Rozhovory

Jiří Morštadt: Móda se stala mojí životní cestou

Publikováno: 13. 5. 2024
Autor: Lucie Burdová
Foto: Archiv Jiřího Morštadta
logo Sdílet článek

Celé naše povídání prostupovala témata pozitivního myšlení, prožitků, radosti a pozitivní energie vůbec, která jsou ostatně alfou a omegou aktivit vydavatele, producenta a politika Jiřího Morštadta. A samozřejmě téma módy, které se k němu neodmyslitelně váže.

Kdy jste přišel na to, že pozitivní myšlení je pro vás zásadní? 
Ještě dříve, než jsem se vůbec pustil do nějakých aktivit, jsem přemýšlel, co bych chtěl v životě dokázat. Už tehdy jsem dospěl k jednoznačnému závěru, a sice že bych rád dělal lidem radost, šířil pozitivní myšlenky tak, aby po mně, až ukončím svou pracovní i životní dráhu, zůstaly hezké otisky. Je mnoho lidí, kteří to dokázali, a pro příklad nemusím chodit daleko. Vezměme si písničky Karla Gotta, které dělají radost už několika generacím posluchačů. Jmenovat bych mohl stovky, tisíce osobností nejen ze šoubyznysu, ale i z medicíny, školství, sportu a mnoha dalších oborů. 

Daří se vám tuto myšlenku promítnout i do vašich médií?
Ano, i tady je mým cílem, aby čtenáři měli ze zpráv dobrý pocit, dobrou náladu, aby zprávy pro ně byly zajímavé, přínosné a k novinám nebo zpravodajským serverům se rádi vraceli. Samozřejmě by to nefungovalo bez redakčního týmu po lidské stránce podobně založeného, se kterým se snažíme nacházet zajímavá a pozitivní témata. Jinými slovy – nejsme černá kronika a nositelé negativních zpráv, nechceme lidem způsobovat stres nebo podporovat špatné nálady ve společnosti. A pokud se nám podaří zlepšit čtenářům den byť o jedno jediné procento, má naše práce smysl. 

Obdobný přístup platí pro veškeré vaše aktivity?
Ano, o totéž se snažím i v produkční oblasti, ať už jde o Czech Fashion Week, Osobnost roku Ústeckého kraje nebo další projekty. Zůstanu-li u akce Czech Fashion Week, naším hlavním cílem je spokojený návštěvník. Tedy aby každý jeden návštěvník odcházel s pocitem, že jeho rozhodnutí bylo dobré. Aby měl hezké vzpomínky a rád se vracel. Proto pečlivě dbáme na každý detail – od parkování přes vstupy do šaten až po okamžik, kdy návštěvník akci opouští. Samozřejmostí pro nás je i následná komunikace a poděkování za účast. Stejně jako u redakčního týmu v médiích i zde platí, že má-li být návštěvník spokojený, musí být spokojený celý realizační tým, včetně návrhářů a modelek. Domnívám se, že právě tímto naším přístupem se zcela odlišujeme od jiných produkcí. 

Co je pro mě na Czech Fashion Weeku sympatické, je snaha přiblížit módu veřejnosti...
Už za studií jsem si uvědomoval, v jak skvělém státě jsem se narodil, kolik toho naši předci dokázali a jak skvělí a hezcí lidé tu žijí. A to bych díky tomuto projektu rád prezentoval nejen našim lidem, ale i ven, do zahraničí. Česko má světu co ukázat. Propojení módy a designu se zajímavými místy naší krásné země a navázání na tradice a umění může být naší dobrou vizitkou. Czech Fashion Week je vnímán jako vrcholná společenská a kulturní událost, což dokládají i záštity pravidelně udělované prezidentem republiky, premiérem či předsedou horní komory parlamentu, a také účastí řady významných osobností, včetně velvyslanců. Z mého pohledu jsme ale i po deseti letech stále na začátku. Rád bych módu, design a kulturu přiblížil široké veřejnosti ještě více a inspiroval ji v každodenním životě. 

S úspěšnou modelkou Annou Škodovou v rámci Czech Fashion Week Karlovy Vary. 

Je v Česku dostatek mladých talentovaných návrhářů a designérů? Česká republika je plná skvělých lidí ve všech oblastech a to platí i pro módu a design. Samozřejmě jejich prosazení v dnešním globálním světě bude o něco složitější, protože světové produkce velkých značek jsou založeny na velkých výrobních kapacitách a nižších cenách. Pak je tu také Asie, která, jako nikdy dříve v minulosti, je schopna vyprodukovat obrovské množství textilu a převézt ho prakticky přes celý svět. Přesto přese všechno jsem přesvědčený, že u nás je mnoho mladých lidí, kteří mají světu co ukázat. 

Nejsme my Češi příliš konzervativní na to, abychom si kupovali designové oblečení? A častým argumentem také bývají peníze... 
Byť pracuji s prestižními návrháři, nemyslím si, že oblékání je pouze o penězích. Naopak mi přijde, že je často mnohem efektivnější a na okolí lépe působí oblečení levnější, které ale musí být ve výborném stavu. Stejně tak by zákazník neměl přemýšlet nad tím, zda kupuje zboží české produkce nebo produkce evropské či světové, ale měl by upřednostnit to, co se mu líbí, co mu vyhovuje, v čem se cítí šťastný a zároveň co je pro něj cenově dostupné. Výhodou českých návrhářů je, že daleko lépe umějí pochopit českou ženu nebo českého muže a vyhovět jejich požadavkům. Záleží pak jen na zákazníkovi, zda upřednostní individuální model před modelem globálním. 

Nepřipadá vám, když se rozhlédnete kolem sebe na ulici, že lidé vypadají podobně?
Souhlasím. Někdy mám pocit, že potkávám málo výrazných lidí, a netýká se to pouze oblékání, ale třeba i líčení. Je tady v současné době trend, který bych nazval chronickým nedostatkem času. Ačkoliv má den stále 24 hodin, synonymem naší doby je velký spěch. Lidé pospíchají a oblékají se do toho, co je univerzální a rychle po ruce, nevěnují tomu potřebnou pozornost. V podstatě se pak většinová společnost obléká hodně podobně. Těch, kteří se zamýšlejí nad cestou, na niž se vydávají, a komunikací, je poskrovnu. Mám na mysli komunikaci nonverbální, do které spadá i oblékání. Vždyť už jen svým vzezřením vyvoláváme v okolí nějaký pocit, názor, aniž bychom přitom cokoliv řekli. 

Jak si v oblékání stojíme v porovnání s jinými národy? 
Když srovnáme například italskou módu u mužů s tou českou, Ital si vždy vezme nějaký doplněk, ať už v podobě šátku, kapesníčku a podobně. Oblékání Italovi také zabere minimálně dvakrát až třikrát více času než Čechovi. Tím neříkám, že se naši muži neumějí oblékat, ale Ital má ve své povaze věnovat vzhledu velkou pozornost a všechno do detailu sladit. Dá si s tím daleko větší práci, více nad tím přemýšlí a nebojí se pořizovat si do šatníku i různé barevné věci. Ostatně ne nadarmo jsou Italové ženami považováni za jedny z nejlépe oblékaných mužů na světě. 

S časem bojujeme všichni, nicméně vždy je to o prioritách...
Je to taková mantra. Platí, že čím více se na něco soustředíme, tím spíše si danou skutečnost vytváříme. Pokud si miliony lidí každý den budou říkat, že mají nedostatek času, tak si ten nedostatek času skutečně vytvoří. Nemáme méně času, ale trávíme ho jinak. Díky technickému pokroku by vlastně naše generace měla mít času mnohem více než měly generace předchozí. 

Co si nejraději oblékáte vy? 
Módu miluju už od samého počátku, ostatně proto jsem také začal studovat libereckou Vysokou školu strojní a textilní. Móda se stala mojí životní cestou, středobodem zájmu. Oblékání věnuji vždy velkou pozornost. Přemýšlím, co všechno v daném dni budu dělat, jaké schůzky a v jakém prostředí absolvovat, aby tomu mé oblečení odpovídalo. Mým cílem je, abych zapadal do okolí a nebyl příliš extravagantní, ale zároveň trochu vynikal. Těší mě, když mohu být pro své okolí inspirací. 

CV BOX 
Ing. Jiří Morštadt (narodil se 29. prosince 1966 v Ústí nad Labem) je vydavatel, politik a producent. 
} Vystudoval Vysokou školu strojní a textilní v Liberci. Poté pracoval jako ředitel společnosti Severografie, s. p., později spoluzakládal vydavatelství Vltava-Labe-Press a čtrnáct let vedl vydávání regionálních Deníků. V roce 2007 stál u zrodu novin METROPOL a portálů zpravodajstvionline.cz. 
Působil také v politice, od roku 2010 jako zastupitel města Ústí nad Labem a zastupitel Krajského úřadu, byl mimo jiné členem výboru pro národnostní menšiny. Působil také jako poradce senátora Jaroslava Doubravy. 
Věnuje se charitativní činnosti, spolupracuje například s Azylovým domem pro matky v nouzi v Lovosicích, podporuje útulky a bojuje proti týrání zvířat u nás i v Evropě. 
Žije v Praze. 

Mohlo by vás zajímat

Více článků