Rozhovory

Jana Doleželová: Život je otázka priorit a rychle utíká

Publikováno: 13. 4. 2023
Autor: Jitka Musilová
Foto: archiv Jany Doleželové
logo Sdílet článek

Miss České republiky 2004 Jana Doleželová bývá často titulována jako nejkrásnější česká lékárnice. Kdo ji zná osobně, nebude její letitý titul rozporovat, ale možná přidá pár dalších: bezvadná máma, šikovná podnikatelka, výborná moderátorka, aktivní sportovkyně a žena, která se se zápalem sobě vlastním podílí na zvelebování města Říčany, kde žije se svojí malou dcerkou.

Českou Miss jste se stala v době, kdy tato soutěž měla věhlas, krédo… Lidé úspěšné a krásné ženy, které jí prošly, znali. To se za těch osmnáct let hodně změnilo. Jak na soutěž vzpomínáte s odstupem?
Tehdy titul miss dívkám otevíral různé dveře, avšak bylo na každé z nás, jak s touto šancí naloží. Já jsem svou budoucnost viděla ve zdravotnictví a farmacii, nicméně miss pro mě byl odrazový můstek. Na soutěž vzpomínám ráda, protože můj život se díky tomu stal mnohem pestřejší.

Po miss jistě přišla řada nabídek z jiné než farmaceutické sféry. Módní přehlídky, účast na prestižních akcích, společenské povinnosti, které se k vítězství vážou… Byla jste sice nejznámější česká lékárnice, ale mohla jste se vůbec oboru věnovat?
Krátce po vítězství jsem pracovala na diplomové práci a absolvovala státnice. Další rok jsem se pak věnovala kromě šoubyznysu a účasti na Miss World také rigorózní práci a její obhajobě. Studium jsem tedy ukončila jako doktorka farmacie. Celé dva roky jsem tak trávila mezi studiem a prací v šoubyznysu, neměla jsem prakticky žádný volný čas. Ale věděla jsem, že dostudovat musím, a zároveň jsem chtěla šanci, kterou titul miss nabízel, řádně uchopit.

Pomohlo vám vítězství v profesní kariéře?
Titul miss určitě akceleroval moji kariéru, protože díky práci v modelingu a šoubyznysu jsem dřív vydělala finanční prostředky pro otevření vlastních lékáren. Jednu jsem provozovala devět let v Palladiu a následně jsme pak otevřeli další dvě lékárny v jiných obchodních centrech, což obnášelo zhruba dvacet zaměstnanců. Nicméně když jsem se pak po letech rozhodla pro mateřství, nechtěla jsem být denně ve stresu z podnikání a nechat vychovávat dítě chůvou. Úspěšným prodejem lékáren jsem se finančně zabezpečila a získala nezávislost a více volného času pro dceru.

Čemu se ve farmacii věnujete nyní?
Pracuji v marketingu největšího řetězce lékáren v ČR. Píšu populárně naučné články pro veřejnost, mám poradenskou rubriku v některých periodikách, poskytuji konzultační činnost v lékárnách na vybraná témata, účastním se projektů jako například „Stan proti melanomu“. Mým cílem je šířit osvětu a zdravotní uvědomění v rámci prevence civilizačních onemocnění.

Nikdy jste se neživila jen jako modelka a kromě farmacie jste začala také moderovat prestižní akce a byznys setkání. Je to stále vaše parketa?
Moderování mě baví. Je to pro mě zábava a odreagování od vážnějších témat spojených s prací ve farmacii. Moderuji plesy, kongresy, tiskové konference, teambuildingy, openingy, vernisáže a sportovní eventy. Zároveň mi ta práce rozšiřuje obzory, protože se pokaždé jedná o jinou oblast a příprava vyžaduje, abych se do daného oboru trochu „ponořila“. Moderovala jsem pro pojišťovny, banky, stavební i výrobní společnosti, univerzity, oděvní společnosti i bezpečnostní agentury.

Žijete v Říčanech u Prahy s pětiletou dcerkou Verunkou. A přestože s jejím otcem Davidem Trundou nežijete, udržujete velmi přátelské vztahy a vaše dcerka má dva spokojené rodiče. Jak se vám povedlo něco, o čem si mohou jiné rozešlé páry jen zdát?
Není potřeba si v životě dělat nepřátele, a už vůbec ne prát v médiích špinavé prádlo. Zkrotit emoce, zapojit trochu diplomacie a umění udělat kompromis – to je to nezbytné, co musí obě strany zvládnout. Zvlášť, pokud spolu mají děti. Jsem ráda, že Verunka vyrůstá v prostředí, kde se k sobě její rodiče chovají s úctou a vycházejí si vzájemně vstříc. Odměnou je pohoda pro všechny a klidný vývoj dítěte.

Vypadáte úžasně, snad vůbec nestárnete. Je za vaší skvělou postavou tvrdá dřina v posilovně, nebo máte naděleno od Boha?
Děkuji… (směje se) Do posilovny nechodím, ale věnuji se cykloturistice, skialpinismu, golfu, plavání a běhu. Jen co mohla Verunka sedět v cyklosedačce, vyrážely jsme od jara do podzimu téměř denně na kole na výlet. Až do jejích čtyř let! Takto jsme zábavnou a aktivní formou „přežily“ i období lockdownů, protože pro ni to byl atraktivní program, při kterém viděla zvířata, rybníky, hrady, lesy, traktory, bagry, vlaky, navštěvovaly jsme hřiště… A já si tím udržovala fyzičku. Dnes už jezdí na kole vedle mě a také spolu lyžujeme.

Prozradíte nějaké triky, jak se po čtyřicítce udržet ve formě i jinak, nejen cyklistickými výjezdy?
Důležité je udržovat vyváženost v příjmu potravy a v energetickém výdeji. Důraz je třeba klást také na skladbu jídla a jeho rozložení během dne. Nezbytný je také dostatečný kvalitní spánek, vyvarovat se kouření a alkohol jen střídmě. To by však bylo na jeden velký rozhovor. Absolvovala jsem Českou lékárnickou komorou garantovaný kurz poradenství ke správné životosprávě a při redukci nadváhy, díky čemuž mám certifikát k poskytování konzultační a poradenské činnosti na toto téma. Aktivně se mu věnuji při práci s klienty v lékárnách a také na některých eventech, které se zaměřují na zdravý životní styl. Na základě jiného lékárnickou komorou garantovaného kurzu pak mám i certifikát na provádění kuřáků procesem odvykání.

Jaké jsou vaše plány do budoucna? Můžeme čekat nějakou radikální změnu, nebo necháte život plynout v kolejích, které máte nastavené?
Po vysoké škole jsem se čtrnáct let věnovala profesnímu životu na maximum, a to i na úkor toho soukromého. Mám za sebou úžasné spolupráce, cestování po světě… Nyní je mojí prioritou pětiletá dcera, která mě potřebuje. Proto jsem v posledních letech omezila pracovní vytížení a pracovní aktivity soustřeďuji na čas, kdy je ve školce. Dnes už přijímám práci o víkendech či večerní moderování jen výjimečně. Až dcera odroste, pak se zas mohu vrátit do plného pracovního nasazení. Život je holt otázka priorit a neuvěřitelně rychle utíká, což vidíme právě na dětech… (usmívá se)

Jana Doleželová s dcerou Verunkou

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků