Rozhovory

Ján Ferenčák: Slovensko potrebuje radikálnu zmenu

Publikováno: 6. 7. 2023
Autor: Šárka Jansová
Foto: archiv Jána Ferenčáka
logo Sdílet článek

Značně turbulentní je současná situace na Slovensku. Po odchodu několika ministrů pověřila prezidentka Zuzana Čaputová vedením země úřednickou vládu a všichni se chystají na předčasné parlamentní volby. Což se týká i strany HLAS-SD a člena jejího předsednictva Jána Ferenčáka.

Jak byste popsal současné dění na Slovensku?
Situácia na Slovensku je v mnohých oblastiach alarmujúca. Slovenská republika sa po troch rokoch vlády rozvratu, chaosu a chudoby ocitla v kritickej situácii, čelíme deštrukcii sociálneho, demokratického a právneho systému. Vláda rozbila sociálny dialóg a ignorovaním oprávnených záujmov ľudí zásadne narušila sociálny zmier. Drastické zdražovanie potravín zasahuje sociálne najslabších občanov. Medziročná inflácia opäť stúpla na viac ako 15 percent, čím vyrovnala historické 22-ročné maximá. Dôchodcovská inflácia je ešte vyššia a seniori naďalej čelia enormnému zdražovaniu. Ak okamžite neprijmeme kroky proti prudko rastúcim cenám potravín, ľudia na Slovensku, najmä seniori, sa budú častejšie rozhodovať, či si kúpia potraviny alebo lieky. Vláda nepovažuje slovenské mestá, obce a kraje za svojho partnera a nerešpektuje ich oprávnené požiadavky. Výrazne zaostáva rozvoj regiónov. Pod zámienkou reforiem v regiónoch ruší nemocnice, súdy a ďalšie inštitúcie, čím ľudí z regiónu, v ktorom sa narodili a kde by chceli žiť, doslova vyháňa…

„Dostaňme Slovensko na správnu cestu“, tak se nazývá národní petice vaší strany. Jaká je podle vás ta správná cesta?
Chceme ukončiť chaos, začať pracovať pre ľudí a nenechať si vziať našu budúcnosť. Vláda, ktorá vzíde z nadchádzajúcich parlamentných volieb, by mala zastaviť drastické zvyšovanie cien energií a potravín súkromnými korporáciami tak, že vráti kontrolu nad strategickými energetickými spoločnosťami späť do rúk štátu. Nastaviť by mala aj silnú ruku štátu nad trhom potravín, aby chránila dôchodcov, rodiny a tých najzraniteľnejších pred zdražovaním. Mala by im garantovať skutočný 13. dôchodok a mimoriadnu finančnú pomoc, pretože si to zaslúžia.

S čím do voleb půjdete?
Ambíciou strany HLAS-sociálna demokracia, kde som členom predsedníctva, chce ponúknuť ľuďom nádej do budúcnosti a byť pre nich jedinou alternatívou voči súčasnému marazmu i voči návratu do minulosti. Slovensko potrebuje radikálnu zmenu. Nový plán, nové myšlienky, silnú a odhodlanú vládu, ktorá je založená na národnej jednote. Máme jasno v smerovaní Slovenskej republiky a v tom, akú budúcnosť Slovensko potrebuje. Naším cieľom je, aby sa zlepšovala kvalita života každého jedného obyvateľa našej krajiny bez ohľadu na to, v akom regióne sa narodil. Chceme spraviť zo Slovenska dôveryhodný a silný štát, ktorý dokáže účinne pomáhať ľuďom i hospodárstvu. Na medzinárodnej úrovni budeme plne rešpektovať členstvo Slovenska v Európskej únii a NATO a plniť všetky z toho vyplývajúce záväzky – no na prvom mieste musia byť pre budúcu vládu národnoštátne záujmy Slovenskej republiky.

Co pro vás znamená město Kežmarok, kde jste primátorem?
Byť primátorom Kežmarku je pre mňa veľká česť, vyznamenanie a ešte väčšia zodpovednosť. Prežil som tu celý svoj osobný i profesionálny život, mesto dôverne poznám a milujem. Kežmarok je plný historických skvostov. Každý dom stojaci na námestí je jedinečný. Máme tu veľa krásnych pamiatok, ku ktorým patrí Kežmarský hrad, drevený artikulárny kostol, ale aj samotné námestie. Kežmarok je však aj moderný. Do funkcie primátora som nastúpil s jasnou víziou spraviť z Kežmarku mesto historické, moderné a dynamické. Efektívne využívať ponúkané zdroje na tých správnych miestach je prioritou, ktorá znamená zmenu. Každý deň pracujeme na tom, aby sme nestáli na jednom mieste a boli čo najviac pripravení adaptovať sa na nové možnosti. Kežmarok je jedným z lídrov v inteligentných mestách na Slovensku.

Co se za dobu vašeho vedení podařilo ve městě zlepšit?
Výška financií použitých na zveľadenie majetku mesta za osem rokov pod mojím vedením dosiahla viac ako 48 miliónov eur, investovali sme do všetkých oblastí života v meste. Najväčšou investíciou bola stavba Centra integrovanej zdravotnej starostlivosti, ktoré bolo dokončené a odovzdané prenajímateľom ambulancií. V Kežmarku sme postavili aj jednu z najmodernejších kompostární na Slovensku, ktorá zhodnocovanie biologicky rozložiteľného komunálneho a kuchynského odpadu rieši komplexne. Podporujeme tiež využitie obnoviteľných zdrojov v našom meste, čoho príkladom je geotermálny vrt, ktorý by mal slúžiť na výrobu tepla pre domácnosti. Realizáciu predpokladáme v budúcom roku. Podarilo sa nám tiež získať finančné prostriedky na podporu rôznych druhov sociálnych služieb a nemalé úsilie a financie išli na podporu športu v meste. Ako nositeľ titulu Európske mesto športu pre rok 2022 a Najlepšie európske mesto športu za rok 2022 je našou prioritou, aby mesto vytváralo čo najlepšie podmienky pre rekreačný aj výkonnostný šport. A to sa týka aj infraštruktúry. Zrekonštruovali sme letné kúpalisko, ktoré je nízkoenergetické. Dokončenie Arény Kežmarok vrátilo do mesta hokejový život a vytvorilo moderné podmienky pre zimné športy. Športová hala Vlada Jančeka dostala novú tvár. Okrem už spomínaných je Kežmarok nositeľom aj niekoľkých ďalších prestížnych ocenení: Félix Business Award 2022 v kategórii Samospráva pre budúce generácie, ACES International Video Awards 2022, Enviromesto 2019, Digitálna jednotka 2018, Senior Friendly 2017 a 2016.

Politika je náročné povolání. Kde nabíráte sílu? Máte nějaké koníčky?
Hrám šach, len amatérsky, ale baví ma to. Hrávam tiež na akordeóne, hudba je mojím veľkým koníčkom. Keď mám voľnú chvíľku, rád si prečítam dobrú knihu alebo sa venujem štúdiu a poznávaniu cudzích jazykov a kultúr. A dôležitá je rodina. Kto žije s politikom, vie, že to nie je jednoduché, pretože nie ste pánom svojho času. Okrem toho, že pracujete 24 hodín, lebo aj keď fyzicky nie ste v práci, stále nad vecami premýšľate, nehovoriac o riešeniach rôznych krízových situácií. Moja rodina mi je veľkou oporou. Bez stabilného rodinného zázemia by som to nezvládol a do politiky nešiel.

CV BOX
Ján Ferenčák (narodil se 30. června 1974) je člen předsednictva strany HLAS-SD, poslanec Národní rady SR a primátor města Kežmarok.
Vystudoval Pedagogickou fakultu Trnavské univerzity a Přírodovědeckou fakultu Univerzity P. J. Šafárika v Košicích. Doktorské studium absolvoval na Trnavské univerzitě v oboru zdravotnictví. Postgraduální studium absolvoval také na Evropském institutu pro podnikání a veřejné vzdělávání.
Pracoval jako učitel se zaměřením na přírodní vědy a informatiku a později jako manažer pro Slovensko v americko-švýcarském konsorciu pro spinální chirurgii. V roce 2012 působil jako přednosta Okresního úřadu v Kežmaroku a po komunálních volbách v roce 2014 převzal vedení města jako primátor. Od roku 2020 je poslancem Národní rady SR.
Je členem Evropského výboru regionů, viceprezidentem Unie slovenských měst a předsedou představenstva Sdružení Euroregion Tatry.
Hovoří plynně anglicky a ovládá také polštinu, ruštinu a němčinu.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků