Zdraví

Jana Doležalová: Do narození dcery byla mojí prioritou práce

Publikováno: 13. 5. 2024
Autor: Lucie Burdová
Foto: Archiv Jany Doleželové
logo Sdílet článek

Před dvaceti lety se Jana Doleželová stala Miss České republiky. Ve stejném roce také ukončila studium farmacie a u této profese zůstala. Ovšem kromě toho, že je lékárnicí, je také vyhledávanou moderátorkou a v neposlední řadě i komunální političkou.

Od roku 2018 jste členkou zastupitelstva města Říčany. Čím je vám komunální politika blízká, jak jste se k ní vlastně dostala? 
Má cesta do zastupitelstva byla docela přímá. Ke spolupráci mě oslovil tehdejší starosta Říčan a známý moderátor Vladimír Kořen. Vzhledem k tomu, že mi byla filozofie místního hnutí Klidné město, za které jsem jako nestraník následně kandidovala, blízká, nabídku jsem po krátkém zvážení ráda přijala. Dnes jsem v zastupitelstvu už druhé volební období. Vývoj města, ve kterém vyrůstá moje dcera a její kamarádi, mi není lhostejný, a i proto se s potěšením podílím na jeho formování. 

Práce zastupitele vyžaduje určité penzum času, energie...
Ano, tuto činnost člověk musí dělat z lásky k danému městu, protože hlavní odměnou jsou spokojení sousedé a celkový obraz města. Jednou z mých aktivit, na kterou se vždy těším a která je pomyslnou „třešničkou na dortu“, je oddávání snoubenců a vítání občánků. Tyto události jsou vždy plné pozitivních emocí, a člověk tak díky nim nabere sílu do další práce. 

O politice na celostátní úrovni jste nikdy neuvažovala?
Nezastírám, že jsem byla několikrát oslovena, ale tato cesta mě aktuálně neláká. 

Co vám ale blízké je, je charita. Spolupracujete s nějakou organizací? Řadu let jsem byla patronkou dětského stacionáře Jasněnka, který sídlí v Uničově, městě, odkud pocházím. Několik let jsem také působila jako ředitelka nadačního fondu, který se zabýval výzkumem protinádorových vakcín. V současné době vystupuji na mnoha charitativních akcích. Nejbližší mě čeká 8. června v Teplicích, a to přehlídka „Krása pomáhá“ v rámci Czech Fashion Week. Dobročinnost je pro mě samozřejmostí a vedu k ní i dceru, která například nedávno zpívala na koncertě pro UNICEF. 

O tom, že jste vyhledávanou moderátorkou, se všeobecně ví. Méně však, že za sebou máte i herecké počiny.
Herectví jsem vždy považovala pouze za zpestření práce v modelingu. K moderování jsem přešla neplánovaně. Na jedné přehlídce vypadl moderátor a byla jsem požádána, jestli bych se mluveného slova neujala. Pořadatelům jsem tehdy vyšla vstříc a pomohla. Od té doby začalo nabídek na moderování postupně přibývat a dnes je to jedna z mých hlavních aktivit. Moderuji tiskové konference, kongresy, plesy, křty, teambuildingy 

Pro lékárenskou síť Dr. Max pracujete mimo jiné v oblasti šíření osvěty. Daří se vyzdvihnout význam pravidelných vyšetření a screeningů?
Množství lidí, kteří mají zájem o prevenci a zdravý životní styl, se naštěstí zvyšuje. Nicméně stále je ještě mnoho těch, kteří tuto problematiku podceňují. Mám vždy velkou radost, když veřejnost na screeningové akce chodí. Zapojuji se v této oblasti do řady projektů, již třetím rokem například působím na Stanu proti melanomu. V loňském roce ho během čtyř dnů navštívilo 3655 lidí a bylo odhaleno 103 zhoubných nádorů. Z uvedeného čísla vyplývá, že tyto aktivity skutečně mají smysl. 


Se zdravým životním stylem úzce souvisí strava, která je spojena s mnoha mýty. Snažíte se proti nim bojovat? 
Bourat mýty se snažím, mnohdy však narážím na odpor lidí ke změně zažitých nezdravých stereotypů. V rámci akcí na podporu zdravého životního stylu v různých regionech naší země provádím měření tělesného složení na přístroji InBody. Když měřím na závodech Běhej lesy návštěvníky akce, dopadají dobře a mají touhu se ještě zlepšovat. Pak ale měřím například v rámci akce supermarketu na podporu zdraví, kde bývají lidé často rezignovaní. Přesto se jim vždy snažím vysvětlit, že i malá změna životosprávy stojí za to. Změna ovšem musí být trvalá a ideálně podpořena zvýšenou pohybovou aktivitou. 

Když se řekne nejkrásnější česká lékárnice, netřeba dodávat vaše jméno. Stále si tohoto „titulu“ užíváte? 
Letos je to právě dvacet let, co jsem tento přívlastek získala. Jestli tomu tak bude i za dvacet let, těžko říci. V tom případě bych si oslovení už vlastně odnesla s sebou do důchodu. (směje se) Každopádně to beru spíš jako milou nadsázku. Krása je relativní a já znám spoustu pohledných lékárnic. 

Často zdůrazňujete význam priorit... 
Ano, život je otázka priorit. Den má jen čtyřiadvacet hodin a je na každém z nás, co upřednostníme. I já často nestihnu vše, co bych si stihnout přála. A tak musím volit, čemu dát přednost. Do narození dcery byla mojí prioritou práce. Dnes je to hlavně rodina. Zvlášť v posledních měsících, kdy jsme se s bratrem starali o nemocnou maminku, jsem si prioritu rodiny ještě více upevnila. 

Jak se vám daří organizovat svůj čas tak, abyste zvládala věnovat se dceři, práci, sportovním aktivitám a dalším činnostem? Máte vůbec čas na spánek?
Po narození dcery musela jít kariéra trochu stranou. Už nepřijímám tolik zakázek na moderování a místo dvakrát týdně moderuji třeba dvakrát měsíčně. Také se snažím jednotlivé aktivity propojovat, například sportovat s dcerou, věnovat se s ní hudbě, občas ji vzít i na některé pracovní aktivity, například již zmiňované závody Běhej lesy. Tam se dcera účastní dětských závodů i doprovodných aktivit, což je skvělé, a pak mi přijde i pomoci. Co se spánku týká, pro odpočinutí mi stačí šest a půl hodiny, ale každý to má nastavené jinak 

CV BOX 
Jana Doleželová (narodila se 23. června 1981 ve Šternberku) je doktorka farmacie, vítězka soutěže Miss ČR pro rok 2004, modelka a moderátorka. 
Je absolventkou Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy
v Hradci Králové (2004). V letech 2008–2015 vlastnila lékárny v Praze 1, od roku 2021 pracuje jako marketingová specialistka na centrále sítě lékáren Dr. Max. 
Je vyhledávanou moderátorkou pro různé společenské i firemní akce. Pravidelně se zapojuje do charitativní činnosti a je členkou zastupitelstva města Říčany. 
Žije v Říčanech, má sedmiletou dceru. 

Mohlo by vás zajímat

Více článků