Rozhovory

Gabriela Ruman: Pod tlakom mám najväčšie výkony

Publikováno: 13. 4. 2023
Autor: Šárka Jansová
Foto: archiv Gabriely Ruman
logo Sdílet článek

„Keď niečo naozaj chceš, celý vesmír sa spojí, aby si to dosiahol,“ cituje oblíbené motto Paula Coelha Gabriela Ruman (dříve Drobová), ředitelka a majitelka televize Fashion TV Czech&Slovak.

Další vaše oblíbené motto zní: „Překážky jsou to, co vidíš, když se přestaneš dívat na svůj cíl.“ Měla vaše cesta za úspěchem hodně překážek?
Pod tlakom mám najväčšie výkony, takže ak aj nejaké prekážky boli, prekonala som ich tým, že som tvrdšie pracovala. Už mám dosť rokov na to, aby som vedela, že cesta bez prekážok nevedie nikam, takže sa na svoju kariérnu púť pozerám ako na štandardnú a primeranú môjmu úsiliu.

V roce 2019 jste kandidovala na prezidentku Slovenska. Co vám tato zkušenost dala?
S odstupom času vyhodnocujem túto epizódu v mojom živote ako spontánnu akciu postavenú na emócii, nie na racionálnom základe. Kandidatúru som ohlásila, pretože som mala veľmi silný vnútorný pocit, že musím pomôcť našej krajine a ľuďom v nej, že mám dostatok energie a schopností na to, aby som ovplyvnila negatívnu atmosféru, ktorá panuje na Slovensku už niekoľko rokov. Želala som si a želám si, aby procesy fungovali a aby ľudia boli spokojní a hrdí na to, že sú zo Slovenska. Našťastie som veľmi rýchlo pochopila, že len dobrý úmysel, silná vôľa a nadšenie nestačia. Napriek tomu som za túto skúsenosť vďačná. Kamaráti ma dodnes volajú „pani prezidentka“, takže som získala novú prezývku. V každom prípade som spokojná, že sa prezidentkou Slovenska stala príjemná dáma, ktorá nás vo svete vynikajúco reprezentuje a môžeme byť na ňu hrdí.

Jak zpětně vzpomínáte na vaše působení ve slovenské televizi Markíza?
Mala som obrovské šťastie, že ma do televízie Markíza zobrali na základe pohovoru tri mesiace pred spustením vysielania. Nastúpila som ako interná zamestnankyňa 1. júna 1996 a Markíza spustila vysielanie 31. augusta. Pracovala som tam pätnásť rokov a bola to pre mňa veľká škola. Byť pri tom, ako vzniká televízia, ktorá je dnes na slovenskom trhu fenoménom, bolo obrovské dobrodružstvo a zážitok. Taká atmosféra sa nedá zažiť v rozbehnutej spoločnosti, kde je všetko nastavené a dané.

Jaké funkce jste tam zastávala?
Začínala som ako dramaturgička a reportérka v rannom vysielaní. Po troch mesiacoch ma vedenie presunulo z publicistiky do oddelenia produkcie zábavných programov. Tam som pracovala ako moderátorka a tiež dramaturgička. Postupne som sa vypracovala na kreatívnu producentku až po šéfku celého centra. Okrem papierovania ma na každom tomto poste v podstate bavilo úplne všetko. Milovala som veľtrhy televíznych formátov v Cannes, kde som vyberala to, čo by bolo vhodné pre náš trh. A musím skonštatovať, že som mala dobrý nos na to, čo potom zafungovalo a malo obrovskú sledovanosť.

Za kterými projekty stojíte?
Tak napríklad The Bachelor (Nevesta pre milionára), ktorý je dodnes hodnotený ako jeden z najúspešnejších televíznych projektov v histórii, Got Talent (Slovensko má talent), ktorý získal cenu divákov za najlepší program roka, Zámena manželiek, Let´s dance a mnohé ďalšie.

V současnosti jste ředitelkou a dramaturgyní slovenské lifestylové televize Fashion TV. Jaké vlastnosti musí mít žena, když chce být šéfkou?
To je skôr otázka pre personálnu agentúru alebo psychológa (směje se). Ja o sebe viem, že som náročná na seba aj ostatných, musím mať z práce, ktorú robím, radosť a dávať do nej vášeň. Viem nadchnúť ľudí pre svoje myšlienky a myslím si, že viem odhadnúť potenciál človeka, aj keď o ňom ani on sám ešte netuší. Asi aj preto sa mi podarilo počas mojej kariéry vytvoriť toľko hviezd a hviezdičiek. Či sú toto atribúty vhodné pre šéfov, to netuším...

Jak byste Fashion TV charakterizovala?
Fashion TV Czech&Slovak je jediná špecializovaná televízia na česko-slovenskom trhu prinášajúca vysielanie o životnom štýle, móde, horúcich novinkách a trendoch. Vysielajú ju všetci kľúčoví operátori. Vysiela 24 hodín denne nonstop formou, pričom kombinuje domáci aj zahraničný obsah.

Co vaše vnímání módy? Sledujete poslední trendy, nebo dáte na vlastní pocit? Umíte si vzít i tepláky?
Trendy, samozrejme, sledujem, pretože je to časť mojej práce, ale úzkostlivo sa nimi neriadim. Žena po štyridsiatke má mať svoj vlastný štýl, ktorý jej sedí, cíti sa v ňom dobre a má ho odskúšaný. Tepláky som nosila počas lockdownov v kuse a mám ich „vďaka“ tomuto zvláštnemu obdobiu v šatníku pomerne dosť vo všetkých možných farbách.

Podporuje vás muž?
Môj manžel je moja druhá polovica. Po našej svadbe minulý rok v apríli sa to ešte zintenzívnilo. Trávime spolu veľmi veľa času, navzájom sa podporujeme, dopĺňame a, pochopiteľne, aj kritizujeme. Milujeme byť spolu a máme to tak nastavené od začiatku nášho vzťahu. Súkromný a pracovný život sa u nás prelínajú. Často sprevádzame jeden druhého na služobných cestách a navzájom si radíme aj v biznise.

Máte společné koníčky?
Našou najväčšou vášňou je cestovanie. Manžel zatiaľ navštívil 155 krajín sveta a kopec z nich sme precestovali spoločne. Boli to klasické oddychové dovolenky pri mori, ale aj dobrodružné cesty ako napríklad výlet do Severnej Kórey alebo cesta autom po západnej Afrike, kde sme navštívili Guineu, Pobrežie Slonoviny, Ghanu, Togo a Benin. Voľný čas na Slovensku radi trávime na našej chalupe na Donovaloch.

Nedávno jste se vrátila z ájurvédského pobytu. Jezdíte na ně pravidelně?
Na ajurvédskom pobyte som bola po sviatkoch z jednoduchého dôvodu. Počas Vianoc som si užívala a bolo treba dať telo do formy. Mne takáto očista raz do roka veľmi pomáha nastaviť telo aj ducha. Vždy prídem domov oddýchnutá, schudnutá a dobre naladená.


CV BOX 
Gabriela Ruman (narodila se 13. dubna 1974 v Bratislavě) je slovenská dramaturgyně, producentka a ředitelka lifestylové televize.
Narodila se do rodiny stavebního inženýra a ekonomky. Absolvovala Gymnázium na ul. Ladislava Sáru v Bratislavě, následně vystudovala sociologii na Fakultě humanistiky Trnavské univerzity.
V roce 1996 stála u zrodu televize Markíza, kde potom mnoho let působila jako producentka, šéfdramaturgyně i moderátorka.
V současnosti je ředitelkou a majitelkou televize Fashion TV Czech&Slovak.
Byla nezávislou kandidátkou v prezidentských volbách v roce 2019.
Je exmanželkou současného předsedy Bratislavského samosprávného kraje Juraje Droby.
Je bezdětná, v současnosti je jejím manželem Karol Ruman, který patří k nejvýznamnějším slovenským podnikatelům a filantropům.

Gabriela Ruman se svým televizním týmem

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků