Rozhovory

Jaroslava Pokorná Jermanová: Evropa bude tak silná jako její nejzaostalejší region

Publikováno: 11. 1. 2024
Autor: Šárka Jansová
Foto: archiv Jaroslavy Pokorné Jermanové
logo Sdílet článek

Poslankyně za ANO a stínová ministryně kultury Jaroslava Pokorná Jermanová si kromě sněmovních povinností plní i ty vyplývající z její funkce předsedkyně Komise pro hospodářskou politiku (ECON) v Evropském výboru regionů v Bruselu.

Čím především se tato komise zabývá?
Agenda komise zahrnuje nastavení hospodářské a průmyslové politiky, především reguluje hospodářskou soutěž a politiku státní podpory. Zabýváme se také pravidly pro veřejné zakázky a vytvářením mantinelů pro podporu malých a středních podniků a podnikání. Důležitou agendou je také digitální trh a jeho regulace. Naše práce rovněž zahrnuje diskusi o daňové politice, mezinárodním obchodě a clech. Zvláštní kapitolou je podpora regionů, které patří v rámci EU k nejchudším.

Co v současnosti nejvíc řešíte?
V polovině října jsme třeba řešili, jak pomoci rozvoji regionů v digitálním věku. Lepší konektivita a dostupnost nových technologií jsou dnes něčím, co předurčuje rozvoj. Právě místní správy a samosprávy mají přitom velký vliv na to, jaký k digitálním technologiím mají občané přístup. Členové komise ECON se shodli, že je nutné podporovat nejen digitální služby, ale také výzkum a inovace, a to napříč regiony. Pamatuji si příklad z města Rijeka v Chorvatsku, kde vytvořili komunikační centrum a datové centrum pro občany. Ti mají díky němu přístup k celé řadě online služeb souvisejících s daněmi, školami nebo veřejnými službami. Zvláštní odbor magistrátu tady pak odpovídá za bezpečnost dat a stará se o digitalizaci veřejné správy.

Nedívá se někdy „velký Brusel“ na regiony trochu spatra?
Nemyslím si. A právě na výboru regionů můžeme sledovat, že tomu tak není. Jako předsedkyně komise jsem byla mnohokrát svědkem toho, že jak Evropská komise, tak i Evropský parlament čím dál intenzivněji naslouchají potřebám regionů. Tady si půjčím jedno často používané rčení a dovolím si ho parafrázovat. Evropa bude tak silná jako její nejzaostalejší region. A to „v Bruselu“ vědí více než dobře.

Jste také předsedkyní Meziparlamentní skupiny ČR–Slovensko. Jak vnímáte situaci na Slovensku po volbách?
Slovenské volby proběhly demokraticky a nikomu nepřísluší zasahovat do uspořádání, které z nich vyšlo. Máme k našim východním sousedům těsný vztah, pojí nás společná historie a velkou část našich obyvatel i rodinné vazby. Slováci si prožili nelehké období a věřím tomu, že povolební uspořádání bude nyní stabilní a pomůže Slovákům se dostat z období, kdy se v politické reprezentaci několikrát zklamali.

Co zásadního podle vás přinesl uplynulý rok 2023?
Na rok 2023 budeme vzpomínat jako na rok, kdy pětikoaliční vláda nezvládla situaci. Daňový balíček se stal jejím zaklínadlem. Jde o vládu, která jde na ruku bankám, ale jde také proti zájmům voličů, kteří jí dali důvěru. Porušila snad všechny své předvolební a povolební sliby. Zvýšila daně, pod rouškou takzvané důchodové reformy navýšila věk odchodu do důchodu a snížila valorizaci důchodů i jejich budoucí výměru. Zvyšuje cenu elektřiny, což se projeví v životní úrovni. V kombinaci s vysokou inflací se to dotkne většiny domácností i firem. Jako jediná evropská země jsme se nedostali na předcovidovou úroveň. V krizi vláda zkrátka neobstála.

Jak vidíte coby stínová ministryně kultury její současný stav?
Odráží v plné míře nekompetentnost vlády. Vládní slib, že na kulturu půjde jedno procento ze státního rozpočtu, se neuskutečnil. Spíše naopak, kvůli škrtům se tomuto cíli vláda vzdaluje a podíl rozpočtu na kulturu se snižuje. Podpora živé kultury se vytrácí, stejně tak se podsekávají filmové pobídky a podobně. Nebyly přijaty důležité zákony a vládní předlohy jsou velmi nekvalitní. Chybí diskuse s odbornou obcí. Totéž, co o kultuře, bohužel platí i pro resorty zdravotnictví, školství, regionální rozvoj a tak dále.

Co pěkného potkalo v končícím roce vás osobně?
Jsem hrdá na své děti. Syn úspěšně dokončil bakalářské studium na vysoké škole a mohla jsem být na jeho promoci. To je v životě rodičů vždy velmi důležitý okamžik. Zároveň bude ve studiu pokračovat dál, což mě těší. Emička chodí do školky, je moc šikovná, paní učitelky ji chválí a až bude velká, tak by chtěla být Elsou z Ledového království. (směje se)

A co si přejete do letošního roku?
Tady se nabízí odpověď, která je zprofanovaná například volbou Miss. Přála bych si mír. Ale není to jen bezobsažná fráze, které se mnozí v minulosti vysmívali. V současné situaci dostává toto přání jiný rozměr. A samozřejmě v osobním životě si přeji zdraví svých dětí a všech v mém okolí. Aby děti úspěšně rostly a v životě se jim dařilo.

Při jednání Komise pro hospodářskou politiku v Evropském výboru regionů

CV BOX
Jaroslava Pokorná Jermanová (narodila se 17. srpna 1970 v Karlových Varech) je poslankyní za ANO 2011. Je také mj. bývalou hejtmankou Středočeského kraje.
Vystudovala obor provoz a ekonomika na Provozně ekonomické fakultě Vysoké školy zemědělské v Praze. Postupně pracovala v několika společnostech, angažovala se také ve Svazu měst a obcí.
Do politiky vstoupila, když byla v komunálních volbách v roce 1998 zvolena jako nezávislá kandidátka do Zastupitelstva obce Krhanice v okrese Benešov, kde se později stala i starostkou. V roce 2004 vstoupila do ODS, stala se zastupitelkou Středočeského kraje a v roce 2010 za ni neúspěšně bojovala o poslanecký mandát.
V roce 2011 přestoupila do hnutí ANO a o dva roky později byla zvolena poslankyní a 1. místopředsedkyní sněmovny. Na tomto postu byla do roku 2017, v roce 2021 se ale opět do sněmovny probojovala. V letech 2016–2020 byla hejtmankou Středočeského kraje.
Má syna Michala a dceru Emu.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků