Cestování

Jak přežít v 21. století

Publikováno: 13. 4. 2020
Autor: MUDr. Jitka Ferbrová
Foto: Tree of Life
logo Sdílet článek

Náš organismus od nepaměti reaguje na ohrožení dvěma způsoby – pokud můžeš, uteč, pokud nemůžeš, bojuj. Tedy FIGHT or FLIGHT. Po miliony let opravdu nebyly jiné možnosti. Až v posledních tisíciletích se objevila možnost vyjednávat, uplácet či přemlouvat. Ale výše uvedené dvě reakce nás přesto stále provázejí.

Proto i dnes, jakmile jsme vystaveni jakémukoliv napětí či stresu, zareaguje organismus na nejnižší vývojové úrovni a začne připravovat tělo na boj. Jde o mimovolnou reakci a běžný člověk ji neovlivní. A v tom to všechno vězí.

 

Co se děje při boji

Co se stane při strachu, stresu a napětí? V mozku se rozsvítí kontrolka „ohrožení“ a mozek spustí prostřednictvím hormonů kaskádu reakcí. Jednou z prvních je příkaz mobilizovat zásoby. Do oběhu se uvolňují cukry a tuky, protože svaly potřebují palivo. Mozek ví, že musí podpořit přísun energie a kyslíku ke svalům. Následuje příkaz zrychlit pulz, zvýšit tlak, zrychlit dýchání. Srdce musí napumpovat ke svalům co nejvíce materiálu. Připravuje se na nejhorší.

Ale co nastane, pokud k boji nedojde? Co se stane s cukry a tuky, které nejsou během boje spotřebovány a spáleny? Zůstávají v oběhu. Vysoká koncentrace cukru zhoršuje vitalitu cév a nervů, tuk se ukládá v cévách a cévy zužuje, rizikové faktory narůstají.

A co ostatní orgány? Pokud přednostně krví zásobíme srdce, plíce a svaly, pak najdeme místa, kde musíme krev ubrat. Tam logicky dochází ke stažení cév. To se děje v žaludku, ve střevech, v kůži a, světe div se, i v mozku. Během boje je mozek až na druhém místě.

Co to vše znamená? Pokud je stres dlouhodobý anebo opakovaný, podporuje vznik žaludečních vředů, poruch trávení a bolestí hlavy. Neurotici mají studené ruce, a pokud je člověk ve velkém stresu, většinou se chvěje zimou.
Ale to není všechno. Před bojem je nutné se připravit na krevní ztráty. Tělo začne zadržovat tekutiny, ledviny méně filtrují. V cévách i ve tkáních se hromadí více tekutiny než obvykle.

Znamená to přirozeně větší zátěž pro srdce a je to jeden z mechanismů vznikající hypertenze. A tak opakované střety se šéfem nebo manželkou působí stejně jako každodenní ohrožení predátorem.

 

Vhodná opatření

Nutně se nabízí závěr, že primitivní osoby, které řeší stres agresí, jsou na tom metabolicky lépe. Asi ano. A my ostatní? My s tím musíme počítat. Začneme tím, že uděláme vhodná opatření. Můžeme se odstěhovat do míst, kde chudoba a častý boj minimalizují možnost cukrovky a vysokého cholesterolu. Můžeme si vybrat klidnější zaměstnání. Můžeme začít cvičit jógu nebo tai-či. Ale civilizační stres je všudypřítomný a přináší riziko civilizačních chorob. Hrozí cukrovka, hypertenze, porucha metabolismu tuků, obezita. Na to navazují artrózy nosných kloubů, deprese a únavový syndrom.

 

Přemýšlet a hýbat se

Pokud o nebezpečí víme, pak mu můžeme předcházet. Ale bude nás to stát nějaké úsilí. Je jednoduché zkrátit si cestu přes zamrzlou řeku, a může to i vyjít. Je jednoduché sedět u počítače, krmit se hamburgery a těžit bitcoiny. Může to i vyjít. Ale můžete také skončit s infarktem a navíc bez peněz.

Naordinujte si pohyb, ideálně každodenní. Může to být fitness anebo hodinové procházky. Podpoříte oběh, spálíte cukr a tuky, roznesete kyslík tkáním, aktivujete svaly. Práce na zahradě či natírání plotu nejsou ta správná cesta. Musíte si vybrat aktivitu, která trénuje oběhový aparát a stimuluje dýchání.

Jezte rozumně a dobře. Nedržte nesmyslné diety. Tělo potřebuje energii a mozek jede pouze na glukózu. Pokud ji nedostane, vyrobí si ji štěpením, při kterém vznikají nebezpečné metabolity. Nepodléhejte módním trendům, lepek není hrozba a veganství není cesta ke zdraví.

Používejte mozek. Komunikujte, čtěte, učte se. Hlavně pro starší generaci je to důležité. Mozek má schopnost vytvářet nové spoje. Pokud jej zahlcujete hraním bojových počítačových her, opět podporujete reakci FIGHT or FLIGHT. Ideální jsou šachy.

A kdybyste nevěděli, jak začít, přijeďte do Tree of Life. Pro všechny, kteří by chtěli obnovit vitalitu, klidný spánek a chuť do života, je určen náš program „Lék proti únavě“.


Spa resort Tree of Life

Spa resort Tree of Life najdete v malém městečku Lázně Bělohrad, které leží na dosah Českého ráje v podhůří Krkonoš. Resort je určen klientům, kteří chtějí dobít energii, zbavit se bolestí zad a celkově se cítit lépe či dokonce omládnout. Prolíná se zde rekondice, rehabilitace, autentický wellness a profesionální péče o pleť a pokožku celého těla. Nosnou aktivitou jsou rekondičně-rehabilitační programy a program SLIM. Najdete zde fyzioterapeuty, kompletní fyzikální terapie, balneoprovoz, slatinné procedury a nejmodernější přístroje na tvarování těla, redukci tělesného tuku a navazující fitness laboratoř. Tuto část doplňuje wellness a beauty segment, kde se poskytují kosmetická ošetření, masáže, ayurvédské procedury a pedikúru. Všichni klienti Tree of Life mají volný vstup do bazénu a saunového světa Organic & Garden Spa.

www.treeoflife.cz

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků