Osobnosti

Jackie verzus Marilyn

Publikováno: 4. 4. 2022
Autor: Silvia Mária Petrovits
Foto: Foto Wikimedia Commons - Museum Boston, Corpus Christi Caller-Times, Robert Knudsen White House Photographs
logo Sdílet článek

Patrili medzi najslávnejšie ženy minulého storočia. Jedna vstúpila do dejín ako americká prvá dáma a módna ikona. Tá druhá bola jednou z najvychytenejších herečiek svojej doby a dodnes je považovaná za sexsymbol. Stáli proti sebe ako sokyne v láske. Dve zaujímavé, verejnosťou ostro sledované ženy – Jackie Kennedy-Onassis a Marilyn Monroe, ktorej 60. výročie dodnes neobjasneného úmrtia si tento rok pripomíname.

Čo vlastne spájalo Jackie Kennedy a Marilyn Monroe? Mnoho toho nebolo: osobnosť prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho, krása a zložitý osud. Stelesňovali dva úplne odlišné prototypy žien. Jackie bola príkladná manželka, starostlivá matka, ikona elegancie a zdržanlivá prvá dáma. Marilyn Monroe, hollywoodska hviezda, kráska z filmového plátna, bohyňa sexu a zvodnosti však tiež túžila žiť v Bielom dome po boku milovaného muža.

Ani s jednou sa život nemaznal

Jackie pochádzala z prominentnej rodiny Bouvierovcov, jej detstvo však poznačil traumatizujúci rozvod rodičov. Nechýbala jej krása, inteligencia ani nadanie na cudzie jazyky. Získala prestížne vzdelanie i skvelé miesto reportérky vo Vogue či Washington Times-Herald. Vďaka svojej práci sa zoznámila s JFK. Už v tom čase bol známy ako sukničkár. Zamiloval sa do nej, ale rátal aj s tým, že sobášom získa body pre ďalšiu politickú kariéru. Veľkolepá svadba sa konala na jeseň roku 1953.

Marylin bola presným opakom Jackie. Pochádzala zo skromných pomerov. Vyrastala u matky, v sirotinci a u pestúnov. Aby unikla zneužívaniu, v šestnástich sa vydala za chlapca, ktorého sotva poznala. Bola šťastná, ale nehodlala sa zmieriť s úlohou ženy v domácnosti. Snívala o žiare reflektorov. Keď jej vtedajší manžel James Dougherty odišiel k námorníctvu, vhupla do sveta modelingu a objavila sa i na stránkach pánskych magazínov. Manžel pre takúto prácu nemal pochopenie, preto sa rozviedli a Marylin odišla do Hollywoodu.

Herecká sláva

Marilyn postupne prerazila nielen vo svete modelingu, ale aj vo filme. Najprv sa blysla v menších úlohách, no časom sa etablovala a moderovala aj 23. oscarový galavečer. Zakrátko stretla ďalšieho osudového muža, bejzbalovú legendu Joea DiMaggio. Napriek obojstrannej úprimnej zamilovanosti ich manželstvo dlho nevydržalo. V tom čase bola už uznávaným sexsymbolom a hviezdou filmového priemyslu, najmä hudobných komédií. Nezostávala len v osvedčenej polohe komediálnej herečky, naivnej blondínky so sexepílom, vyskúšala si aj vážnejšie roly. DiMaggio však očakával, že bude ženou v domácnosti. Žiarlil a nútil ju obliekať sa menej vyzývavo. Ani po rozvode ju neprestal milovať, a to aj napriek tomu, že sa opäť vydala. Túžila stať sa skvelou herečkou a získať seriózne úlohy, v čom jej mal pomáhať tretí manžel, dramatik Arthur Miller. Jej sny síce podporoval, ale aj toto manželstvo stroskotalo. Marylin bola v 60. rokoch na výslní slávy, no niesla si nálepku neveľmi spoľahlivej herečky s hviezdnymi maniermi. Získala aj viaceré prestížne filmové ocenenia. Za film Slamený vdovec jej Britská filmová akadémia udelila cenu pre najlepšiu zahraničnú herečku. Úloha speváčky Sugar v známej komédii Niekto to rád horúce, ktorú často uvádzajú aj naše televízie, jej v roku 1960 priniesla Zlatý glóbus.

Romantika naoko

Jackie s JFK stelesňovali ilúzie miliónov Američanov. Krásny pár sršal inteligenciou a zaznamenával svetové úspechy. Jackie stelesňovala módnu ikonu s parížskou eleganciou. K jej najznámejším módnym voľbám patrili nápadné klobúky, rukavičky a kabátiky či šaty priliehavého strihu. Do histórie módy sa najvýraznejšie zapísal ružový kostým značky Chanel, ktorý mala na sebe v deň atentátu na Johna F. Kennedyho. Žiaru reflektorov trpela, no uprednostňovala rodinu. Marylin na rozdiel od nej reflektory milovala. Jackie ako prvá dáma absolvovala zahraničné cesty po boku prezidenta s gráciou a noblesou. Reprezentovať krajinu vnútroštátne odmietala, čo prezident nedokázal úplne pochopiť. Rodinná idylka fungovala len navonok. Prezident hľadal svoje šťastie aj v náručiach iných žien. Zdalo sa, že Jackie to veľmi neprekáža. Svoju nevôľu naplno prejavila až pri jeho romániku s Marilyn. Tá úprimne verila, že si ju americký prezident napokon vezme za manželku. Dokonca telefonovala do Bieleho domu, aby to povedala Jackie. Prvá dáma jej odpovedala, že bude rada, keď herečka prevezme jej úlohu i s povinnosťami a problémami. Vzápätí dala manželovi na výber: buď ona, alebo ja. Obávala sa o budúcnosť svojich detí i česť rodiny Kennedyovcov, ktorú sa snažila upevňovať. Napriek početným neverám zostala Jackie stáť po manželovom boku v zložitých okamihoch – napríklad počas kubánskej krízy, keď sa svet ocitol na pokraji svetovej vojny.

Happy Birthday

Na začiatku 60. rokov, v čase najväčšej slávy Marilyn Monroe, sa do sveta dostala klebeta. Najžiadanejšia herečka svojej doby má vraj aféru s americkým prezidentom! Keď Marilyn zaspievala pieseň Happy Birthday na počesť prezidentových narodenín, celý svet si už šuškal o jej pomere s JFK. Tento večer sa stal legendárnym rovnako ako jej dráždivý, zvodný hlas s erotickým podtónom. Isté je však to, že Marilyn neskončila len pri najúspešnejšom členovi klanu Kennedyovcov. Pomer mala aj s jeho mladším bratom Robertom. Škandál s hviezdou filmového plátna mohol politickú kariéru JFK pochovať. A to si uvedomoval.

Predávkovanie alebo vražda?

Tragickým sa pre Jackie stal rok 1963. Najprv im krátko po narodení zomrel syn Patrick a v novembri pri návšteve Dallasu jej v náručí skonal manžel. Jackie trpela bolesťami hlavy, no Marylin bola na tom ešte horšie. Citlivá, labilná a úzkostná herečka riešila svoje psychické problémy liekmi, ktoré zapíjala alkoholom. Ku koncu života mala hollywoodska hviezda dvoch celebritných milencov. Jedným bol vychytený spevák Frank Sinatra, s ktorým mala otvorený vzťah. Plánoval sa s ňou oženiť, no ona jeho opakované žiadosti o ruku odmietala. Sinatra bol nielen priateľom JFK, ale pohyboval sa aj v mafiánskych kruhoch, čo pre JFK predstavovalo vysoké riziko.

Smrť legendárnej Marilyn je stále predmetom rozličných špekulácií. Podľa oficiálnej verzie zomrela na predávkovanie liekmi 4. augusta 1962, viac než rok pred atentátom na J. F. Kennedyho. Pripúšťa sa však aj možnosť, že ju pre jej vzťahy s bratmi Kennedyovcami zavraždili. A v hre je aj motív mafie. DiMaggio, ktorý jej každý týždeň posielal na hrob ruže, údajne zakázal Sinatrovi prísť na herečkin pohreb.

Dalšie manželstvo aj smrť

Jackie sa päť rokov po smrti J. F. Kennedyho znovu vydala. Vzala si gréckeho miliardára Aristotela Onassisa. Ani toto manželstvo nebolo idylkou. Onassisovi nevyhovovala jej slobodomyseľnosť a schyľovalo sa k rozvodu. Skôr než k nemu došlo, v roku 1975 opäť ovdovela. Vrátila sa k svojej pôvodnej profesii novinárky a venovala sa boju za ochranu historických pamiatok. Takmer až do svojej smrti bola profesijne činná. Keď jej diagnostikovali rakovinu krvi, všetci verili, že sa z toho dostane. No nestalo sa. Zomrela v roku 1994 a pochovali ju vedľa prvého manžela JFK v Arlingtone.

Jacqueline

Jacqueline Kennedy-Onassis (28. 7. 1929 – 19. 5. 1994) pochádzala z prominentnej rodiny. Absolvovala štúdium histórie a francúzskej literatúry na Sorbonne a v USA. Milovala cudzie jazyky, francúzsku kultúru a rada jazdila na koni. Už ako etablovaná novinárka sa zoznámila s J. F. Kennedym. S manželom mali štyri deti, z ktorých dve zomreli krátko po pôrode. Dospelosti sa dožila dcéra Caroline (*1957) a John F. ml. (1960 – 1999). Jackie sa venovala rodine, obnove Bieleho domu a podpore kultúry. V roku 1962 jej National Academy of Television Arts and Sciences udelila osobitnú cenu Emmy za dokument o Bielom dome. V roku 1968 sa stala ženou roka. Jej život viac ráz sfilmovali, najoceňovanejšou snímkou je Jackie (2016) v hlavnej úlohe s Natalie Portman.

Marilyn

Marilyn Monroe, vlastným menom Norma Jeane Mortenson (1. 6. 1926 – 4. 8. 1962) sa preslávila ako sexsymbol minulého storočia. Prerazila vo svete modelingu, reklám i filmu. Po sérii epizodických postáv v niekoľkých filmoch podpísala v roku 1951 zmluvu so Century Fox. Úspech získala úlohami v komédiách i v drámach, napr. Niagara, Páni majú radšej blondínky, Ako si vziať milionára, Slamený vdovec, Autobusová zastávka, Niekto to rád horúce. Bola tri razy vydatá a preslávila sa ľúbostnými aférami s politikmi i umelcami. V auguste si pripomenieme 60. výročie jej dodnes neobjasneného úmrtia. V slovenskom umeleckom prostredí sa téme jej smrti venuje divadelná hra Milana Richtera Krátky nešťastný život Marilyn Monroe. Jej životné osudy boli spracované v mnohých knihách, filmoch, divadelných hrách, ba dokonca aj v opernej podobe. Ovplyvnila umelcov, medzi nimi aj syna slovenských prisťahovalcov do USA, maliara Andyho Warhola.

Prezidentský pár s deťmi Caroline a Johnom F. ml. v roku 1961.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků