Politika

Denisa Saková: Nekrájajme medveďa, ktorý ešte behá po lese

Publikováno: 12. 9. 2023
Autor: Luboš Palata
Foto: archiv Denisy Sakové a Shutterstock.com
logo Sdílet článek

Na konci září čekají Slovensko předčasné parlamentní volby, dá se tedy předpokládat, že léto zde bude skutečně horké. Průzkumy zatím favorizují především dvě strany, jednou z nichž je HLAS-sociálna demokracia pod vedením Petera Pellegriniho. Místopředsedkyní této strany je exministryně vnitra Denisa Saková.

Co říkáte na průzkum nálad ve slovenské veřejnosti, zveřejněném na summitu Globsec, podle něhož se za poslední rok atmosféra v zemi začala odklánět od podpory Ukrajiny k řekněme „porozumění“ pro ruskou agresi?
Na Slovensku sme dlhé mesiace zápasili s vládou chaosu, hádok a nekompetentnosti, ktorá mala najvyššiu nedôveryhodnosť zo všetkých vlád v histórii samostatného Slovenska. Ani za vlády Vladimíra Mečiara nebola vláda taká nepopulárna, ako tomu bolo teraz. A pod vplyvom týchto okolností, keď vláda zlyhávala vo všetkom, hodnotili ľudia aj vývoj vojny a pomoci na Ukrajine, ktorý komunikačne zastrešovala rekordne nepopulárna vláda a jej predstavitelia. Navyše, keď vláda zlyhávala pri pomoci vlastným ľuďom pri pandémii či inflácii, naháňala si kredit aspoň v zahraničí pri pomoci Ukrajine a to vyvolalo tento výsledok, ktorý spomínate.

Mění to něco na předvolební kampani vaší strany HLAS-SD? Co je vlastně podle vás největším současným problémem Slovenska?
Že sa podľa Eurostatu ekonomicky prepadlo na druhú najchudobnejšiu krajinu v EÚ, za nami zostalo už len Bulharsko. Máme dvojnásobne vyššiu infláciu cien potravín, ako je priemer v EÚ. Základné potraviny a potreby máme drahšie ako Nemecko či Rakúsko, čiže bohaté západoeurópske štáty, a z platov, ktoré sú oveľa nižšie, ukrajuje rekordná inflácia. A to sú jasné posolstvá našej strany: budeme sa starať o našich ľudí, o náš národ, a ak sa nám bude dariť, môžeme pomáhať aj Ukrajine. Lebo inak sa nálady ľudí obracajú zlým smerom, ktorý dnes vidíme. A v takýchto situáciách je potrebná silná ruka štátu pri riešení otázky energetickej a potravinovej krízy.

Slovensko zažívá skoro devět měsíců bez regulérní vlády. Podílela se na tom i váhavost prezidentky Zuzany Čaputové, která nechala až do momentu, kdy už to nebylo možné dál tolerovat, vládu v demisi?
Vláda Eduarda Hegera padla vlani v decembri. V januári sme upozorňovali pani prezidentku, aby hneď zostavila úradnícku vládu a trvala na čo najskoršom termíne predčasných parlamentných volieb, s termínom ešte pred letom. Neurobila tak. Považujeme to za jej zlyhanie. A potom sme sa trápili s vládou v demisii ešte niekoľko mesiacov a teraz čakáme takmer dva mesiace, aké účinné riešenia ponúkne úradnícka vláda v boji s vysokými cenami potravín a rekordným zdražovaním. Navyše táto vláda nemá na mnohé opatrenia kompetencie, ktoré sú obmedzené pre úradnícku vládu z Ústavy, ani mandát od ľudí. Preto jej navrhujeme aj ako opozičná strana riešenia, ktoré ľuďom pomôžu.

Má úřednická vláda Ľudovíta Ódora vaši důvěru? Jak významný je fakt, že v čele Slovenska je dnes etnický Maďar?
Úradnícka vláda nedostala dôveru v parlamente. Jej základnou úlohou je doviesť Slovensko k predčasným parlamentným voľbám. Zachrániť Plán obnovy a dočerpať eurofondy. Spraviť audit štátu po mesiacoch vládnutia nekompetentnej vlády. A či je premiér maďarskej národnosti? Premiér Ódor má na Slovensku štátnu príslušnosť, vzťahy s Maďarskom a Maďarmi žijúcimi na Slovensku sú dnes dobré, úplne iné ako v 90. rokoch.

Poslední tři roky Slovensko zažívalo protikorupční smršť mezi soudci, prokurátory, policisty, lidmi napojenými na politiku... Je už očištěno od korupce?
Každá strana má predvolebné heslá, aby získala čo najviac voličov. Tak vnímam aj heslo Očista od korupcie z úst bývalého premiéra Igora Matoviča. Pod týmto heslom vyhral voľby v roku 2020. Vládol tri roky, počas ktorých svoje heslo používal v mnohých prípadoch politického boja, skompromitoval boj za spravodlivosť aj zatýkaním svojich politických oponentov. Nad tým všetkým za vznáša veľký tieň podozrení, že sa postupovalo účelovo, v duchu hesla účel svätí prostriedky, mnohokrát aj za cenu porušenia zákonov. Ako bývalá ministerka vnútra presadzujem zásadu, že každý jeden trestný čin musí byť riadne zákonne vyšetrený a vinník potrestaný. A všetko sa musí diať v zmysle zákona. Dbala som na to ako ministerka vnútra a dúfam, že aj budúca vláda to bude mať ako jednu zo svojich priorít.

Pokud bude možné vytvořit po volbách většinovou vládu z demokratických prozápadních stran bez Roberta Fica a jeho strany SMER-SD, dáte této vládě přednost?
Ako bude vyzerať nová vláda na Slovensku, sa dozvieme po sčítaní hlasov 1. októbra 2023. Dovtedy sú to čisté hypotetické otázky. Viete, riadime sa slovenským príslovím: „nekrájajme medveďa, ktorý ešte behá po lese“.

Přemýšlela jste o kandidatuře do Evropského parlamentu? Volby do něho budou už příští rok...
Priznám sa, že ani prezidentské voľby, ani voľby do europarlamentu momentálne nie sú otázkou dňa. Plnú energiu venujeme predvolebnej kampani do konca septembra a práci pre Slovensko v parlamente, doma. V našej strane HLAS-SD sa budeme zaoberať inými otázkami, keď budú aktuálne a príde ich čas.

Autor je evropským editorem Deníku

CV BOX
Denisa Saková (narodila se 17. dubna 1976 v Nitře) je bývalá ministryně vnitra ve vládě Petera Pellegriniho.
Je vystudovaná ekonomka, po roce 2000 pracovala v IT sektoru.
Od roku 2007 působila na ministerstvu vnitra, nejdříve jako ředitelka sekce informatiky, pak jako vedoucí služebního úřadu.
Významně se podílela na úspěšných přípravách Slovenska na vstup do schengenského prostoru. V roce 2016 kandidovala za SMER do parlamentu, byla zvolena poslankyní, ale postu se vzdala, protože se stala státní tajemnicí ministra vnitra.
V dubnu 2018 byla jmenována ministryní vnitra a v čele resortu působila až do března 2020. V únorových volbách byla znovu zvolena poslankyní za SMER, v létě 2020 přešla do nové strany HLAS-sociálna demokracia v čele s Petrem Pellegrinim. V současné době je v této straně místopředsedkyní.
Denisa Saková je rozvedená a má syna.

Na zasedání evropské Rady pro spravedlnost a vnitřní věci (2019)

reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků