Názor

Depp verzus Heard: Kto je skutočnou obeťou?

Publikováno: 27. 6. 2022
Autor: Beata Greneche
Foto: Foto Shutterstock.com
logo Sdílet článek

Myslím, že sme už zvyknutí na americkú tradíciu žalovať kohokoľvek za čokoľvek. Či už sa v práci pošmyknete na banánovej šupke, alebo si v mikrovlnke uvaríte mačku, lebo na návode nebolo napísané, že sušenie mokrých zvierat je zakázané... Poďme sa pokúsiť o návrat k zdravému rozumu.

Proces, ktorý sa nedávno skončil, zapadá do inej kategórie a riešil oveľa závažnejší čin než pošmyknutie na banáne. Ide o zámer vedome poškodiť a zničiť kariéru, život, rodinu... K závažnosti témy sa pridáva moderný spôsob tohto honu na čarodejnice. Celý svet má možnosť v priamom prenose sledovať niečo ako napodobeninu zlej kolumbijskej telenovely kríženej s reality show Big Brother, v ktorej sú zastúpené všetky aspekty lákajúce k obrazovkám široké publikum. Fascinujúci holywoodsky životný štýl, celebrity v úlohách svedkov, luxus, súdna sieň, advokáti a dve filmové hviezdy, ktoré sa chvíľu milovali a dnes si nevedia prísť na meno.

Súd v priamom prenose

Chvíľu, pretože oficiálny manželský zväzok hercov Johnnyho Deppa a Amber Heard trval len niečo vyše roka. A dnes už všetci vieme, že nie pekného roka. Pri rozvode získala Heard v rámci vyrovnania sedem miliónov dolárov, ktoré sľúbila obratom venovať dvom charitatívnym organizáciám, čo sa nakoniec nestalo. Rozchádzajúci sa manželia v spoločnej deklarácii vyhlásili, že v ich vzťahu nikdy nebolo fyzické násilie, a zároveň sa dohodli už nikdy sa verejne nevyjadrovať k svojmu súkromiu. Čo sa nakoniec tiež nestalo. V roku 2018 vyšiel v The Washington Post článok, v ktorom sa Amber označila za obeť domáceho násilia a tým sa začal pád Johnnyho kariéry. Holywoodske štúdiá sa mu obrátili chrbtom, zrušili s ním zmluvy, preto sa v apríli tohto roku rozhodol žalovať svoju exmanželku za ohováranie a urážku na cti. Celý svet sledoval, ako sa bývalý pár postavil pred súdnu tribúnu, lebo Deppov právnický tím trval na tom, že chcú verejný proces s prítomnosťou televíznych kamier. Málokto chápal, prečo bolo potrebné sledovať v priamom prenose všetky tie absurdity od Johnnyho odseknutého prsta cez nahrávky hádok, potvrdené krivé prísahy a falošné svedectvá Amber až po ľudský exkrement v posteli. Prečo mali masy divákov získať pocit, že slávni ľudia pri bližšom pohľade stratia dôstojnosť? Na záver procesu to vysvetlil Johnny: „Je mi ľúto, že ste to museli počúvať. Ale situácia sa už vymkla spod kontroly. Preto som sem potreboval prísť a zverejniť, čo som bol nútený niesť na svojich pleciach celých šesť rokov. Nikto nie je dokonalý. No nikdy v živote som nikomu fyzicky neublížil ani naňho sexuálne nezaútočil. Obvinenia, ktoré ste počuli, sú strašné, smiešne, ponižujúce, nezmyslené, bolestivé, surové. Nepredstaviteľne brutálne, kruté a nepravdivé. Všetky sú nepravdivé.“

Porota na obvodnom súde vo Fairfaxe mu dala za pravdu a uznala jeho bývalú manželku vinnou z ohovárania a nariadila jej, aby mu vyplatila 10,35 milióna dolárov. Depp má exmanželke uhradiť dva milióny, lebo jeho právnik Heardovej vyjadrenia označil za hoax a zneužívanie.

Jednoduchá rovnica nefunguje

Ovplyvní tento rozsudok mieru tzv. cancel culture v dnešnej spoločnosti? Johnny Depp skutočne nie je reinkarnáciou anjela, to je všetkým jasné. Demoloval apartmány, nadmerne užíval lieky, pil, bral drogy. Takéto sebadeštruktívne správanie, o ktorom písal už Freud, sa môže objaviť napríklad vtedy, keď má človek problém vyrovnať sa s tlakom spoločenských a kultúrnych noriem, ktoré si – paradoxne – nastavili ľudia sami. Ak niekto ubližuje sebe, neznamená to však, že automaticky ubližuje aj niekomu inému a je vyvrheľ a zločinec. Autodeštrukcia ešte z nikoho nerobí kriminálnika, pokiaľ mu nie je dokázaný opak. A podľa verdiktu súdu v americkej Virgínii v procese Depp – Heard opak dokázaný nebol.

Amber sa pokúsila zviezť na vlne hnutia Me Too a mylne si myslela, že si môže dovoliť všetko. Bola však súdená a odsúdená. Rovnica by podľa niektorých ľudí mala byť jednoduchá – ženy sú obete, muži sú násilníci, ženy sú dobré, muži sú zlí. V reálnom živote to, našťastie, takto nefunguje. Nič nie je čierno-biele, hoci by sme si to niekedy priali. A treba si uvedomiť, že fyzické aj psychické násilie je trestuhodné, nech sa týka kohokoľvek. Mimochodom – Tarana Burke, zakladateľka Me Too, od začiatku tvrdí, že hnutie sa netýka len žien, ale aj mužov. Takže akákoľvek monopolizácia jedného pohlavia je neadekvátna. Štatistiky dokazujú, že násilie na ženách je neporovnateľne častejšie ako na mužoch, ale ak budú samozvanými veľvyslankyňami celebrity vyhlasujúce, že rozsudok v prospech Johnnyho Deppa zabil hnutie Me Too, tak si to hnutie, milé dámy, zabijete samy.


reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků