Rozhovory

Jana Černochová: Nemám ráda kvóty všeho druhu

Publikováno: 6. 7. 2021
Autor: Šárka Jansová
Foto: Foto archiv Jany Černochové
logo Sdílet článek

Jana Černochová, poslankyně za ODS a starostka Prahy 2 se řídí oblíbeným krédem Theodora Roosevelta: „Dělej, co umíš, s tím, co máš, tam, kde jsi.“ Je hrdou reprezentantkou své městské části a v rámci trojkoalice SPOLU jde do říjnových parlamentních voleb jak číslo 2 na pražské kandidátce.

Vyznala jste se, že si jako starostka Prahy 2 vážíte patriotismu místních obyvatel. Jste i vy na dvojku hrdá?

Většina z nás, kdo tu žijeme, jsme na ni hrdí. Naší městskou částí procházely dějiny a mnoho našich sousedů a předků ty dějiny tvořilo. Nedávno jsem psala jednomu z našich občanů. Slavil úctyhodné kulaté výročí a přišel mi od něj nádherný dopis, v němž mi popisoval příběh domu, ve kterém žije a stavěl ho jeho dědeček. Je to městská část plná skvělých lidí a příběhů a známe se tu osobně.

Co máte konkrétně vy na Praze 2 nejradši?

Ten zmíněný zdravý patriotismus, architekturu, parky, farmářské trhy, skvělé restaurace, kavárny a vinárny, kde se po práci můžu potkat s přáteli. Vinohradské divadlo, kostel sv. Ludmily. Grébovku, kam se těším na podzim na vinobraní. Pohled z věže Novoměstské radnice, výhled ze své kanceláře na náměstí Míru. Vyšehrad v každém ročním období, Podskalí s jeho svéráznou historií a atmosférou, i Nusle, kde jsem jako malá holčička bydlela. Dvojka je nádherná a každý její kout má své kouzlo!

Co se vám podařilo udělat pro zlepšení života v téhle staré pražské čtvrti?

Troufnu si říct, že máme jedny z nejlepších škol v republice. V době pandemie jsem byla s řediteli základních i mateřských škol v každodenním kontaktu a ještě jednou bych jim za jejich nasazení chtěla poděkovat. Naši úředníci jsou často velcí srdcaři a i v těžké době jsme na úřadě pracovali na plné obrátky. Podporujeme volnočasové, kulturní i bezpečnostně preventivní akce. S očkováním jsme nečekali, co pro naše pedagogické pracovníky udělá stát, a postarali jsme se o jejich vakcinaci sami, stejně jako o v případě seniorů a zaměstnanců v sociálních službách. Bez pomoci VFN by to ale nešlo. Moc si ceníme její spolupráce a jsme vděční, že máme na dvojce takovou skvělou nemocnici.

Co obyvatele Prahy 2 stále ještě „pálí“?

Pálí nás většinou to, co nemůžeme sami stoprocentně řešit – například doprava, některé chodníky nebo odpady. Ale děláme, co můžeme. Neustále tlačíme na magistrát a požadujeme řešení. V době koronaviru, kdy lidé byli více doma a objednávali více než kdy jindy zboží z e-shopů, se logicky znásobilo i množství odpadů. Magistrát – místo toho, aby navýšil počet kontejnerů – řešil situaci obráceně. Nezbylo nám nic jiného, než z rozpočtové rezervy zaplatit odvoz odpadů. Stejné je to často i s chodníky, které sice spadají do správy magistrátu, ale každý rok dáváme z vlastního rozpočtu prostředky na jejich opravu, jinak bychom se nedočkali.

Jste odpůrkyní snahy Evropské unie o regulaci držení zbraní, z Česka šla na EU v tomto směru dokonce žaloba. Co je v téhle věci nového?

Žaloba byla neúspěšná a Česko muselo hledat cestu, jak některé ostré hrany nesmyslů otupit v rámci legislativního procesu v našem parlamentu. Cestu se nám částečně podařilo najít a pro mě je alespoň malou útěchou, že zákon prošel, včetně komplexního pozměňovacího návrhu výboru pro bezpečnost, který jsem ve spolupráci s dalšími kolegy a odborníky připravila. Tento návrh maximálně možným způsobem zmírnil dopady novely na legální držitele zbraní a obecně na střeleckou veřejnost. Ale stále platí, že postup Evropské komise považuji za nepřijatelný – Česko mělo tento nesmysl hlasitě odmítnout už při jeho přípravách.

Do voleb jdete v koalici ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. V čem máte naprostou shodu, a kde se lišíte?

Naprosto se shodujeme v tom, že chceme vyhrát volby – proto jsme sjednotili středopravé strany, které by spolu stejně po volbách spolupracovaly. Naším hnacím motorem je zajistit kompetentní vládu a postavit Česko na nohy. V nejrůznějších ideových otázkách se odlišujeme, ale máme jasné a pevné společné hodnoty, jako je západní orientace, demokracie a lidská práva, podpora podnikavosti a aktivity, sociální a ekologická zodpovědnost a další. V koalici SPOLU především nabízíme obrovskou základnu skvělých a zkušených lidí – od práce v obcích přes kraje až po vedení na národní úrovni. SPOLU není žádný experiment nebo marketing. Jsme liberálně-konzervativní středopravé uskupení, kde jsou zastoupeny i liberální i konzervativnější názory. Naše kandidátka v Praze je toho jasným důkazem – stojíme vedle sebe já, Marek Benda či Pavel Žáček, ale najde se na ní i liberální křídlo v podobě Markéty Pekarové Adamové, která kandidátku vede, Hayata Okamury i skvělého lékaře Toma Philippa.

Češi se hodně obávají migrace – třeba ve Francii každou chvíli hoří nějaký křesťanský kostel a sám prezident Macron chce v této problematice výrazně přitvrdit. Co dělat proti tomu, aby se něco podobného nezačalo dít i u nás?

ODS rozhodně není ani pro rozvolnění současné podoby podmínek pro udělení státního občanství, ani pro neregulovanou migraci. Nebráníme se diskuzi nad zpřísněním některých parametrů pro získání občanství i azylu a migrace obecně. Jsme zastánci konzervativního přístupu – Česká republika by měla i nadále zůstat opatrná v tom, kdo se pohybuje na jejím území a komu případně uděluje občanství, mezinárodní ochranu a azyl. Nemyslím si, že by Česko řešilo podobné problémy s migrací a integrací, jako je tomu ve Francii. Tam zejména zmíněnou integraci fatálně podcenili a současný stav je důsledkem jejich nezodpovědné politiky z minulosti. Naše azylová a migrační politika, vytvořená v 90. letech, je jednou z nejpropracovanějších v Evropě a máme na co navazovat.

Lidi rozděluje v názorech i gender tematika jako počet pohlaví nebo vyškrtnutí slov „žena“ a „muž“ z občanských průkazů. Jak se na to díváte?

Debata nad existencí více pohlaví je až komická. Ať si o sobě kdo chce, tvrdí, co chce – lidská fyziologie je jednoduše daná. Nemám ráda prázdné plácání nad tím, jestli se někdo cítí být „něčím“, chce být „nějak“ oslovován a to „něco“ by ho mělo opravňovat ke vstupu tam či onam. Není zapotřebí porušovat zaběhnuté konvence, že pánové na dámské toaletě nemají co pohledávat. Stejně tak nemám ráda kvóty všeho druhu, především ty na „instalování“ žen do politiky, což je, mimochodem, dost ponižující a urážlivé.

CV BOX

Jana Černochová (narodila se 26. října 1973 v Praze) je poslankyní, starostkou Prahy 2 a pražskou lídryní ODS pro podzimní volby.

Pracovala v bance, v roce 1996 absolvovala kurz v oboru bankovnictví a peněžní ekonomie na Fakultě financí a účetnictví VŠE v Praze a v roce 2009 získala titul bakaláře na Vysoké škole aplikovaného práva. Na Metropolitní univerzitě Praha studovala mezinárodní vztahy.

Do ODS vstoupila v roce 1997, o rok později už byla členkou zastupitelstva Prahy 2. V letech 1998–2006 vykonávala funkci zástupkyně starosty této městské části, od roku 2006 je její starostkou. V roce 2010 byla poprvé zvolena poslankyní. Poslanecký mandát následně obhájila i ve volbách v letech 2013 a 2017. Od roku 2013 je 1. místopředsedkyní poslaneckého klubu ODS. Ve sněmovně se věnuje oblastem bezpečnosti a obrany.

V minulosti byla dlouholetou členkou výboru pro bezpečnost a výboru pro obranu, jehož je v současnosti předsedkyní, v roce 2021 se stala členkou zahraničního výboru. Je také předsedkyní podvýboru pro válečné veterány, členkou podvýboru pro vězeňství a členkou stálé komise pro kontrolu vojenského zpravodajství.

Dvojka je podle své starostky nádherná a každý její kout má své kouzlo.

BOX

Vyšehrad, Grébovka

Vyšehrad je místo, kde se potkává nejstarší historie českého národa s pověstmi. Najdete zde duchovní vzpruhu, památky, kulturu a dobytí energie v krásném ostrůvku zeleně. „Jsem moc ráda a vážím si toho, že můžu být jako starostka Dvojky u dalšího rozvoje takto významného místa,“ říká. Dalším krásným místem je zrenovovaná Grébovka. Rozhodnutí zastupitelstva Dvojky převzít značně zdevastovaný areál a pustit se do velmi problematické a nákladné rekonstrukce a revitalizace Havlíčkových sadů, považuje za těžké, ale skvělé rozhodnutí. „Mluvím jistě za všechny, kdo jsme u příprav rekonstrukce byli od začátku, když řeknu, že to za to rozhodně stálo.“



reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků