i příležitost, jak si vydělat nějaké peníze a „nedělat přitom rukama“. (směje se) 

Chodíte i dneska rád na prohlídky historických památek?
Volného času moc není, ale když ho mám, snažím se ho trávit s rodinou a ano, chodíme i na výlety na hrady a zámky. V létě navíc jezdím jako vedoucí na dětský tábor. A moc rád si zajdu na koncert nebo do divadla. Rád se směju, miluju komediální žánr. 

Tvář Josefa Mádleho je spjata se CNN Prima News, zpravodajským kanálem FTV Prima. 

Zkušenosti jste sbíral i jako moderátor v rádiu ve Velké Británii. Jak na ty časy vzpomínáte?
To byl nádherný čas, kdy jsem se na půl roku poprvé osamostatnil od rodiny. Odjel jsem tam s dalšími třemi spolužáky ze střední školy a ochutnali jsme život v britském středověkém městečku. Bylo to přesně takové, jako to vidíte ve filmech. Zvláštní domečky s dřevěnou podlahou, která za chůze zvláštně praskala, kamenné zídky, zelené louky. Steven Spielberg tam měl natáčet film Válečný kůň. Potkal jsem tam lidi z celého světa, zdokonalil jsem se v angličtině a mám zážitky na celý život. 

Jak jste zvládal začátky moderování? 
Copak já, já to zvládal, nebo jsem si to myslel. Ale šlo o to, jak mě zvládnou všichni okolo. Museli se mnou mít svatou trpělivost, přehlížet moje žvatlání a pomáhat mi, abych se zlepšoval. Já vlastně začal moderovat už ve třinácti letech maturitní plesy nebo slavnosti a to mi zůstalo. 

Přímý přenos v televizi je ale přece jen něco jiného. Byl to váš sen?
Mě fakt bavily ty plesy a akce, jenže jsem se potřeboval trochu zviditelnit, abych měl zakázky, a na to je televize nejlepší. Nějak se to ale „zvrtlo“ a práce v televizi mě začala bavit. Učil jsem se, odkoukával, snažil se vnímat, jak to dělají kolegové profesionálové. Začal jsem se ještě více zajímat o dění ve světě i ve společnosti a ono to šlo. 

Vybaví se vám první živý vstup do vysílání?
Živý vstup je opravdu náročný, úplně něco jiného, než když moderuju v přímém přenose pořad. U živého vstupu mám minutu či dvě na to, abych řekl srozumitelně to, co chci divákům sdělit. Musí to mít hlavu a patu a nesmím se přeřeknout. 

Přes rok jste uváděl spolu se Soňou Porupkovou ranní show Nový den. A dneska tam občas zaskočíte za kolegu. Co příprava na takový pořad obnáší? 
Pořad Nový den na CNN Prima NEWS a Primě je moje srdcovka. A co to obnášelo? Tak především vstávání v půl čtvrté ráno. Pak samozřejmě moderátorskou přípravu, kdo je do našeho pořadu pozvaný, o čem setkání bude, musel jsem si o hostech i tématech, která přinášeli, zjistit potřebné informace. Divákovi nabízíme opravdu pestré vysílání, ve studiu zpovídáme politiky, lékaře, umělce a experty z různých oborů 

Jak se vám moderuje ze sněmovny? To je docela specifické prostředí...
To je pravda. Zpovídám tam politiky, sleduji, co se děje ve sněmovně i mimo ni. Vstupuji pak s informacemi do živého kontinuálního vysílání i do Hlavních zpráv. Připravuji také reportáže, rozhovory a zpracovávám je. Poslanecká sněmovna je prostředí, na které si člověk musí zvyknout. Musím počítat i s tím, že se politici trošku předvádějí. Rádi na sebe strhávají pozornost, a ještě raději dráždí své oponenty. (směje se) Popravdě, je to někdy trochu komedie, ale to asi patří do současné politické kultury. 

Podařilo se vám v nějakém přímém přenosu se rozesmát a nešlo to zastavit?
No jasně! Dodnes mi diváci připomínají, když jsem při moderování přehledu zpráv v Novém dni četl informaci o tom, že vyšetřovatelé dopadli zloděje podle devět let staré nakousnuté klobásy. (směje se) Ona to byla pravda, ale kolega Libor Bouček, který mě pozorně poslouchal, vyprskl mimo kameru smíchy. Smál se tak, že ani já nedokázal udržet vážnou tvář. A tak jsme se pěkně smáli spolu. Akorát že já před kamerou... 

Už přes dvě dekády tráví Josef začátek prázdnin na letním táboře Běluň. 

V současnosti prý máte další velmi zajímavou práci. Můžete o tom něco prozradit?
Do podrobností jít samozřejmě nemůžu, ale naznačím, že se jedná o životopisný dokument o jedné známé a zajímavé žijící osobě. Patří částečně do politického života a rozhodně bude mít co divákům sdělit. V Česku ji zná snad každý, ale vlastně o ní žádný dokument ještě nevznikl. V současné době sbírám veškeré informace, zpracovávám scénář a celý ten projekt je v mé režii. 

Jakou by měl mít moderátor povahu? 
Měl by být důvěryhodný, umět naslouchat, být empatický, komunikativní, zvládnout pracovat pod tlakem, mít všeobecný přehled a neustále si zjišťovat informace a aktualizovat je. 

Moderujete i charitativní akce a v charitě se i angažujete. O co jde?
Ano. Jasně že moderování je obživa, ale taková práce je také dar a chci se společnosti revanšovat tím, že se snažím využít všech možností a pomáhat dobrým věcem. Takže se věnuju charitativní činnosti a pořádám benefiční koncerty. Konkrétně podporuji Domov sv. Josefa v Žirči u Dvora Králové nad Labem. Je to jediné lůžkové zařízení v republice pro lidi s roztroušenou sklerózou. 

LETNÍ TÁBOR 
Už víc než dvacet let tráví Josef Mádle začátek letních prázdnin na klasickém stanovém táboře Běluň u Dvora Králové. „Pěkně u táboráku, bez elektřiny, skoro bez telefonního signálu,“ upřesňuje. „Wi-Fi nefunguje, děti mobily odkládají. Snažíme se, aby nová generace zažívala tak krásné prázdniny jako kdysi my. Každý rok máme novou celotáborovou hru na určité téma a hrajeme si uprostřed přírody. Děti se učí zacházet s buzolou, rozdělávají oheň, vážou uzly a učí se, jak se o sebe a své kamarády postarat v přírodě.“ 


CV BOX 
Josef Mádle (narodil se 10. listopadu 1992 ve Vrchlabí) je moderátor CNN Prima News/Prima FTV a Rádia Prostor.
Vystudoval SOŠ Czech Sales Academy Trutnov, obor Podnikatel pro obchod a služby a poté studoval Vysokou školu ekonomie a managementu v Praze. Absolvoval také několik vzdělávacích kurzů, zaměřených na prezentace a organizace akcí. 
Moderuje od roku 2008, v roce 2011 se umístil na 3. místě v celostátní soutěži Mladý moderátor. V roce 2012 odjel na roční stáž do regionálního rádia Soundart Radio 102.5 FM ve Velké Británii. V letech 2014–2016 pracoval v trutnovské regionální televizi a poté v PRAHA TV. Od roku 2016 působí v PRIMA FTV. 
Byl také mimo jiné manažerem pěvecké skupiny Diamantes a manažerem muzikálové zpěvačky a finalistky Česko hledá Superstar Leony Černé. 
Zahrál si i menší role v několika filmech, mimo jiné i v jihokorejském snímku Vnitřní krása či čínském My Diary a objevil se v jedné epizodě seriálu Vraždy v kruhu. 
Kromě moderování zvládá i střih zvuku a videa. 

Mohlo by vás zajímat

Více článků