Rozhovory

Jaroslav Faltýnek: Už nechci být v první linii

Publikováno: 16. 11. 2023
Autor: Šárka Jansová
Foto: autorka a archiv Jaroslava Faltýnka
logo Sdílet článek

Za místopředsedou poslaneckého klubu ANO jsem šla hlavně proto, že jsem byla zvědavá, jak se má jako novomanžel. Odpověď byla zřejmá na první pohled. Jaroslav Faltýnek zářil štěstím. Probrali jsme nejen svatbu, ale i politiku, a došlo i na výstavu obrazů, kterou chystá na Slovensku.

Jak svatební obřad probíhal? Přišlo hodně hostů?
Svatba byla nádherná. Obřad se uskutečnil v areálu barokního kláštera bosých karmelitánů nedaleko Pražského hradu. Za účasti rodiny a nejbližších přátel nás oddával můj kamarád, radní Karel Grabein Procházka. Hostinu jsme měli v Richterově vile s nádherným výhledem na Prahu, potkalo se tam asi sto lidí – rodina, děti, vnoučata, kamarádi, přátelé. Osobně nám zazpíval Adam Ďurica, to byl svatební dárek od kamaráda ze Slovenska. A také hrála skvělá kapela Elán Revival, samé slovenské hity. Zábava trvala až do tří do rána a s manželkou jsme ten večer uzavírali.

Kam jste odjeli na svatební cestu?
Byli jsme už v únoru na předsvatební cestě na Maledivách, kterou jsem dostal od kamaráda k šedesátinám. Na tu svatební pojedeme až příští rok v únoru někam do tepla. V létě jsme byli hodně s rodinou, pro mě je moc důležité, aby rodina, děti i vnoučata byli v pohodě. Společně jsme strávili hezké chvíle na chatě na Paprsku a užili si sluníčko ve Španělsku.

Je jiné ženit se jako zralý muž s životními zkušenostmi?
Je. S Martinou si manželství užíváme. Už nemám potřebu budovat kariéru, politice se věnuji méně, a naopak podporuji v kariéře svoji ženu. Je hodně pracovně vytížená, pracuje pro nadnárodní společnost, která poskytuje servis všem letištím na světě. Má na starosti marketing pro celou Evropu a je často pryč. No, a zatímco dříve jsem jako politik potřeboval zázemí já, dneska jsem se tím zázemím stal pro svoji ženu. Rád se starám o domácnost, vařím, což mě bavilo vždycky, a klidně i žehlím. Vůbec se za to nestydím.

Co vlastně nyní děláte pro hnutí ANO?
Po deseti letech, kdy jsem jel na plný plyn, jsem značně zvolnil. Došel jsem k názoru, že nemusím řešit všechno a už nechci být v první linii. Teď mám jako poslanec a místopředseda poslaneckého klubu relativně klid a jsem rád, že se mezi námi vygenerovali lidé, kteří jsou schopni v případě úspěchu v příštích volbách převzít odpovědnost. Poslanecký klub řídí skvěle Alena Schillerová. Máme stínovou vládu, která se pravidelně schází každý týden a vyjíždí za občany do regionů. To je, mimochodem, poprvé, kdy takto funguje stínová vláda a nabízí občanům jinou alternativu než vláda stávající. Důležité je, že jsou to lidé, kteří své práci rozumí a mají zkušenosti. Andrej Babiš za lidmi jezdí spíše jako lídr strany, Karel Havlíček vystupuje jako stínový premiér, Alena Schillerová jako stínová ministryně financí, Lubomír Metnar jako ministr obrany, Margita Balaštíková jako ministryně zemědělství… A mohl bych pokračovat dál.

Byl jste osm let předsedou sněmovního zemědělského výboru, dnes jste jeho místopředsedou. Jak současná vláda zvládá zemědělství?
Na rovinu musím říct, že jsem ze zemědělské politiky naší vlády zklamaný. My jsme se osm let snažili podporovat v rámci společné a stejné zemědělské politiky EU zemědělce, kteří vyrábí potraviny bez ohledu na velikost a formu podnikání. Tato vláda v rámci boje proti Babišovi – to je opravdu už paranoia, kterou podporuje Česká televize i novináři – jde proti velkým výrobcům potravin a podporuje hlavně „malé“ zemědělce. Agrofert má v naší republice v zemědělské prvovýrobě zhruba tři procenta, což není nic. V potravinářství je podíl vyšší, ale jsou tu přece i jiní, kteří na to doplácejí. Větší podniky vyrábějí osmdesát procent potravin a zaměstnávají spoustu lidí. Pokud by se nám podařilo znovu dostat do vlády, budeme podporovat chovatele skotu, prasat, drůbeže, a je nám jedno, jestli ten chovatel má pět set, nebo deset tisíc kuřat. Důležité je, že jde o potraviny, které jsou zdravotně bezpečné, kontrolované a taky se za jejich výrobu tady platí daně.

Velké debaty vzbuzuje vládní konsolidační balíček. Co pro občana znamená?
Je potřeba na rovinu říct, že to není konsolidační balíček, ale balíček daňový a lidem výrazně zvýší finanční zátěž. Navíc daně zvedají strany, které před volbami slibovaly, že je zvyšovat nebudou. Osobně vládě zazlívám, že zrušila EET. Nedávno jsem na toto téma hovořil s šéfem velké obchodní sítě. Řekl mi, že byť volil pravici, tento krok vlády nechápe. Byli na EET zvyklí, investovali do jejího pořízení nemalé peníze, měli přehled, bojovali tak proti šedé ekonomice i proti daňovým únikům. Nechápal, stejně jako já, proč vláda, která hledá každou korunu, zrušila nástroj, jenž přinášel do rozpočtu miliardy korun ročně. Vlastně na jednom vysvětlení jsme se shodli. Zase je v tom jen a jen pomsta Babišovi, který EET zavedl.

VÝSTAVA
Jaroslav Faltýnek se už dlouho věnuje malování a měl už i několik výstav. A jednu aktuální má před sebou. „Na podzim mě čeká výstava na Slovensku,“ potvrzuje. „S bývalým ministrem financí Slovenské republiky Ladislavem Kamenickým jsme měli před lety společnou výstavu našich obrazů a dohodli jsme se, že ji příště uspořádáme v Bratislavě. A ten čas se blíží, i když ještě nevím přesný termín. Intenzivně se ale připravuji a maluji. Největší inspirací pro nás muže je milovaná žena a já začal malovat postavy žen. Inspirací se mi stalo i Španělsko a barvy jako žlutá nebo červená. Takže doma na Hané maluji španělské ženy.“

Faltýnkův obraz „Španělské ženy“

CV BOX
Jaroslav Faltýnek (narodil se 28. dubna 1962 v Prostějově) je místopředsedou poslaneckého klubu hnutí ANO 2011 a místopředsedou sněmovního zemědělského výboru. Byl také dlouholetým zastupitelem Prostějova a zastupitelem Olomouckého kraje.
Po absolvování Agronomické fakulty Vysoké školy zemědělské v Brně nastoupil jako agronom do ZD Lešany, poté byl ředitelem Okresní agrární komory pro okres Prostějov a od roku 1995 ředitelem divize Obchodních Sladoven Prostějov. Působil i jako místopředseda představenstva prostějovské společnosti Tchecomalt Group, od roku 2001 pracoval ve společnosti Agrofert.
V roce 1990 se stal zakládajícím členem Zemědělské strany a na její kandidátce byl zvolen do prostějovského zastupitelstva, jehož členem byl nepřetržitě až do října 2018.
Po zániku Zemědělské strany vstoupil v roce 1995 do ČSSD, za kterou byl o pět let později zvolen do zastupitelstva Olomouckého kraje. V roce 2012 přešel do hnutí ANO 2011, o rok později byl zvolen do sněmovny a ve volbách roku 2017 i 2021 mandát obhájil.
Rád maluje, vaří, hraje na kytaru, pěstuje bonsaje. Je podruhé ženatý, má dva syny, dvě vnučky a dva vnuky.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků