Rozhovory

Jan Klíma: Jsme od základu jedinečná pojišťovna

Publikováno: 8. 5. 2023
Autor: Tomáš Syrový
Foto: archiv Jana Klímy
logo Sdílet článek

Může se zdát, že český pojišťovnický trh už je hustě pokrytý. O to zajímavější je, když přijde nová pojišťovna, navíc deklarující principy, od kterých se už mnohé nadnárodní kolosy odpoutaly. Co přinese, a zaujmou její produkty v záplavě konkurenčních nabídek? Nejen na to odpovídá Ing. Jan Klíma, zástupce a budoucí branch manager vznikající české pobočky PREMIUM Insurance Company Ltd.

Na Slovensku funguje vaše pojišťovna už od roku 2016. Kdy se zrodila myšlenka expandovat do České republiky?
S takovou vizí se pojišťovna už narodila. Primárním cílem samozřejmě bylo vybudovat silnou neživotní pojišťovnu na slovenském pojistném trhu. Ale už od počátku se s Českou republikou počítalo. Velmi krátce po založení jsme sice začali působit v Česku na základě práva volného poskytování služeb v rámci EU, ale tehdy jsme zde prodávali naše produkty pouze ve slovenštině, například stávajícím klientům, kteří měli podnikatelské aktivity také v Česku.

Takže v současné době už poskytujete produkty i v českém jazyce?
Ano. Dnes jsme již mnohem dále. Zlomový okamžik v rozvoji naší pojišťovny směrem do Česka nastal roku 2020, na začátku covidové krize. V době, kdy se všechno zavíralo, lidé pracovali z domova a podnikatelé začali bojovat o přežití, zahájilo vedení naší společnosti přípravné práce pro vstup na český pojistný trh. Začali jsme tím, co bylo zásadním momentem především pro mě samotného: v červnu 2020 jsem nastoupil do PREMIUM Pojišťovny na pozici zástupce pro Českou republiku, a ještě tentýž měsíc jsme otevřeli kancelář v centru Prahy. Do konce roku 2021 se nám podařilo připravit a uvést do života české produkty pro podnikatelskou a korporátní klientelu a také jsme nastartovali spolupráci s několika největšími pojišťovacími makléři, jejichž prostřednictvím naše produkty prodáváme. V současnosti se věnujeme zejména pojištění majetku, strojů, přerušení provozu, přepravy, odpovědnosti a stavebně montážnímu pojištění.

V Česku působí v segmentu podnikatelského pojištění asi patnáct ústavů. V čem myslíte, že dokážete klienty zaujmout?
To je velice komplexní otázka, na kterou je těžké stručně odpovědět, aniž by člověk nepoužil nějaké klišé. V odpovědi se asi budu muset vrátit do doby těsně před založením naší pojišťovny, kdy zakladatelé na Slovensku přemítali o tom, jak se svět pojištění mění, kam směřují velké pojišťovny, jak v nich jen obtížně fungují základní principy jako třeba klient na prvním místě, přičemž mnohdy ani nebylo jasné, kdo pro koho tu vlastně je. Takže v podstatě z frustrace vzešla poprvé myšlenka postavit pojišťovnu přesně takovou, jakou by – jak jsme už tehdy věřili – klienti chtěli mít. Dělat moderní pojištění s hodnotami „jako kdysi“, citlivě vůči klientům a udržitelným způsobem s vizí dlouhodobého fungování.

Co vás na práci pro PREMIUM Pojišťovnu nejvíc baví?
Že děláme přesně ty věci, které mají smysl pro nás i naše klienty. Od jejího založení už uplynulo více než šest let, nicméně z každého kroku, který učiníme, produktu, který vyvineme, porady, kterou absolvujeme, je skutečně cítit, že jsme od základu jedinečná firma. Nejsme podřízení velké nadnárodní korporaci, která po celé Evropě prodává jeden unifikovaný produkt, ani obětí vlastních nekonečných mechanismů při likvidaci škod. V naší společnosti pracují špičkoví profesionálové, kteří mají plnou důvěru a své práci rozumí, včetně toho, kam jako celek chceme směřovat, což nebývá všude pravidlem. A v tom, jak se odlišujeme od konkurence, bych mohl ještě dlouho pokračovat.

Jaké jsou vaše nejbližší pracovní plány?
V současné době finišujeme na otevření pobočky v Česku a také probíhá konečná fáze schvalovacího procesu u našeho regulátora, v jehož závěru dojde k odeslání informace o udělení příslušného povolení do České národní banky a následně pak k registraci organizační složky v českém obchodním rejstříku. Tím vyvrcholí naše několikaleté snažení. Věřím, že jako nový subjekt českého pojistného trhu přineseme klientům a pojišťovacím makléřům mnoho nového.


CV
Jan Klíma (narodil se 16. listopadu 1977) je zástupce PREMIUM Insurance Company Limited pro Českou republiku.
Absolvoval VŠE, Fakultu managementu (2002).
V roce 2003 začal pracovat pro Allianz pojišťovnu jako upisovatel průmyslových majetkových rizik. Po pěti letech odešel do České pojišťovny, kde se dále věnoval korporátnímu pojištění, a od roku 2012 zastával roli vedoucího týmu technických a speciálních rizik. Později přešel do týmu obchodního, aby se mohl naplno věnovat akvizičním činnostem a spolupráci s velkými pojistnými makléři.
Od roku 2020 působí v PREMIUM Insurance Company Limited, v současné době jako autorizovaný zástupce pro ČR.
K jeho zálibám patří vytrvalostní aktivity všeho druhu, zejména horolezectví, běžky a triatlon, rád hraje na kytaru a harmoniku.
Žije v Praze, je ženatý a má dvě děti.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků