Rozhovory

Helena Vondráčková: Nemám strach a ničeho se nebojím

Publikováno: 12. 1. 2024
Autor: Šárka Jansová
Foto: Jan Tůma, František Jirásek, Jiří Janoušek
logo Sdílet článek

Zpěvačka Helena Vondráčková je stálicí na naší hudební scéně a už šedesát let se drží na vrcholu. Hudbou žije a její koncerty jsou neustále vyprodané. Spokojená je i v soukromí díky šťastnému manželství s Martinem Michalem, který je zároveň jejím manažerem.

Nedávno jste na galavečeru Český slavík 2023 vystoupila v neuvěřitelné hlasové i fyzické kondici, a navíc vám to moc slušelo. Jak jste ten večer vnímala?
Po asi patnáctileté odmlce jsem se na vystoupení na Českém slavíku moc těšila, ale zároveň jsem cítila velkou zodpovědnost, abych předvedla perfektní výkon, a tak jsem měla i hroznou trému. Radost mi udělali kolegové, kteří se zájmem sledovali mé vystoupení, a během rautu jsem byla nadšená ze všech krásných reakcí. Další den následovaly i obdivné výstupy ve všech médiích, takže toto vystoupeni považuji za svůj velký úspěch a jsem tomu velmi ráda. Myslím, že dobrý byl i výběr oblečení, které jsem si speciálně pro tento večer nechala připravit.

Ten kostým byl opravdu úchvatný. Kdo vás obléká?
Děkuji. Na tento kostým jsem dostala spoustu krásných reakcí. Jednalo se o model mé letité kamarádky, módní návrhářky Tatiany Kováříkové, se kterou spolupracuji už mnoho let. Její modely jsou vždy nápadité a nadčasové.

Na galavečeru jste navíc za asistence Leoše Mareše odstartovala prodej na svůj koncert v O2 areně, který se uskuteční 24. června 2024 pod názvem HELENA VONDRÁČKOVÁ 77. Co říkáte na to, že bylo za necelou hodinu skoro vyprodáno?
To, že mi byla dána možnost otevřít předprodej na O2 arenu zrovna v tento slavnostní večer, bylo opravdu úžasné. Když jsem během pětapadesáti minut zjistila, že jsou vstupenky téměř vyprodané, nechtěla jsem tomu ani uvěřit. Na koncert se velmi těším a věřím, že pro fanoušky připravíme obrovskou show. Zatím vím, že mě bude doprovázet moje rozšířená skupina Charlie band a symfonický orchestr. A vzhledem k tomu, že v den mého vystoupení oslavím 77. narozeniny, jedním z hostů bude stepařský ansámbl v počtu sedmdesáti sedmi tanečníků stepařů pod vedením mistra světa ve stepu Tomáše Slavíčka. V současnosti už přemýšlíme, jak bude celý koncert vypadat. Je to moje druhá O2 arena, první se uskutečnila před covidem v roce 2018, tak vím, co mě asi tak čeká. Beru to jako další výzvu.

Vystoupení na Českém slavíku 2023

Jaké to je, být šedesát let na vrcholu? Zažila jste i krušné kariérní chvíle?
Nemohu říct, že bych zažila nějaké krušné chvíle, ale v každém případě mám pocit, že těch neuvěřitelných šedesát let na scéně uteklo jako voda. Když se za nimi ohlédnu, byla to úspěšná jízda. Je příjemné zjištění, že celá ta léta mě moji fanoušci a příznivci neopustili, a naopak jich stále přibývá.

Máte v šoubyznysu hodně přátel? Přece jen je to hodně konkurenční prostředí...
Asi by to byl velký počet jmen, kdybych měla uvést všechny své kamarády z oblasti šoubyznysu. Velmi mě těší, že spousta z nich se stala mými opravdovými přáteli a potkáváme se nejenom osobně, ale také v rámci různých společenských akcí, je nám spolu dobře a máme si vždycky co říct.

Jste pořád ve skvělé kondici a výborně vypadáte. Jak pečujete o hlas, kondici, vzhled, štíhlou postavu?
Kondici si udržuji neustálým pohybem, ať je to poschoďový dům u nás v Řitce, nebo sport. Hraju tenis, v létě plavu a pravidelně cvičím. Cvičím i hlas, a protože hlasivky jsou sval, musím je udržovat v pravidelném pohybu. Před každým koncertem se rozezpívávám a hlas trénuji i ve volných chvílích u piana. Navíc devadesátiminutový koncert, při kterém jsem neustále v pohybu a stepuji, vydá jako týden ve fitku. Také chodím na pravidelné procházky do přírody s naším dvouapůlletým ovčákem Jessie. Chodím s ní na cvičák a učím ji plavat, ale zatím jí to moc nejde.

Předpokládám, že svůj podíl na vaší kondici má i spokojené manželství s Martinem Michalem. Jaký váš manžel je?
Beran. To snad jako charakteristika stačí. (směje se) Je pravda, že mám krásné a spokojené manželství, máme mnoho společného. Martin je neobyčejně vynalézavý a prakticky člověk, umí si se vším poradit a neuvěřitelně rychle se dovede orientovat v jakékoli životní situaci. Je velmi adaptabilní a momentálně je mým manažerem a Agentura MM Praha, kterou spoluvlastníme, funguje i za přispění ostatních členů týmu velmi dobře. V poslední době se také stále častěji objevuje v naší nové kuchyni a musím říct, že vaří naprosto skvěle, čímž mi šetří spoustu času. Také je sympatické, že nikdy nezapomene na žádné naše výročí a vždy vymyslí nějaký praktický dárek, například automatickou sekačku trávy, sběrač listí nebo pomalý hrnec na vaření. A jako bývalý fotbalový brankář je také sportovně založený.

S manželem Martinem Michalem

„Už nechci vážně vířit prach, z podivnejch bláznů nemám strach, dnes můžu říct to zvládnem ve dvou, ve dvou!“ zní vaše písnička Ve dvou. Vy jste v době, kdy bulvár nenechal vašeho muže na pokoji, stála vždy za ním. Kde jste v sobě našla tu sílu věřit, že to klapne?
Prostě měl moji plnou důvěru a jsem ráda, že tyto nepříjemné časy máme za sebou. Věřím v pravdu, to stačí, ne?

Vaše poslední album se jmenuje Tvrdohlavá. Jste tvrdohlavá?
Jen trochu. Pokud jsem si jistá svou pravdou, vždy si jdu důsledně za svým cílem. Nemám strach a ničeho se nebojím.

Dokážete také ustoupit? Nebo odpustit?
Dokážu obojí, ale samozřejmě záleží na situaci.

„Pít horký čaj s polštářem ticha pod hlavou mou. Mít svůj vlídný ráj, lásku a domov se zahradou,“ zpíváte v písničce S polštářem ticha. Je o vašem domě a životě s mužem v Řitce?
Ano, je to přesně o mém domě, životě, láskách. Všechno, co zpívám, tak cítím a je to pravda.

Jak trávíte volné chvíle?
Ráda cestuji, potkávám se s přáteli, kteří mě navštěvují doma nebo na hausbótu, ráda je hostím. S oblibou si přečtu zajímavou knihu, naposledy Nesnesitelnou lehkost bytí od Milana Kundery. Baví mě koukat na dobré filmy, naposledy jsem viděla německý televizní seriál Der Palast, který se odehrává v slavném Friedrichstadt Palastu v Berlíně v období, kdy jsem tam sama často účinkovala.

Vy i manžel jste milovníky řeky a hausbótu, kde v létě v podstatě bydlíte. Co vám tahle svoboda v přírodě dává?
Klid, pohodu, setkávání s přáteli. Tam se cítím skutečně šťastná a dovedu tam opravdu relaxovat. Miluji jízdu na kajaku a výlety lodí, při kterých obdivuji krásnou přírodu, skály kolem a západy slunce.

Koncert v Goja Music Hall

KONCERTY A FESTIVALY
Během své kariéry se Helena Vondráčková zúčastnila mnoha zahraničních festivalů a koncertů po celém světě. „Ráda vzpomínám na první Intervizní festival v polských Sopotech, kde jsem získala s českou skladbou Malovaný džbánku cenu Grand Prix. Velký úspěch jsem zažila v roce 2000 a 2005 v New Yorku v Carnegie Hall, kde jsme společně s Karlem Gottem zpívali. Krásné bylo i turné v Kanadě po velkých sálech v 80. letech (Montreal, Quebec, Toronto, Ottawa). Místní noviny tehdy psaly, že přijela druhá Barbra Streisand, což mě moc potěšilo. Moje nejdelší turné byla v roce 1972 a 1973 po Sovětském svazu a následně po Japonsku. Jednalo se o tříměsíční sérii pětačtyřiceti koncertů.“

CV BOX
Helena Vondráčková (narodila se 24. června 1947 v Praze) je zpěvačka, držící se už šedesát let na vrcholu šoubyznysu.
Kariéru zpěvačky začala v roce 1964 vítězstvím v soutěži Hledáme nové zpěváky, jejím prvním hitem byla v témže roce skladba Červená řeka.
Je populární v celé střední a východní Evropě (především Slovensko, Polsko, Německo, Rusko), vystupovala ale prakticky po celém světě. Dosud nazpívala zhruba 1700 nahrávek v celkem deseti jazycích, natočila 83 sólových alb, z nichž 21 bylo vydáno u zahraničích vydavatelství. Prodala přes 20 milionů nosičů po celém světě a získala mnoho prestižních ocenění.
Hrála v osmi celovečerních filmech včetně hlavní role v pohádce Šíleně smutná princezna, vystupovala v devíti muzikálech, nadabovala tři pohádky pro děti, její písničky zazněly v oblíbených filmech a seriálech, mnohdy z úst hlavních postav.
Pravidelně vystupuje na podporu různých charitativních projektů. Je patronkou Nadace Naše dítě, Domova sociálních služeb Liblín a aktivně podporuje Nadaci Kapka naděje.

Mohlo by vás zajímat

Více článků