Novinky

Historická návštěva papeže na Arabském poloostrově

Publikováno: 5. 2. 2019
Autor: Redakce
Foto: ČTK, Shutterstock.com
logo Sdílet článek

Na historickou cestu se vydal na začátku února papež František. Jako vůbec první hlava římskokatolické církve navštívil Spojené arabské emiráty.

Na letišti v Abú Dhabí ho v neděli 3. února večer přivítal korunní princ emirátu šajch Muhammad bin Zajd Nahaján. Zároveň se papež setkal i s imámem mešity al-Azhar šajchem Ahmadem Tajibem, považovaným za hlavu sunnitského islámu. Následující den František navštívil mešitu, kde se zúčastnil soukromé schůzky s muslimskou radou starších, a zavítal i na mezicírkevní setkání, kde jednal se sunnitskými představiteli.


Třetí a poslední den své návštěvy pak papež František odsloužil mši pod širým nebem na stadionu v Abú Dhabí. Přímo na místě se mše zúčastnilo na 50 tisíc lidí, dalších více než 100 tisíc lidí ji podle organizátorů sledovalo za branami stadionu na velkoplošné obrazovce. Celou mši také v přímém přenosu vysílala místní televize. Během mše zazněla řada jazyků, kromě angličtiny, arabštiny a italštiny to byla také francouzština, korejština či tagalština, kterou se hovoří na Filipínách.


Během svého pobytu v SAE papež jménem Vatikánu podepsal s imámem mešity Al-Azhar šajchem Ahmadem Tajibem také dokument o společném boji proti extremismu, vyzval k větší spolupráci mezi křesťany a muslimy a odsoudil válku v Jemenu i další konflikty na Blízkém východě.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků