Rozhovory

Denisa Saková: Najpohodlnejšie je zbaviť sa tých, čo kritizu

Publikováno: 27. 6. 2022
Autor: Šárka Jansová
Foto: Foto archiv Denisy Sakové a Shutterstock.com
logo Sdílet článek

„Máme tu vojnu, ktorá zúri za našimi východnými hranicami,“ říká Denisa Saková, poslankyně za HLAS-sociálna demokracia, která vyvíjí úsilí, aby pomohla slovenským občanům, na které se kvůli válce řítí ze všech stran nebývalé zdražování.

Setkáváme se opět po roce. Co zásadního se u vás v politice za tu dobu událo?

Myslím, že za ten rok sa veľmi veľa zmenilo. Pred rokom o takomto čase sme riešili dôsledky druhej vlny covidu a pomoc, ktorá bola nevyhnutná pre domácnosti a podniky. Dnes, dovolím si tvrdiť, problémy súvisiace s covidom sa vytratili akoby švihnutím čarovného prútika.

A máme tady válku...

Áno a zúri za našimi východnými hranicami. Riešime migračné vlny a pomoc vojnovým utečencom. A akoby toho nebolo dosť, riešime problémy, ktoré trápia náš národ, našich občanov. Máme tu enormné zvyšovanie cien potravín a energií. Do toho každý týždeň s napätím očakávame, čo bude s dodávkami ropy a plynu pre domácnosti, ale najmä pre slovenský priemysel. Keby nám bol niekto povedal pred rokom, v akej situácii sa ocitneme, tak mu neuverím.

Navíc to u vás vře i na politické scéně. Slovenský parlament se rozhodl nevydat ke stíhání vašeho bývalého premiéra Roberta Fica. Jak se k této kauze stavíte?

My ako opozičná strana HLAS-SD sme nehlasovali za vydanie Roberta Fica. Ale pozor, nie na stíhanie ako také, ale na väzobné stíhanie. Totiž Robert Fico sa nebráni žiadnemu vyšetrovaniu, riadne sa vždy dostaví na výsluchy a s orgánmi činnými v trestnom konaní spolupracuje. Je obvinený z vecí, ktoré sa udiali pred 5 – 6 rokmi. Preto si nemyslíme, že v súčasnosti musí byť vyšetrovaný v kolúznej väzbe, keď sa údajný skutok stal tak dávno. Kolúzna väzba býva nariadená, aby nedošlo k ovplyvňovaniu svedkov. Naozaj si nemyslíme, že pre skutok, ktorý sa stal pred šiestimi rokmi, by dnes niekoho ovplyvňoval. Ak by mal v úmysle to spraviť, svedkovia sú už ovplyvňovaní dávno.

„Stop kriminalizácii opozície! Jedinou snahou tejto vlády je prekryť vlastnú neschopnosť riešenia problémov Slovenska. Jediné, čo ponúka, sú nechutné hry na pokrivenú spravodlivosť,“ napsala jste nedávno na svém facebookovém profilu. Na co jste takto reagovala?

Ten citát presne vyjadruje realitu. Jediné, čo súčasná vláda robí, je kriminalizácia opozície. Z jedného jediného dôvodu – nevie sa pozrieť pravde do očí. My jej tú pravdu ukazujeme, je to legitímne právo, ale aj povinnosť opozície dávať vláde spätnú väzbu a dávať alternatívne návrhy, ako riešiť problémy, ktoré trápia krajinu. A keďže vláda za dva roky, čo je pri moci, pre národ nerobila vôbec nič, tak sa takáto pravda asi ťažko počúva. Najpohodlnejšie a najjednoduchšie je zbaviť sa tých, čo kritizujú.

Jako první žena v historii Slovenska jste byla ministryní vnitra. Jak jste zvládala situace, kdy jste v rámci své funkce byla na místech, kde docházelo k tragédiím?

Áno, viesť ministerstvo vnútra je veľmi náročná funkcia. Nielen z pohľadu rozmanitosti problémov, ktoré musíte riešiť, musíte mať dostatočný prehľad o fungovaní štátu, veľkú zodpovednosť pri zaisťovaní bezpečnosti občanov, ale hlavne veľakrát sa pri tragických udalostiach musíte správať absolútne profesionálne a musíte byť veľmi silný. Pretože v najťažších životných chvíľach ľudí musíte byť vy tá najsilnejšia osoba a musíte aj v takých situáciách zachovať chladnú hlavu, byť stále pripravený a ochotný pomôcť, ale aj prinášať v čo najkratšom čase najlepšie riešenia. A je jedno, či hovoríme o výbuchu bytovky v Prešove alebo o zvládnutí migračnej krízy. V situácii, keď ide o životy a zdravie ľudí, je absolútne najväčšou prioritou spraviť všetko pre to, aby ste ľuďom pomohli.

K tragédiím dochází dnes a denně za hranicemi Slovenska kvůli konfliktu na Ukrajině. S tím souvisí i případné rozmístění vojáků NATO na slovenském území. Jste pro?

Sme plnohodnotným členom NATO a požiadavka, aby sa jednotky NATO v prípade hroziaceho konfliktu rozmiestňovali v oblastiach, ktoré sú bezprostredne ohrozené, je absolútne legitímna. Nemusím v tejto súvislosti pripomínať, že na rozdiel od Českej republiky je vojna pár kilometrov od našej štátnej hranice.

Loni jste si nám postěžovala, že velká část domácností na Slovensku je na pokraji ekonomického krachu, protože pomoc je mizivá. Válka na Ukrajině asi ještě všechno zkomplikovala, že?

Minulý rok, keď som vyriekla túto vetu, som nevedela, že nás za ten rok postretne ešte niečo horšie. HLAS-SD upozorňuje vládu, že už aj ekonómovia a odborníci volajú po urýchlenej pomoci sociálne najviac ohrozeným skupinám obyvateľstva. Národná banka Slovenskej republiky varuje pred dvojcifernou infláciou v budúcom roku, čo znamená ďalšie prudké zdražovanie. Podľa ministerstva financií vzrastie na budúci rok cena plynu a tepla o desiatky percent. Farmári a potravinári varujú, že o dva mesiace budeme mať prázdne sýpky. A vláda nerobí nič, nič a ešte raz nič. Niekoľkokrát sme vyzývali vládu a premiéra Eduarda Hegera, aby do parlamentu okamžite predložili zákon Lex Slovensko, ktorý pomôže slovenským občanom v blížiacej sa ekonomickej katastrofe. Žiaľ, tento návrh bol zhodený zo stola a vôbec sa o ňom v slovenskom parlamente nerokovalo.

Předložila vaše strana nějaký návrh, jak občanům pomoci?

HLAS-SD predložil na poslednú schôdzu parlamentu návrh na mimoriadnu valorizáciu dôchodkov o 3,3 percenta. Vládna koalícia však o ňom neumožnila ani len rokovať a vyškrtla ho z programu schôdze. Ďalej žiadal zníženie DPH na základné potraviny na 5 percent a zavedenie 0-percentnej DPH na takzvaný predaj potravín z dvora. Na spomalenie rastu cien palív chcel HLAS-SD znížiť spotrebnú daň z benzínu a nafty o 20 centov za liter. V rámci pomoci rodičom, ktorým sa z kapacitných dôvodov nepodarilo umiestniť svoje dieťa do škôlky, navrhol predĺžiť vyplácanie rodičovského príspevku na 5 rokov. Napokon navrhol počas nasledujúcich troch rokov navýšiť štátny príspevok pre sociálne služby a výrazne tak zdvihnúť mzdy opatrovateliek. V dôsledku zvýšenia cien energií sme vyzývali vládu, aby pripravila finančné balíčky adresované sociálne slabším rodinám, aby vedeli prežiť nastávajúce ťažké obdobie. Prípadne, aby bola znížená DPH na 5 percent. No neudialo sa nič. Na súčasnú schôdzu parlamentu sme tiež navrhli ďalší súbor riešení. Vyplatiť jednorazový finančný príspevok vo výške 100 eur pre vybraný okruh obyvateľov s najnižšími príjmami a ďalších 100 eur na každé nezaopatrené dieťa. Navrhli sme výnimku z verejného obstarávania pre zdravé potraviny. Cieľom novely zákona je umožniť školám a školským zariadeniam nakupovať potraviny od prvovýrobcov, lokálne a s dôrazom na kvalitu. Pre dôchodcov sme navrhli zavedenie 14. dôchodku ako reakciu na celoročný rast životných nákladov.

Zdá se, že velkým problémem bude plyn, který proudí do Evropy z Ruska. Je reálné se jen tak od ruského plynu odstřihnout?

Okamžité odstrihnutie od ruského plynu je neprijateľné riešenie. Slovenský priemysel je od ruského plynu závislý na 95 percent. Môžeme robiť opatrenia a nové návrhy riešení dodávok plynu z iných krajín, ale tie majú strednodobý charakter. To znamená, že sa nedajú technicky realizovať ani za týždeň, ani za mesiac. Bude to trvať roky.

Jak vnímáte za poslední rok spolupráci Česka a Slovenska?

Podľa mňa sa vzťahy Čechov a Slovákov po rozdelení v roku 1993 nezhoršili. Práve naopak, myslím, že sa môžeme pýšiť priateľstvom a spoluprácou, ktoré nám iné národy môžu závidieť. Ak niekedy spolupráca pokrivkáva, je to vždy len počas krátkeho časového obdobia a v dôsledku toho, že si konkrétni ľudia nenašli spoločnú reč.

CV

Denisa Saková (narodila se 17. dubna 1976 v Nitře) je bývalá ministryně vnitra ve vládě Petera Pellegriniho

Je vystudovaná ekonomka, po roce 2000 pracovala v IT sektoru.

Od roku 2007 působila na ministerstvu vnitra, nejdříve jako ředitelka sekce informatiky, pak jako vedoucí služebního úřadu.

Významně se podílela na úspěšných přípravách Slovenska na vstup do schengenského prostoru. V roce 2016 kandidovala za SMER do parlamentu, byla zvolena poslankyní, ale postu se vzdala, protože se stala státní tajemnicí ministra vnitra.

V dubnu 2018 byla jmenována ministryní vnitra a v čele rezortu působila až do března 2020. V únorových volbách byla znovu zvolena poslankyní za SMER, v létě 2020 přešla do nové strany HLAS--sociálna demokracia v čele s Petrem Pellegrinim. Tato strana je v současnosti nejpopulárnější na Slovensku s podporou asi 19 % voličů.

Denisa Saková je rozvedená a má syna.

Voľný čas venuje Denisa svojmu synovi.

Práce a syn

Denisa je i matka. Má na syna dost času? „Bude mať 13 rokov a je veľmi vnímavý a tolerantný k mojej práci,“ říká. „Pochopil, že cez niektoré povinnosti nejde vlak a musíme to akceptovať. Ale všetok voľný čas sa snažím venovať jemu. Keď som bola ministerka a prišla som domov v noci namiesto večernej sľúbenej hodiny, na moje ospravedlnenie len povedal: ,Mamička, ja to absolútne chápem. Veď má ešte nejaká iná žena na Slovensku takú veľkú zodpovednosť a takú náročnú prácu ako ty?ʻ No, nemá...“ (směje se)


reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků