Události

Dvakrát přemalovaná Lennonova zeď

Publikováno: 27. 5. 2019
Autor: Karel Černý
Foto: Pavel Gwužď
logo Sdílet článek

Slavná Lennonova zeď na pražském Velkopřevorském náměstí se oděla do nového hávu. Dvacítka umělců na ní v březnu vytvořila nové dílo zabírající na 150 m2.

Hlavním motivem nové výzdoby byl název jedné z Lennových písní All You Need Is Love (Vše, co potřebujete, je láska). Ten je na zdi Maltézské zahrady vyobrazen ve třiceti různých jazycích, což mimo jiné symbolizuje letošních 30 let od listopadové revoluce v roce 1989.
Akce nazvaná Meet Art vznikla jako osobní iniciativa několika lidí, především předsedy Česko-ománského výboru Hospodářské komory Pavla Šťastného, který je i autorem loga někdejšího Občanského fóra, ale i loga ke 30. výročí sametové revoluce. Hospodářská komora byla také spoluorganizátorem celé akce.


Při této příležitosti se sešli zástupci řady oborů, do celkové malby přispěli například výtvarník a divadelník Matěj Forman, ekonom Tomáš Sedláček, sochař Kurt Gebauer či velvyslanci několika zemí, mezi nimi například velvyslanec Spojených arabských emirátů v Praze Abdulla Mohamed Almaainah, který kdysi vytvořil vlajku své země. Nechyběli ale ani studenti uměleckých škol či street artisti, přispěli i umělci ze Slovenska, Srbska, Kanady či Ománu.


Novou podobu si ale zeď dlouho neudržela. O Velikonočním pondělí ji kompletně přemalovala česká skupina Extinction Rebellion, která chce různými vzkazy apelovat na politiky, aby začali řešit klimatickou krizi. 


reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků