Osobnosti

Jana Maláčová: Ministryně, která tlačí vládu doleva

Publikováno: 3. 6. 2019
Autor: Kristýna Křupková
Foto: Jany Maláčové
logo Sdílet článek

Ještě před více než tři čtvrtě rokem byla matkou a úřednicí. Dnes ji lidé znají jako ministryni práce a sociálních věcí. Do politiky vtrhla jako uragán, který nesmlouvavě prosazuje zájmy seniorů, rodin s dětmi i pracujících. Její konkurenti tvrdí, že rozhazuje. Ona si ale od začátku politické kariéry stojí za svým. Chce, aby společnost byla solidární a podporovala ty, kteří to potřebují a pomoc si zaslouží.

Jana Maláčová vstoupila do sociální demokracie v červnu 2008. O čtyři roky později se stala místopředsedkyní Oranžového klubu, který prosazuje spravedlivé zastoupení žen ve veřejném životě a je spojen s touto stranou. Už tehdy velmi nahlas hovořila o věcech, které chce později prosazovat i jako ministryně práce a sociálních věcí a které mají usnadnit život rodinám s dětmi − o nároku na místo v mateřské škole pro každé dítě od dvou let, podpoře částečných úvazků nebo zálohovaném výživném.

Cesta do ministerského křesla

Když loni v červenci podal demisi tehdejší ministr práce Petr Krčál, přišlo pro mnohé překvapení. Na jeho post byla navržena do té doby veřejnosti neznámá ředitelka Odboru rodinné politiky a politiky stárnutí na MPSV Jana Maláčová. Média i veřejnost spekulovaly o tom, jestli se politicky nezkušená „úřednice“ dokáže prosadit. 

Její první vystoupení před novináři po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech se mnohým zdálo nejisté. Mladá ministryně ale brzy ukázala, že přesně ví, za čím chce jít.

Nesmlouvavě za svým

Do čela resortu ministerstva práce šla Jana Maláčová s tím, že chce pomoci rodinám s dětmi i seniorům. Loni se zasadila o růst penzí, v parlamentu prosadila navýšení základní výměry důchodů z devíti procent průměrné mzdy na deset. Navýšení penzí o 900 korun předložila i pro příští rok. Zřídila také Komisi pro spravedlivé důchody, která má problémy v souvislosti s penzemi řešit. V první řadě se zaměřila na vyrovnání penzí žen a mužů. Chce ale řešit i dřívější odchod do penze pro náročné profese a příjmy důchodového systému. Stejně jako v minulosti, ovšem s mnohem většími kompetencemi, prosazuje pomoc matkám na rodičovské, aby se mohly rychleji vrátit do práce. Podporuje vznik dětských skupin nebo jeslí. V současnosti s koaličním partnerem ve vládě vyjednává o nárůstu rodičovského příspěvku tak, aby se zvýšení dotklo co nejširší skupiny rodin.

Příliš rozhazovačná?

V kuloárech jí někteří politici posměšně přezdívali „Venezuela“. Pravdou ale je, že její obliba u lidí roste. Podle posledního průzkumu agentury STEM skončila Jana Maláčová jako pátá nejlépe vnímaná politická osobnost. Přitom ještě loni na podzim víc než dvě pětiny lidí uváděly, že ji neznají.


Jana Maláčová (narodila se 24. června 1981 v Uherském Hradišti) je ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně sociální demokracie.

Vystudovala magisterský obor politologie na Univerzitě Johanna Wolfganga Goetha v německém Frankfurtu a následně magisterský obor politická ekonomie Evropy na London School of Economics ve Velké Británii.

Členkou ČSSD se stala po návratu ze studií v červnu 2008, v listopadu 2012 se stala také místopředsedkyní Oranžového klubu, spolku prosazujícího spravedlivé zastoupení žen ve veřejném životě.

V letech 2007–2011 pracovala na Ministerstvu pro místní rozvoj jako analytička fondů EU, další dva roky byla zástupkyní kanceláře Senátu při Evropském parlamentu.

Od roku 2015 úspěšně řídila odbor rodinné politiky a politiky stárnutí na Ministerstvu práce a sociálních věcí.

V červenci 2018 ji prezident ČR jmenoval ministryní práce a sociálních věcí.

V březnu 2019 se na 41. sjezdu v Hradci Králové stala místopředsedkyní ČSSD.

Hovoří plynně anglicky a německy. Je vdaná, má čtyřletého syna Gustava.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků