Rozhovory

Jiří Běhounek: Vždy jsem měl svou hlavu a svůj názor

Publikováno: 6. 7. 2021
Autor: Karel Černý
Foto: Foto archiv Jiřího Běhounka
logo Sdílet článek

Jméno Jiřího Běhounka, jehož mottem je „S nasazením, rozhodně, slušně,“ zaznělo letos v březnu v souvislosti s postem možného ministra zdravotnictví. Nakonec se jím ale stal Petr Arenberger.

Bylo to pouze v rámci úvah, nebo nabídka ležela skutečně tzv. „na stole“?

O mně jako o ministrovi se spekulovalo již mnohokrát, ale opravdu jsem žádnou nabídku nedostal. Zda tyto úvahy byly, či nebyly, to  nemohu potvrdit ani vyvrátit.

Kdybyste se jím stal, choval byste se během covidové doby výrazně jinak, než jak se se ministři zdravotnictví chovali? Neměli při svém rozhodování příliš svázané ruce?

Jaký by byl můj postoj, o tom jsem se jasně vyjádřil do médií. Vždy jsem měl svou hlavu a svůj názor, a se skupinou těch, co by do toho šli se mnou, jsem měl jasný směr a cíl. A pokud jde o skutečné ministry – to je otázka pro ně, jak moc měli či neměli volné ruce.

Očkování běží, čísla klesají, ohledně covidu vládne optimismus. Je podle vás oprávněný?

Celou dobu jsem se ohledně koronaviru vyjadřoval velmi opatrně – jak v roce 2020, tak letos na jaře. Pokud budeme trasovat, odpovědně kontrolovat především navrátivší se ze zahraničí a sekvenovat případné mutace, můžeme – při dokončení plánu očkování a promoření populace – udržet další vlnu pod kontrolou.

Které z věcí, jež sociální demokracie v končícím volebním období prosazovala a prosadila ve vládě a ve sněmovně, pokládáte za stěžejní?

V marketingově populistickém podání pana premiéra bohužel mnohdy zaniká vše dobré, co ČSSD ve vládě prosadila. Ale nezpochybnitelné jsou výsledky. Dovolím si některé jmenovat: platba nemocenské od začátku choroby, zrušení karenční doby, což je velmi důležité právě v období covidu, nárůst průměrného důchodu na 15 000 korun, náhradní výživné, odměňování v oblasti sociálních služeb, úspěchy v zemědělství, na ministerstvech kultury a vnitra (doba činnosti krizového štábu atd.), podpora hasičů a policistů a IZS... Je toho hodně, jen se o tom velmi málo mluví. Bere se to jako samozřejmost.

Už téměř čtvrtstoletí jste zastupitelem Pelhřimova. Kdybyste měl trochu bilancovat, co se v tomto období opravdu povedlo?

Město se dynamicky rozvíjí – především v oblasti podpory podnikatelské činnosti, zón pro rozmach podniků a výstavby bytových domů. Uspokojivá je i péče o čistotu a kulturu. Bylo opraveno náměstí i další místa, dobře si vede i Nemocnice Pelhřimov, která má velký vliv na město i okres. Bohužel v posledním období dochází k rozebírání činností – zásobování vodou, sportoviště atd. –, s převodem do obchodních společností, což hrozí nárůstem cen.

Loni jste na Vysočině spustili projekt, který má provázat zdravotnictví a následnou činnost sociálních služeb. Jak se osvědčil?

Z mého pohledu je projekt velmi důležitý, na centrální úrovni zatím nefunguje. Jeho realizaci bohužel trochu zbrzdil covid – ale vůle pokračovat a projekt řešit trvá. Detaily jsou ostatně k dispozici na Krajském úřadu Kraje Vysočina.

Za čtyři měsíce jsou volby a vy jste lídrem kandidátky ČSSD v Kraji Vysočina. Budou to hektické měsíce?

Vzhledem k létu a potřebě všech odpočinout si od stresu a potíží spojených s covidem očekávám hlavně hektických sedm týdnů od konce srpna do voleb. Díky času, po který se v této oblasti pohybuji, to bude, myslím, standardní předvolební období. Jen se obávám, že zase o něco kontroverznější a útočnější.

CV BOX

MUDr. Jiří Běhounek (narodil se 13. května 1952 v Praze) je poslancem za ČSSD a jejím místopředsedou, zastupitel města Pelhřimov a bývalý hejtman Kraje Vysočina.

Vystudoval Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze. Poté v roce 1976 nastoupil na ortopedické oddělení Nemocnice Pelhřimov. O 10 let později byl jmenován jeho primářem, kterým byl až do zvolení hejtmanem v roce 2008. Od roku 2001 byl také vědeckým sekretářem odborné České společnosti pro ortopedii a traumatologii.

V roce 2004 byl zvolen do Zastupitelstva kraje Vysočina, o čtyři roky později se stal hejtmanem, kterým byl až do listopadu 2020. Od voleb 2013 je poslancem, letos v dubnu byl zvolen místopředsedou ČSSD.

Je ženatý, má dvě děti. Baví ho sport, zejména volejbal (od roku 1984 je předsedou volejbalového oddílu Pelhřimov).


reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků