Mezinárodní vztahy

Gruzínský princ v Praze

Publikováno: 28. 3. 2019
Autor: Aleš Fritscher
Foto: Caspo Photography a European Institute
logo Sdílet článek

Na sklonku loňského roku přivítala Praha vzácnou návštěvu. Vůbec poprvé sem zavítal poslední potomek z dynastie gruzínského krále Bagrationa Imeretinského, princ Irakli Bagrationi Imiritinski.

Jeho královská Výsost byla patronem akce „Umění je klíč k duši národa“, kterou organizoval International Alliance of Business in Europe, a obnovil dynastioni řád, jehož cílem je návrat monarchie. Obřad proběhl v kapli Sacre Coeur v Praze. Dynastie Bagratidů má velmi dlouhou historii, považuje se za potomky biblického krále Davida, jehož symboly jsou i součástí rodového erbu. Středověké gruzínské království se koncem 15. století rozpadlo na několik oblastí. 

Na východě Gruzie se Bagrationi rozdělili na dvě hlavní královské linie − Kachetinskou a Kartlijskou, v západní Gruzii pak vznikla oblast Imeretinská, kterou dnes zastupuje Irakli Bagrationi. Imeretinské království často spadalo pod vliv Osmanské říše. V roce 1751 však vstoupil na trůn syn císaře Alexandra IV. – Solomon I. Vedl aktivní protiosmanskou politiku a bojoval proti obchodu s otroky, který byl v celém království velmi rozšířen. Založil také řád „Muži přísahy“. V únoru roku 2018 přijal Irakli Bagrationi požehnání Jeho Svatosti a patriarchy Gruzie Ilii II. na obnovu řádu. Poté Irakli Bagrationi vytvořil další dva odznaky – pětistupňový odznak Svatých mučedníků Argvetie Davida i Konstantina a odznak Svatého apoštola Simena Zelota (Kananita). Korunní princ Irakli Bagrationi, který vlastní titul knížete Abchazů a starověké Egrisie, je také předsedou Imeretinského domu, počestným představitelem řádu, nositelem odznaku „Muži ctí“ a mnoha dalších. 

Zastoupením královského domu Bagrationi Imeretium v Česku a na Slovensku pověřil Irakli Bagrationi paní Irmu Manjgaladze, prezidentku mezinárodního klubu International Alliance of Business in Europe. Irakli Bagrationi Imiritinski se narodil v Kutaisi v roce 1982. Jeho rodiči byli David Bagrationi a Irina Kobakhidze, vyrůstal se staršími sestrami Tamarou a Ketevan. Vystudoval Gruzínskou technickou univerzitu a má i teologické vzdělání. Sloužil v armádě a absolvoval speciální výcvik na vojenské základně Senaks. Má vojenskou hodnost nadporučík.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků