Rozhovory

Faleh bin Násir Ál Thání: Česko má jistý estetický charakter

Publikováno: 5. 4. 2022
Autor: Karel Černý
Foto: Foto archiv Faleha bin Násira Ál Tháního
logo Sdílet článek

Katarský šejch Faleh bin Násir Ál Thání žije už řadu let v Česku. Může tedy porovnávat nejen mentalitu obou národů, ale výborně se orientuje v oblasti obchodu mezi oběma zeměmi. I proto spolupracuje s Česko-katarskou obchodní komorou CCPF (Czech- -Qatar Chamber of Commerce).

Dobře znáte podnikatelské prostředí v Kataru i v Česku. Jsou to dva zcela odlišné světy, nebo mají styčné body?

Nemyslím si, že by tam byly nějaké zásadní rozdíly. Pracovní prostředí je z velké části stejné, ale samozřejmě jsou zde i určitá úskalí. Jako největší výzvu pro investory vidím pochopení zákonů dané země a průzkum trhu v rámci sektoru, do něhož se chystají vstoupit. Dále je určitě zásadní rozumět alespoň v základech tomu, jak funguje místní kultura. To může člověku v byznysu velmi pomoci, a platí to pro obě země.

Stoupá zájem o vzájemné obchodní vztahy?

Je mnoho českých společností, které se úspěšně začlenily do byznysu v Kataru, a naopak. Vzájemný obchod mezi našimi zeměmi vzrostl o více než 70 procent a hlavním důvodem je rostoucí poptávka po českých službách a produktech v Kataru, hlavně po projektech spojených s letošním světovým fotbalovým šampionátem.

Jaké obory mají největší potenciál?

Je hned několik oborů, kde je určitě bilaterální zájem. Například zdravotnictví, průmysl, high-tech společnosti, čistá energie a turismus.

V čem konkrétně spočívá vaše spolupráce s CCPF?

Česko-katarská obchodní komora byla založena v roce 2017 s cílem napomoci obchodu, vytvořit příležitosti a nabídnout pružné pracovní prostředí pro investory jak v Česku, tak v Kataru. Aktuálně máme v plánu otevřít v Kataru české business centrum, které by mělo sloužit jako základna pro české společnosti v naší zemi. Zároveň s uvolňováním covidových opatření doufáme, že se nám v následujících měsících podaří zorganizovat velkou návštěvu české obchodní delegace v Dauhá.

Katar je pro Čechy lákavou turistickou destinací. Platí totéž i ve vztahu Katařanů k Česku?

Česká republika má v Kataru reputaci té nejlepší lokality na fyzioterapii a zotavení. Zároveň je ale spousta Katařanů, kteří jsou po příjezdu do Česka nadšeni ze všech vašich historických památek a turistických míst.

V Česku žijete už docela dlouho. Proč jste se rozhodl právě pro naši zemi?

Přijel jsem, abych se zotavil na zdejších klinikách, a fascinovala mě celá země a krásná příroda, navíc jsem uviděl spoustu možností pro investování a získal mnoho nových přátel. Myslím, že Česko má jistý estetický charakter, který ho odlišuje od jakýchkoliv jiných zemí.

Jací jsou z vašeho pohledu Češi?

Češi jsou velmi přátelští a mírumilovní lidé, a to samé platí o Katařanech. Jazyk je pro mě asi největší výzvou, co se týče komunikace. Již dříve jsem se setkal s Čechy, kteří pracují v Kataru, a říkali mi, že se jim u nás moc líbí.

Budete držet palce českým fotbalistům, aby se probojovali na světový šampionát, který letos Katar pořádá?

Jistěže. Rád bych, aby český národní tým hrál ve světovém šampionátu a probojoval se co nejdále. Pak by se jistě přijela podívat spousta mých českých přátel! Ale jinak –samozřejmě budu podporovat národní tým Kataru.

S prezidentem CCPF Vladimírem Cnotou.

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků