Rozhovory

Ján Mažgút: Mnoho vládnych politikov už cíti, že skončia

Publikováno: 6. 7. 2023
Autor: Šárka Jansová
Foto: archiv Jána Mažgúta
logo Sdílet článek

„Cez prekážky až ku hviezdam“ je slovenská podoba slavného latinského motta „Per aspera ad astra“. A je to také oblíbené heslo mluvčího strany SMER-sociálna demokracia. Ján Mažgút je silným zastáncem předčasných červencových voleb na Slovensku, stejně jako strana, kterou zastupuje.

V Česku i na Slovensku jsme si 8. května připomněli výročí konce druhé světové války. Jak jste ho oslavili?
Tradičnou oslavou na Slavíne v Bratislave. S mnohotisícovým davom sme si uctili pamiatku tisícov padlých vojakov za našu slobodu, za slobodu Československa. Slovensko oslobodzovali vojaci Červenej armády, 1. československého armádneho zboru a rumunskej armády. Za to, aby sme mohli žiť, oni obetovali svoje životy. Za to im patrí vďaka a úcta bez ohľadu na akúkoľvek ideológiu či svetonázor. Tieto významné udalosti si treba vždy pripomínať, pretože ten, kto zabúda na svoju históriu, dejiny generácií pred nami, je odsúdený opakovať ich chyby, pretože sa z nich nevie poučiť.

Kdybyste měl uvést nějakou osobnost, která spojuje Českou a Slovenskou republiku, kdo by to byl?
Slovensko a Česko má málo výnimočných osobností, ktoré by nás spájali, nie rozdeľovali. A tou najvýraznejšou je bezpochyby generál Milan Rastislav Štefánik. Slovenský astronóm, vedec a vynálezca, fotograf, vojenský letec, brigádny generál ozbrojených síl Francúzska, organizátor, diplomat, politik a štátnik. Bol inšpirujúcou osobnosťou svojej doby a mal najväčšiu zásluhu na formovaní česko-slovenského zahraničného odboja počas prvej svetovej vojny. A tým aj na vzniku Slovenska a Česka na mape Európy. Bol Európan a zároveň nikdy nezabudol na svoju vlasť, na svoje korene, na Slovensko.

Jak byste komentoval současnou situaci na Slovensku?
Za posledné viac ako tri roky Slovensko zažilo dve vlády Igora Matoviča a Eduarda Hegera z tej istej strany, pričom jedna z nich už bola menšinová, potom vládu v demisii takmer pol roka a teraz nastupujúcu úradnícku vládu. Boli to tri roky vlád chaosu, zlyhaní, politických šarvátok a konfliktov a, samozrejme, mnohých káuz a podozrení z korupcie. Ľudia žijúci na Slovensku boli traumatizovaní pravicovo-liberálno-progresívnymi politickými diletantmi, ktorí povyšovali svoje ego a vlastné záujmy nad záujmy tých, ktorých mali zastupovať – občanov. To sa odzrkadlilo v postupnom rozklade viacerých strán pravicovo-liberálnej koalície, pričom napríklad v strane bývalého prezidenta Kisku v parlamente zostala jedna (!) poslankyňa z pôvodne dvanástich. Žiaľ, pani prezidentka Čaputová sa tomu len prizerá a svojou nečinnosťou prispela k súčasnej katastrofálnej situácii, kde má podľa každého prieskumu vláda 70- až 80-percentnú nedôveru slovenskej verejnosti. Riešením sú predčasné voľby, ktoré boli, žiaľ, ešte v januári odsunuté až na september.

Vaše strana prosazuje, aby se uskutečnily už v červenci, dá se to vůbec stihnout?
Do konca júna zostáva v tejto chvíli, keď spolu hovoríme, viac ako mesiac a pol. Doslova mašinériu núteného testovania miliónov ľudí pri pandémii na Slovensku za stámilióny eur dokázala vládna exkoalícia zorganizovať za pár dní. Na voľby zrazu potrebuje 10 mesiacov, keď menšinová Hegerova vláda bola odvolaná ešte v decembri minulého roka. Napriek nepopularite a všeobecnému sklamaniu a náladám verejnosti bola nepochopiteľne ponechaná v demisii takmer pol roka, a tým podporená prezidentkou Čaputovou. My v strane SMER-SD sme žiadali jednoznačne čo najskorší termín predčasných volieb, ktoré sa ukázali ako jediná cesta z tohto chaosu a zmätkov. Nakoniec aj samotná prezidentka Čaputová doslova podmienila zotrvanie menšinovej vlády, a navyše v demisii, pri moci s tým, že predčasné voľby sa uskutočnia ešte v prvom polroku 2023. Následne z doposiaľ nepochopiteľných a najmä nevysvetlených dôvodov otočila a pristúpila na 30. september 2023, termín, ktorý vznikol doslova politickými čachrami a tichými dohodami. Mnoho vládnych politikov už cíti, že v politike po svojich zlyhaniach skončia. Tak sa to snažia oddialiť a za asistencie prezidentky Čaputovej sa im to darí. My stále presadzujeme čo najskorší termín predčasných volieb tak, ako si to želá drvivá väčšina ľudí na Slovensku. Aj za cenu kratšej kampane a zmeny niektorých zákonov. V čase tohto rozhovoru poslanci Národnej rady ani na niekoľkokrát neschválili mimoriadnu schôdzu o skoršom termíne volieb 8. júla.

Jak se díváte na spolupráci našich dvou republik? Máte u nás nějaké oblíbené místo?
Tradičné srdečné vzťahy cez rieku Moravu sme vždy utužovali počas pôsobenia našej strany SMER-SD vo vláde, ale aj v opozícii. Jednoznačne sme za osvedčenú spoluprácu vo formáte V4, ktorá dokázala spojiť naše národy v strednej Európe a posilniť hlas každého z našich štátov v Európskej únii. Ja osobne navyše pochádzam zo Žiliny, odkiaľ je to k vám do Česka pomerne blízko a mesto má tradične silné historické, kultúrne a mnohé iné väzby na Sliezsko a Moravu. Ak by som si mal však vybrať obľúbené miesto v Česku, jedno by to určite nebolo. Je ich viac, či sú to moravské vinárske obce, ktoré mám z Bratislavy, ako sa hovorí, za kopcom, Český Krumlov, Karlove Vary, Praha, kam sa s rodinou radi vraciame a ktorá nás dokáže vždy nadchnúť svojou krásou, či Dečínsko.

CV BOX
Ján Mažgút (narodil se v roce 1982) je mluvčím strany SMER-SD.
Vystudoval politologii na Fakultě politických věd a mezinárodních vztahů Univerzity Mateja Bela v Banské Bystrici.
Profesně se od začátku věnoval komunikaci, a to v soukromých firmách (např. v KIA Motors Slovakia) i ve státní správě – byl mimo jiné tiskovým mluvčím a vedoucím komunikace na Úřadu pro veřejné zakázky. Od roku 2018 je tiskovým mluvčím strany SMER-SD.
Hovoří anglicky, francouzsky, polsky a německy. Je ženatý a má dvě děti.

RODINA
Během rozhovoru zmínil Ján Mažgút několikrát svou rodinu. „Rodina pre mňa znamená to najdôležitejšie, čo mám. Bez podpory a tolerancie rodiny a blízkych, ktorých mám okolo seba, by som sa, úprimne, asi len ťažko mohol venovať práci, ktorú robím a ktorá ma navyše baví,“ říká. „Moja manželka Katka je skvelá matka a partnerka, ktorá dokáže zladiť pracovné povinnosti s tými rodinnými, za čo som jej nesmierne vďačný. Nie nadarmo sa hovorí, že za každým úspešným mužom stojí úspešná žena – v mojom prípade môžem prehlásiť, tolerantná a ústretová žena. Snažím sa preto každú voľnú chvíľu venovať svojej rodine a deťom. Pri nej zrelaxujem, oddýchnem si po náročných dňoch. Podpora zo strany rodiny je pre mňa pri každom dôležitom rozhodovaní prvoradá. Práve moje deti ma vedia motivovať v politickom boji za Slovensko, pretože už dnes tvoríme to, v akej krajine vyrastajú a v akej budú žiť.“


reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků