Osobnosti

Ivankagate

Publikováno: 4. 4. 2022
Autor: Silvia Mária Petrovits
Foto: Foto Shutterstock.com, Trump Organization, Ivanka Trump - Instagram
logo Sdílet článek

Ivana Marie (40) je dcérou niekdajšej československej lyžiarky a modelky Ivany a exprezidenta Donalda Trumpa. Do histórie sa zapísala ako „prvá“ dcéra Ameriky. Patrí k najvplyvnejším ženám v USA, no zdá sa, že sa nad ňou zmráka, čelí totiž viacerým kauzám. Nejde len o machinácie v impériu Trump Organization. Najnovšie ju predvolali kvôli útoku na Kapitol. Alebo je to len politický „hon na čarodejnice“?

Vzdelaná žena, módna ikona, úspešná podnikateľka i ambiciózna politička s českou krvou. Teší sa záujmu verejnosti a médií. Ako dosiahnuť úspech radila vo svojich knižných bestselleroch. Politické aktivity začala počas otcovej volebnej kampane v roku 2016. Kľúčovú úlohu zohrala aj v jeho administratíve. Jej vplyv sa neoslabil ani po tom, čo musela opustiť Národnú bezpečnostnú radu, ba naopak. S otcom prezidentom sa nezhodli v mediálnej ani v migračnej politike. Hoci sama býva vďačnou obeťou bulváru, podržala stranu médiám i utečencom. Čomu dnes čelí a ako si žije?

Rodinné impérium

Spolu so súrodencami dodnes riadi rodinné impérium Trump Organization zahŕňajúce okolo 500 podnikov, ktorých vlastníkom je Donald Trump. S bratmi Donaldom ml. a Ericom pôsobí na pozícii výkonnej viceprezidentky. Impérium s temer storočnou históriou má dnes veľké problémy. Od volieb čelili Trumpovci kritike, že funkciu hlavy štátu využívali na vlastné obchodné záujmy. Trump Organization podniká v realitách, investíciách, obchodných spoločnostiach a v správe nehnuteľností. Jej firmy sa venujú developerskej činnosti rezidenčných realít, hotelov a golfových ihrísk. Svoje aktivity majú v kasínach, doprave, maloobchode, vo vydavateľstvách, finančných službách aj vo výrobe potravín a nápojov.

Podvod či pozlátka?

V súčasnosti Trumpovci čelia žalobám za nekalé obchodné praktiky. Obvinenia sa týkajú obdobia piatich rokov pred začiatkom Trumpovho prezidentovania, keď bol vo vedúcich funkciách v rodinnej firme spolu s deťmi aj on. Generálna prokurátorka štátu New York Letitia James tvrdí, že manipulovali s hodnotou svojich nehnuteľností. Denník Washington Post uviedol, že veriteľom vrátane Deutsche Bank administratívnu budovu na Wall Street ohodnotili na 527 mil. dolárov, no pre daňových úradníkov mala mať hodnotu iba 16,7 mil. dolárov. Generálna prokurátorka štátu New York oznámila, že vyšetrovanie obchodných vzťahov rodiny bývalého prezidenta USA prinieslo dôkazy o podvodnom určovaní hodnoty aktív. Táto rozporuplnosť však na žalobu nestačí. Musí dokázať podvodný úmysel získať ekonomické výhody. Letitia James podala návrh, aby Trumpovci odovzdali dokumenty a vysvetlili okolnosti ohodnotenia nehnuteľností na Manhattane.

Žaloby a zase žaloby

Exprezident Donald Trump generálnu prokurátorku zažaloval za porušovanie základných práv a politickú šikanu. Chce zabezpečiť, aby ho generálny prokurátor z radov demokratov nesmel vyšetrovať. Jeho právnici v obvinení napísali: „Jej poslanie sa riadi výlučne politickou nevraživosťou a túžbou obťažovať, zastrašovať a pomstiť sa súkromnú osobu, ktorú považuje za politického protivníka.“ Letitia James ako demokratka kandidovala na post guvernérky New Yorku, no prv než na ňu Trump podal žalobu, kandidatúru stiahla. Usiluje sa o znovuzvolenie za generálnu prokurátorku, aby „dokončila prácu“. Proti Trump Organization podniká kroky aj okresná prokuratúra v New Yorku. Ide o obvinenie zo zatajovania poskytovaných vecných výhod vrcholovým manažérom. V tejto veci obvinili Allena Weisselberga, finančného riaditeľa impéria. Vyšetruje ich aj okresný prokurátor Manhattanu za možné finančné prešľapy a poisťovací podvod.

Útok na Kapitol

Keď sa Kongres chystal potvrdiť volebné víťazstvo prezidenta Joea Bidena, vtrhli Trumpovi priaznivci do Kapitolu. Ivanku, ktorá volebnú porážku otca uznala, požiadal výbor americkej Snemovne reprezentantov o súčinnosť pri vyšetrovaní tohto útoku. Zaujíma ho, čo vie o snahe otca prinútiť viceprezidenta Mika Pencea odmietnuť výsledok volieb.

A čo ďalej...

Ivanka sa stiahla z verejného života a odišla s rodinou do luxusu na Floride. Tu si za 24 miliónov dolárov (približne pol miliardy korún) kúpila reprezentatívnu vilu so šiestimi spálňami, ôsmimi kúpeľňami a domácim wellnessom. Čo bude robiť ďalej? Podľa Washington Post má dve možnosti: zostať súčasťou otcovho biznisu, alebo kandidovať do Senátu za Floridu. Teda za štát, v ktorom sú lojálni republikáni. Jeden z nich dokonca do svojho príspevku napísal: „Prvá žena prezidentka USA – Ivanka 2024“. Nuž, ktovie.

Modeling i politika

Ivanka okrem študijných úspechov na Pensylvánskej univerzite zbierala skúsenosti v modelingu. Predvádzala pre značky ako Tommy Hilfiger, Thierry Mugler či Versace. Vybudovala niekoľko vlastných firiem, ale tú módnu pre povinnosti v Bielom dome zavesila v roku 2018 na klinec. Spolu s manželom Jaredom Kushnerom boli súčasťou prezidentovho poradného tímu. Jej manžel organizoval štátnu návštevu v Izraeli či riešil styky s Mexikom a Čínou. Vraví sa, že aj Trumpov impulzívny útok na leteckú základňu sýrskych vládnych vojsk v apríli 2017 sa udial pod Jaredovým vplyvom. V USA vlastní niekoľko nehnuteľností. S manželom a tromi deťmi v súčasnosti žije na Floride. Tu sa venuje aj charite.

Známa Trump Tower v New Yorku s luxusným interiérom je predmetom vyšetrovania amerických orgánov.

Naďalej sa venuje charitatívnej činnosti. Na Vianoce spolu s partnermi zorganizovala potravinovú zbierku v štátoch Idaho a NY pre stovky amerických rodín.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků