Rozhovory

Jaroslava Pokorná Jermanová: Inspirujeme se navzájem

Publikováno: 4. 4. 2022
Autor: Šárka Jansová
Foto: Foto archiv Jaroslavy Pokorné Jermanové
logo Sdílet článek

Poslankyně za ANO 2011 a předsedkyně Meziparlamentní skupiny ČR – Slovensko Jaroslava Pokorná Jermanová se právě chystá na setkání se svým slovenským protějškem.

Předpokládám, že téma určuje současná mezinárodní situace...

Samozřejmě, že tím hlavním je v těchto i následujících dnech válka na Ukrajině. Budeme se slovenskými kolegy sdílet zkušenosti se zvládáním přílivu uprchlíků, zejména jejich začleňováním do našich společností, a případnou pomoc. Bude určitě zajímavé vyslechnout si postřehy kolegů z národní rady k ekonomické situaci v našich zemích i v EU. Témat ale bude víc. Těším se na podněty všech kolegů z naší skupiny, i kolegů ze Slovenska.

Znáte českou komunální i vysokou politiku. Je něco, co byste ráda převzala z politiky slovenské?

Jsem přesvědčena, že se máme čím inspirovat navzájem. Pro nás může být Slovensko velkým zdrojem informací ohledně přímé volby komunálních politiků. Jinak mezi slovenskými kolegy mám vazby jak z parlamentu, tak z kraje či místní úrovně. Když se potkáme, vždy jsou to setkání velmi milá a přátelská. Vždyť to není ještě tak dávno, kdy jsme byli součástí jednoho státu.

Máte na Slovensku příbuzné?

Nemám, ale slovenských přátel mám hodně, už z dob studií.

Která slovenská místa máte nejraději?

Celou oblast Slovenského ráje, kterou jsem mnohokrát navštívila. Krásné jsou také Vysoké Tatry. K mým oblíbeným městům patří Bratislava s dominantou Bratislavského hradu a řeky Dunaje.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků