Rozhovory

Derya Evren: Chceme lidem přiblížit Banksyho svět

Publikováno: 13. 12. 2021
Autor: Šárka Jansová
Foto: Foto archiv Deryi Evrena
logo Sdílet článek

Banksy, anglický streetartový umělec, kombinující graffiti s využitím šablonové techniky, si dvě desítky let získává věhlas svými kuriózními díly, nezákonnými kousky i důslednou anonymitou.

Banksy je pseudonym umělce pocházejícího z bristolské undergroundové scény a jeho skutečná identita je – navzdory všem možným spekulacím – dosud neznámá. Umělec k tomu má asi své důvody. Jeho satirická díla nesou kulturní poselství, své obrazové komentáře „píše“ na zdi velkoměst, nejvíce v Londýně. Patří k nim solidarita s uprchlíky, vysmívání se autoritám, komerci a mechanismům kapitalismu.

Holubice či balónek

K jeho typickým dílům patří demonstrant, házející svazek květin místo zápalné lahve, holubice v neprůstřelné vestě, domorodci s oštěpy lovící nákupní vozíky, holčička, vzpínající ruce za červeným balónkem, který jí vzal vítr, líbající se policisté či pokojská, zametající špínu za závěs. V roce 2010 Banksy vytvořil v dílu MoneyBART uvítací skeč k seriálu Simpsonovi, kde zobrazuje v žalostných podmínkách pracující Asiaty. Skeč byl inspirován zjištěním, že Simpsonovi jsou z velké části vyráběni v Jižní Koreji. Banksy také finančně vypomohl stíhaným umělcům z ruské skupiny Vojna a režíroval snímek Exit Through the Gift Shop, který měl premiéru na Sundance Film Festivalu v roce 2010. I když byl film nominován na Oscara, svoji identitu opět neprozradil.

Nejhorší sen

Před pár lety otevřel na jednu sezónu pseudozábavní park Dismaland, který zřídil v letovisku Weston-Super-Mare poblíž Bristolu. Pozval desítku spřízněných umělců, mimo jiné i Izraelce a Palestince, malíře Damiena Hirsta a také čtveřici českých umělců – Vladimíra Turnera, Ondřeje Mladého, Jana Šimánka a Vojtěcha Fröhlicha, autory antibillboardového videa. Společně pak zhmotnili „nejhorší sen o současném světě“.

Banksyho svět v Praze

A jak tedy vidí tajemný umělec svět? To napoví i výstava World of Banksy v odsvěceném kostele sv. Michala kousek od Staroměstského náměstí v Praze. O díle Banksyho s námi hovořil i spoluautor a kurátor výstavy Derya Evren, který je zároveň producentem a zástupcem provozovatele výstavy.

Čím vás Banksy nejvíc zaujal?

Tím, že své umění nedělá pro umění, ale pro lidi. Snaží se, abychom měli v našem každodenním životě kus umění, skrze které se nám snaží předat své myšlenky, nebo, chcete-li, vzkaz. Jdete třeba na nákup, najednou na zdi před vámi uvidíte jeho dílo a donutí vás to k zamyšlení. To se mi líbí.

Banksy sám údajně výstavy nepořádá. Jak to tedy je?

To je pravda. Banksy pořádá výstavy velmi málo, ta poslední byla před několika lety. A jde o výstavy, které trvají jenom jeden nebo pár dní. Ve světě je v současnosti několik expozic, které nejsou od Banksyho, ale o Banksym. I naše výstava je taková. Její název je The World of Banksy (Banksyho svět) a chceme v ní lidem přiblížit jeho svět. Kdyby chtěl někdo jeho dílo vidět, musel by cestovat skoro přes celou zeměkouli. My ho lidem přibližujeme na jednom místě a snažíme se jim ukázat, jaké jsou Banksyho myšlenky. Co ho vede k tomu, aby vytvářel taková díla. To je náš cíl, a myslím si, že jsme v tom úspěšní.

Proč jste pro expozici zvolili odsvěcený kostel sv. Michala?

Když mě v roce 2019 oslovili s tím, že by se výstava mohla pořádat v Praze, první místo, které mě napadlo, byl právě tento kostel. Bohužel se nám nepodařilo zkontaktovat majitele a byly tam i další komplikace. Nakonec byla výstava uspořádána v galerii Mánes. Letos to konečně vyšlo. A proč tento kostel? Je to místo, kde mistr Jan Hus poprvé kázal Pražanům. Zde vidím mezi Banksym a Janem Husem jistou spojitost. Svým způsobem se v obou případech jedná o reformátory své doby a oba vykazovali a vykazují snahu něco ve společnosti změnit. Podle mého názoru i díky této spojitosti dosáhla výstava úplně jiné úrovně. Pokud se nám podaří domluvit s majitelem, budeme tu ještě nějakou dobu. Doporučuji proto sledovat naše účty na sociálních sítích, kde se zájemci mohou včas dozvědět, dokdy bude expozice otevřena.

Co všechno mohou návštěvníci vidět?

Máme tady 40 murálů, 65 obrazů, několik videoprojekcí a filmů. Ohlasy jsou velmi pozitivní. Návštěvníky čeká zajímavá, zábavná podívaná.

Můžete vyzdvihnout několik Banksyho děl, které na výstavě hovoří svým významem za vše?

Každé jeho dílo má hlubší význam. Kdybychom o tom měli mluvit, bylo by to na knihu. Kvůli tomu tady máme dostatečnou dávku popisků, aby se lidé dozvěděli, co nám Banksy svými díly chce říct. Je tu několik posledních umělcových děl jako Reading Prison (Oscar Wilde), nebo i Achooo – babička, která kýchá v době covidu. I film o Banksym je moc zajímavý.

Kdo je Banksy?

Odpověď na tuto otázku zatím neexistuje. Kandidátů už sice bylo několik, všichni to ovšem popřeli a dokázat se nic nepodařilo. Jako v případě švýcarského umělce Maîtreho de Cassona, kteý byl stejně vážným kandidátem jako jindy člen kapely Massive Attack Robert Del Naja. Novinář Craig Williams, který v roce 2016 strávil studiem Banksových děl skoro půl roku, zase tvrdí, že Banksy není jeden člověk, ale jde o celou skupinu. A zatím nejdůkladněji šli po Banksym lidé z Queen Mary University of London, kteří použili metodu, jež běžně slouží k vystopování recidivistů. A za Banksyho označili bristolského umělce Robina Gunninghama.

Výstava probíhá v odsvěceném kostele sv. Michala.


reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků