Rozhovory

Jan Dienstl: Jedině příroda určuje, jaké víno se zrodí

Publikováno: 4. 10. 2021
Autor: Martin Mrnka
Foto: Foto archiv Vinařství JOHANN W
logo Sdílet článek

Jan Dienstl si zakládá na tom, že jeho život je spjatý s Ústeckým krajem. Zabýval se finančnictvím, velkými investicemi, a nakonec zakotvil hlavně jako těžař a energetik. Od 90. let se ale věnuje vínu, zejména tomu z nejslavnějších vinařských oblastí Francie a Itálie. Když před dvaceti lety zjistil, že na Litoměřicku existuje zaniklé slavné vinařství z dob Johanna Wolfganga von Goetha, neváhal a rozhodl se ho obnovit. Tak vzniklo Zámecké vinařství JOHANN W Třebívlice.

Proč jste se rozhodl investovat do vína?

V 90. letech jsem hodně jezdil po Evropě a jejích slavných vinicích. A když jsem se pak pídil po tom, jak to bylo v Čechách, objevil jsem neskutečnou slávu českých vín v 19. a na počátku 20. století. Tehdy měla ta z Roudnice, Mělníka nebo Žernosek obrovský věhlas. Řekl jsem si, proč ho nezkusit obnovit. A v Třebívlicích bylo kdysi slavné vinařství, které naposledy patřilo hraběnce Ulrike von Levetzow. Zemřela bohužel bez dědiců, a když tehdy na přelomu předminulého a minulého století zničila místní vinice mšička révokaz, nikdo už je neobnovil. Po 100 letech jsem to udělal až já.

Proč vás oslovily právě Třebívlice?

Kromě osobních důvodů to byl silný příběh. Nemyslím tu úžasnou historii ve 14. století, kdy za Karla IV. vzkvétaly vinice dokonce i v Praze. Jde mi o příběh mladé hraběnky Ulrike, majitelky místních polností a vinohradů, do které se v Mariánských Lázních roku 1821 zamiloval tehdy dvaasedmdesátiletý nestor německé kultury Johann Wolfgang Goethe. Ulrike tehdy jeho lásku neopětovala, ale už nikdy se nevdala. Ten příběh se skvěle snoubí s mou představou o dobrém víně: svěžest, až nevinnost, kombinovaná s hlubokou znalostí a zralostí. A tak jsem se rozhodl zkusit, zda lze sílu toho příběhu přetavit do nádherných vín.

Jak dlouho trvá, než vznikne vinařství?

Začal jsem ho budovat po roce 2000. Jediná naše vinice, která už byla obnovena, je ta Pod Skršínským vrchem – experimentální, ze 70. let. Všechno ostatní jsme museli obnovit úplně od nuly. První víno jsme stáčeli v roce 2008, pít bohužel nešlo. Opravdu dobré máme až od roku 2012, a díky péči Martina Nesvadby se jeho kvalita stále zlepšuje.

Měli jste i slabé roky, kdy se nedařilo?

Klíčem ke kvalitě vína je vždycky ročník. Ať je vinař nebo technologie sebelepší, jedině příroda určuje, jaké víno se zrodí. My jsme měli dobrá léta 2015 nebo 2018, vlastně žádný z uplynulých roků nebyl zásadní problém. Podnikatelsky jsem ale v minulosti více sázel na lidi, kteří by sem k nám přijeli hlavně za vínem a gastronomií. Za kvalitními domácími surovinami, dobrými kuchaři a vinaři. Jenže se ukázalo, že to jako lákadlo nestačí. Měl jsem šťastnou ruku, když jsem se těsně před loňským vpádem covidové epidemie rozhodl na vinařství ukončit stálý gastronomický provoz pro veřejnost a soustředit se výhradně na velké koncerty, které sami organizujeme.

Pomohl vám „čuch“ a intuice finančníka a investora?

Možná, i když jsem samozřejmě nevěděl, co tady u nás v Česku kvůli covidu vypukne. Dnes se kromě vína soustředíme právě na pořádání koncertů, přes léto a začátkem podzimu u nás vystupovali třeba Mig 21, Lucie, Janek Ledecký, Monkey Business, Ewa Farna a David Koller. A lidem, kteří sem přijedou, samozřejmě naše skvělá vína a lokální gastronomii nabízíme. Myslím, že tak to má být. Víno bylo vždy spojeno s dobovou kulturou, ať už šlo kdysi o básně a divadelní hry básníka Goetha, nebo dnes o dobrou populární hudbu.

Kdo je Jan Dienstl

Rodák z Ústí nad Labem, v současnosti již dlouholetý Třebívličan. Strojní inženýr s titulem z ČVUT, ale také znalec gastronomie a vína, jemuž se věnuje od svých 25 let.

Významný podnikatel v oblasti těžebního průmyslu a energetiky, a zároveň lokální patriot, který v Třebívlicích investuje nemalé prostředky do obnovy tradiční výroby místních svébytných vín, pocházejících z révy pěstované na jihozápadních svazích vyhaslých sopek Českého středohoří.

Spolu s tím se snaží o pozdvihnutí špičkové severočeské gastronomie, založené na surovinách dodávaných výhradně místními zemědělci, aktivně propaguje také regionální turistiku a cestovní ruch.

Hrozny se sbírají ručně, víno dozrává v dřevěných sudech.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků