Rozhovory

Erik Kaliňák: Slováci si za Matoviče uvědomili kvality Roberta Fica

Publikováno: 19. 4. 2021
Autor: Luboš Palata
Foto: Foto archiv Erika Kaliňáka
logo Sdílet článek

Naplno do politiky vstoupil teprve 28letý Erik Kaliňák vlastně nedávno. V loňských volbách kandidoval za SMER na posledním 150. místě. Je ale místopředsedou strany, má v ní mj. na starosti komunikaci. Události i lidi hodnotí až nezvykle přímo.

Před loňskými parlamentními volbami jste byl velmi sebevědomý a předpovídal rychlý velký návrat Smeru. Po roce sice opozice vládní strany válcuje, ale není to Smer, ale Hlas v čele s Peterem Pellegrinim. Proč jsou lídry průzkumů oni a ne Smer?

Bol som presvedčený o rýchlom návrate sociálnej demokracie a to sa potvrdilo do posledného písmena. Pravicové strany na Slovensku majú historicky obrovské osobnostné problémy a nedokážu byť jednotné, keď sa dostanú k moci. Keby SMER – sociálna demokracia ostal po voľbách jednotný, mali by sme dnes okolo 25 až 30 percent. Bohužiaľ, na jar dal Peter Pellegrini prednosť svojmu sólo projektu pred dlhodobo plánovanou obmenou lídra strany, ktorá ho doslova vychovala od asistenta poslanca až na premiéra.

Není Robert Fico prostě už za zenitem?

V krajine plnej schopných politikov a silných osobností by bolo možné povedať, že je za zenitom. No my sme na Slovensku a po roku vlády Igora Matoviča si aj tí najväčší odporcovia Roberta Fica naplno uvedomili jeho kvality ako sú odbornosť, pracovitosť či profesionalita. To z neho robí špičkového politika, ktorý ešte určite nepovedal posledné slovo.

Umíte si představit spolupráci Smeru s Hlasom v nějaké příští slovenské vládě?

Keďže obe strany sú nositeľmi ideí sociálnej demokracie, mali by sme byť logicky spojencami. No vzhľadom na to, že voľby pravdepodobne vyhrá strana Hlas, bude to Peter Pellegrini, ktorý bude rozhodovať o tom, akú vládu chce viesť. Z viacerých jeho vyjadrení je cítiť, že svojich potenciálnych spojencov vidí aj v stranách ako SAS, či Progresívne Slovensko... Miestami mám až pocit, že viac ako o sociálnu demokraciu mu ide o post premiéra.

Na druhé straně vidíme strmý pád Igora Matoviče. Čekali jste, že se z vítěze voleb do roka stane jeden z nejméně důvěryhodných politiků?

Popravde, áno. Igor Matovič je skvelý mediálny marketér, ktorý naozaj dokáže chvíľkovo poblázniť davy či masy ľudí. Neštíti sa pri tom zavádzať, klamať či dokonca ani zneužiť vraždu. Viesť krajinu však vyžaduje viac než len klamlivý sugestívny marketing. Na to potrebujete funkčnú stranu, nie osemstranový zlepenec na hrane zákona. Ochotu doťahovať veci do konca, nie ich len veľkolepo odprezentovať na tlačovke. Ale hlavne musíte byť osobnosť, ktorá dokáže ľudí spájať a motivovať, nie ich osočovať, diktátorsky im rozkazovať a dokonca zastrašovať.

Jaké chyby udělala Matovičova vláda? Co udělalo ze Slovenska zemi, kde jsou jedny z největších počtů úmrtí s covidem?

Chýb Igora Matoviča je obrovské množstvo, ale čo sa týka pandémie, vnímam dve kľúčové zlyhania. Napriek tomu, že všade tvrdí opak, kompletne ignoruje odborníkov. V čase, keď všetci volali po lockdowne ako najúčinnejšej zbrani proti pandémii, Matovič vymyslel celoplošné „dobrovoľné” testovanie antigénovými testami, ktoré na to nie sú dokonca ani určené. Napriek tomu, že mu tento experiment nevyšiel, ostal ním doslova posadnutý, tvrdohlavo ho presadzuje ďalej, aj keď je každému jasné, že nefunguje a skôr opak je pravdou, že prispieva k šíreniu ochorenia. Napriek tomu sme dookola svedkami týždenných manévrov celého národa pri „skríningovom” testovaní. Druhá, zásadnejšia chyba je, že ľudí, ktorým vyšiel pozitívny výsledok, nechali doslova napospas tomuto vírusu. Okrem povinnej izolácie nemáme žiaden návod alebo odporúčanie, ako s ochorením bojovať. Matovičova vláda sa kompletne vykašlala na akúkoľvek liečbu - nepripravila žiaden guideline, nevydala včas lekárom povolenie predpisovať lieky využívané v zahraničí a ani neriešila ich dovoz. Jednoducho na Slovensku prebehla prirodzená selekcia podporená zvýšenou mobilitou kvôli celoplošným/skríningovým testovaniam.

Říkáte, že váš strýc Robert Kaliňák byl nejlepším ministrem vnitra ve slovenské historii. Nezviklala vás ani obrovská vlna zatýkání v řadách policie a dalších složek ministerstva vnitra?

To, ako dochádza k zatýkaniu za vlády Igora Matoviča, zostane navždy zapísané v dejinách Slovenska ako nesmierna hanba. Teatrálne zatykanie kukláčmi s vyrazenými dverami nad ránom, traumatizované zranené deti, kolabujúce starenky pri zásahoch, dokonca za prítomnosti novinárov a kamier, verejné vyhrážanie sa politickým oponentom, aby ticho šúchali nohami a čakali, kedy ich zoberie NAKA, je niečo, čo Slovensko nikdy nezažilo a pevne verím, že ani nezažije. Nehovoriac o dôvodoch zadržania, keď ide takmer výlučne o výpovede kajúcnikov, teda obvinených, ktorí sa hádzaním špiny na iných snažia o zníženie vlastného trestu. To, že Robert Kaliňák bol najlepším ministrom vnútra v dejinách Slovenska, si teraz myslím ešte pevnejšie a rozhodnejšie ako kedykoľvek predtým. Je to totiž názor, ktorý často počúvam od policajtov a hasičov, to jest od tých najpovolanejších ľudí hodnotiť ministrov vnútra - ich podriadených.

Autor je redaktorem Deníku



Neľutujem

Eriku Kaliňákovi je 28 let a patří k nadějným, novým tvářím strany SMER – sociálna demokracia. Možná by mohl už být dál, ale před rokem kandidoval až ze 150. místa. Nelituje toho? A co ho vlastně na politice nejvíc baví? „Neľutujem, práve naopak, rád by som si to zopakoval. Každý hlas, ktorý získate z takého miesta, je stopercentne váš a vyhnete sa tak pochybnostiam, či váš „úspech” nevyplýva len z poprednej priečky na kandidátnej listine. Na politike ma najviac bavia diskusie s občanmi. Častokrát ich postrehy a nápady z praktického života presahujú teoretické poučky z politickej filozofie.“


reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků