Rozhovory

Jan Bureš: Ostrov je moje srdcová záležitost

Publikováno: 22. 9. 2022
Autor: Šárka Jansová
Foto: Foto archiv Jana Bureše
logo Sdílet článek

„Vždycky jsem se řídil heslem ,Kdo se bojí, se*e v síni‘, ale to se asi publikovat nedá. Takže mě vystihuje něco ve smyslu ,Kdo se bojí, nesmí do lesa,‘ začal hezky zostra Jan Bureš, člen ODS, poslanec a starosta města Ostrov.

Od září 2021 jste opět poslancem. Co je pro vás prioritou v době, kdy se ze dne na den mění politická situace? Předpokládám, že energie…

Situace skutečně není jednoduchá a příčin je samozřejmě více. Myslím, že už dnes nikdo nepochybuje o tom, že cesta k bezemisní energetice byla nastavena chybně. Spoléhat se v mezidobí jen na levný zemní plyn z Ruska bylo prostě chybou, a protože se výroba energie nedá snadno předělat a naprojektovat a postavit jadernou elektrárnu trvá dlouhé roky, je třeba hledat jiné, spolehlivé dodavatele zemního plynu. Ale nemyslím si, že by se měli občané bát, že budou mít studené topení nebo nebudou mít teplou vodu. Horší to možná bude u průmyslu.

Co říkáte na návrh snížit teploty v domech a bytech na 18 stupňů? Třeba v panelácích už dávno fungují digitální čidla a razantně snížili vytápění v bytech před lety…

Přijde mi, že to je spíše deklaratorní věc – dávno před potížemi s energetikou lidé šetřili, zateplovali a snižovali teplotu v bytech. Navíc stát nemá kapacity, jak to kontrolovat. Beru to spíš jako signál veřejnosti, aby se šetřilo na teple doma a v bytech.

Jak jste na tom s energiemi ve městě Ostrov u Karlových Varů, kde jste starostou?

Nejvíc pyšný jsem na to, že jsme udrželi cenu tepla pro ostrovské domácnosti a podnikatele na stejné úrovni jako loni a předloni. V Ostrově stojí GJ tepla 616 Kč včetně DPH, to je jedna z nejnižších cen v zemi. Také jsme v naší teplárně uvedli do provozu nový biomasový i nový uhelný kotel. Dnes tedy můžeme topit nejen plynem, ale i uhlím a biomasou. Nikdo ve městě se tak nemusí bát, že by byl bez tepla a teplé vody. To je určitě věc, na kterou jsem nejvíc pyšný.

Jste čestným členem Ostrovských ostrostřelců. Co si pod tím mám představit?

Ostrostřelci kdysi bývali v každém městě jako městská domobrana. Bohužel před druhou světovou válkou byla většina těchto spolků zrušena a ani komunistický režim jejich obnově nepřál. V určité době se objevila snaha EU omezit držení zbraní – to se nám moc nelíbilo a přemýšleli jsme, co s tím. S nápadem na obnovu Ostrovských ostrostřelců přišel kamarád Petr Šindelář, který se tak stal hejtmanem našeho spolku. Pořídili jsme si uniformy, které kopírují ty, jaké měli naši předchůdci. Je moc milé vidět, jak na nás lidé pozitivně reagují, když se účastníme různých poutí a trhů. Pořádáme také každoroční královské střelby z našich zbraní – předovek. Král střelců pak musí na příští rok namalovat nový terč.

Kandidujete v komunálních volbách? Pokud ano, jaké další plány s Ostrovem máte?

Kandidovat určitě budu! Ostrov je moje srdcová záležitost a pro chlapa je důležité vidět výsledky své práce. Plánů na rozvoj města máme hodně – od nové sportovní haly přes skejťácký areál a novou saunu až po revitalizaci areálu pro začínající a drobné podnikatele. Rád bych však, abychom dál pokračovali v rozvoji naší teplárny. Ukazuje se čím dál víc, že energetika je strategická záležitost. Rád bych se v tomto směru zabýval možností výroby vodíku a také se pokusil o komunitní energetiku. Bylo by fajn, kdybychom třeba jednou mohli dodávat vlastní elektrickou energii nejen veřejným budovám ve městě, ale třeba i domácnostem.

Jak coby krajský zastupitel vnímáte Karlovarský kraj? Co může nabídnout, a co mu naopak chybí?

Karlovarský kraj na tom není dobře. Stárne, vylidňuje se, nemá veřejnou vysokou školu ani dálnici do Prahy. Prakticky ve všech ukazatelích je na tom nejhůře z celé ČR. Najít řešení není lehké, ale začal bych od toho nejjednoduššího. Když si uvědomím, co dnes lidé potřebují, tak je to práce a bydlení. Průmyslové zóny v kraji máme, také BMW dokončuje svůj polygon. Teď by bylo dobré zaměřit se na bytovou výstavbu. Už jsem o tom mluvil s ministryní obrany při její návštěvě u nás. Kdyby nám stát dal dotaci na výstavbu nájemního bydlení pro obce s tím, že by třeba polovina bytů byla určena pro státní zaměstnance a učitele, výrazně by to pomohlo přílivu mladých lidí do kraje. A policie, vězeňská služba nebo hasiči by neměli problém sehnat zaměstnance

Máme tady podzim, prázdniny skončily. Odpočinul jste si v létě?

Letní dovolenou jsem měl jen týden a strávil jsem ho s manželkou na Mallorce. Víc jsme kvůli povinnostem nedali dohromady. Manželka totiž vede úspěšnou taneční skupinu Mirákl. Jsou několikanásobní mistři světa i Evropy a léto je pro ně časem workshopů a příprav.

Jan Bureš (narodil se 31. března 1974 v Ostrově) je poslancem za ODS, od roku 2016 zastupitelem Karlovarského kraje a od roku 2018 starostou města Ostrov.

V roce 1992 odmaturoval na gymnáziu v Ostrově a nastoupil do firmy NVI Karlovy Vary. V letech 1993–2001 pracoval v Léčebných lázních Jáchymov, a.s. jako recepční a provozní referent.

V roce 2008 získal titul inženýra na Podnikohospodářské fakultě VŠE v Praze.

V roce 1994 vstoupil do ODS. Od roku 2001 působil rok jako místostarosta Ostrova, poté byl zvolen starostou. Tím byl až do roku 2010 a je jím opět od roku 2018. V letech 2008–2012 působil v Zastupitelstvu Karlovarského kraje. V krajských volbách v roce 2016 jím byl opět zvolen a stal se také radním kraje pro oblast zdravotnictví.

Od roku 2010 byl tři roky poslancem, na tento post se opět vrátil po loňských volbách.

Je ženatý, má dceru.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků