Mezinárodní vztahy

Indie, strategický partner pro Česko i EU

Publikováno: 6. 4. 2020
Autor: Luboš Palata
Foto: autor a MZV ČR
logo Sdílet článek

Ministra zahraničí Tomáše Petříčka, který navázal na loňskou návštěvu premiéra Andreje Babiše, čekalo při jeho lednové návštěvě Indie velmi důstojné přijetí. To ukazuje, že Indie má zásadní zájem na úzkých vztazích se zeměmi Evropské unie, včetně Česka.

Petříček se setkal s předsedou indické vlády Naréndrou Módím, jednal s ministrem zahraničních věcí Subrahmanyamem Jaishankaremou a s několika dalšími klíčovými členy vlády, včetně ministrů obrany, civilního letectví či průmyslu. „V posledních měsících se nám podařilo úspěšně oživit dialog s Indií na nejvyšší úrovni. Indie je pro nás zajímavým partnerem pro obchodní spolupráci, proto jsem rád, že mě doprovodili zástupci českých firem, kteří zde navázali užitečné kontakty,“ uvedl Petříček, kterého doprovodily desítky podnikatelů. Petříček pozval resortního kolegu do Prahy, kde se mimo jiné v polovině roku uskuteční Fórum střední Evropy a Indie. 

Jednání s ministrem obrany Rajnathem Singhem.


Přirozený partner

Petříček také v Novém Dillí vystoupil po boku mnoha světových státníků na konferenci Raisina Dialogue 2020, jednom z neprestižnějších a největších setkání svého druhu, která se v Asii konají. Ve svém projevu označil Evropskou unii a Indii (se 1,4 miliardami obyvatel) největší demokracií světa, za přirozené partnery při řešení globálních problémů. Česká republika chce podle Petříčka toto partnerství EU − jako nejsilnějšího ekonomického uskupení světa − a Indie − jako během několika příštích let nejlidnatějšího státu světa − výrazně podpořit. Proto chce Praha dostat vztahy s Novým Dillím na stejnou nebo vyšší úroveň, než na jaké jsou donedávna tak preferované styky s Pekingem. „Konečně jsme si uvědomili, že Asie není jen Čína,“ říká Petříček. „Chceme uzavřít s Indií strategické partnerství,“ uvádí šéf české diplomacie. Tuto speciální formu spolupráce má Česko v Asii zatím pouze právě s Čínou a s Jižní Koreou. „Indie je pro nás přirozený politický partner,“ dodává ministr a připomíná, že země je demokratickým státem s pluralitním politickým systémem. „Přes všechny problémy a otazníky posledních let vlády premiéra Naréndry Módího je to stále funkční demokracie, kde volbami dochází ke střídání vlád, loni třeba na úrovni svazových států,“ dodává k tomu český velvyslanec v Indii Milan Hovorka. 

Iva Petříčková ve slumu v Novém Dillí.


Škoda, JAWA i Home Credit

Petříček se v Indii přesvědčil, že populačně obrovská země, která navíc v minulých letech patřila mezi vůbec nejrychleji rostoucí ekonomiky světa, je velkou příležitostí i pro českou ekonomiku, a to jak z hlediska vývozu, tak investic. Vlajkovou lodí českých investic v Indii je automobilka Škoda, která zde byla pověřena zastupováním celého koncernu VW. Škoda tu chystá náběh celé speciální modelové řady určené speciálně pro indické spotřebitele. Méně známým faktem je, že velmi úspěšná je v Indii česká finanční skupina Home Credit, která je na trhu už dnes jedničkou v poskytování takzvaných mikroúvěrů a s patnácti tisíci zaměstnanci je největším českým zaměstnavatelem na indickém trhu. Ministr Petříček, který navštívil indické sídlo firmy v nové rozlehlé kancelářské budově na nejprestižnějším předměstí dvacetimilionové aglomerace Dillí, ocenil roli Home Creditu v rozvoji indické ekonomiky i v rozvoji finanční gramotnosti indického obyvatelstva.

Během hojně navštívené recepce českého velvyslanectví v Dillí se představily i nové modely legendárního českého výrobce motorek JAWA, který přenesl před několika lety svoji výrobu převážně do Indie. „Obnova výroby motocyklů JAWA je tady v Indii obrovskou událostí, která budí velký zájem nejprestižnějších indických médií a dělá České republice úžasnou reklamu,“ tvrdí na základě vlastních zkušeností Milan Hovorka.

Tomáš Petříček s indickým premiérem Naréndrou Módím.


Indie se otevírá

Významnou částí českého exportu do Indie je i vojenská technika, především radary a v minulosti také speciálně upravená nákladní vozidla Tatra, kterých v indické armádě jezdí přes osm tisíc. Česká firma se však po korupčním skandálu v Indii ocitla na černé listině, ale podle Petříčka je indická strana po změně majitele připravena jednat o obnovení dodávek. „To, že od nás Indie nakupuje zbraně, svědčí o vysoké úrovni vztahů, protože zbraně nenakupujete jen tak od někoho,“ uvedl po jednání v Novém Dillí Petříček.

Pro rozvoj investiční a obchodní spolupráce (výměna mezi Indií a Českem přesahuje 30 miliard korun ročně) vytváří lepší podmínky i sama Indie. Indická, dosud uzavřená a poměrně protekcionistická ekonomika se díky reformám současné vlády premiéra Módího otevírá a pro podnikatele zprůhledňuje, například sjednocením daní ve všech svazových státech. Indie by také už letos mohla obnovit s EU jednání o zóně volného obchodu.
V neposlední řadě může být Indie i pro Česko rezervoárem relativně vzdělané pracovní síly, od inženýrů až po zdravotní sestry, tedy profese, které dosud čeští zaměstnavatelé marně hledají po všech koutech světa.

 

Autor je redaktorem Deníku 

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků