Cestování

Deň kroja v znamení rekordov

Publikováno: 24. 10. 2019
Autor: Michal Bartek
Foto: Ramon Leško, Norbert Kuklovský
logo Sdílet článek

 V znamení viacerých rekordov sa v sobotu 7. septembra v Banskej Bystrici niesol druhý ročník unikátneho podujatia Slovenský deň kroja.

Tento deň si krásu slovenských krojov a tradícii prišlo počas 12 hodinového programu pozrieť viac ako 32 tisíc obyvateľov a návštevníkov Banskej Bystrice.

„Som mimoriadne nadšená z toho, že v porovnaní z vlaňajším ročníkom sa nám podarilo prekonať aj rekord v počte ľudí, ktorí prišli na toto krásne podujatie v krojoch,“ pochvaľuje si autorka podujatia Slovenský deň kroja, Mária Reháková. Zatiaľ čo vlani komisári Slovenskej knihy rekordov narátali 2679 návštevníkov v krojoch, tento rok to bolo 3882.

„Krásu našich krojov mali účastníci Slovenského dňa kroja možnosť odprezentovať nielen počas sprievodu, ktorý išiel od pamätníka SNP cez Národnú ulicu až na námestie SNP, ale i priamo na pódiu v moderovanom pásme, ktoré trvalo niečo cez štyri hodiny,“ hovorí Mária Reháková.

Rekordný bol aj počet účinkujúcich počas celodenného programu, ktorých sa na pódiu odprezentovalo takmer tisíc z rôznych folklórnych súborov z celého Slovenska.

„Som naozaj hrdá na všetkých, ktorých neodradilo ani počasie a prišli vzdať úctu slovenským tradíciám a chcela by som sa im z celého srdca poďakovať,“ dodala autorka podujatia.

Krojovaný sprievod ako unikát

Peter Pohančaník, vedúci súboru Urpín z Banskej Bystrice, organizoval na tohtoročnom Slovenskom dni kroja sprievod ľudí odetých v krojoch. Je to úctyhodný výkon, pretože zmanažovať a zabezpečiť tritisíc ľudí je ozaj náročná práca.

„Boli tu milovníci folklóru od východu až po západ, takisto z Oravy, zo Spiša, z Horehronia, z Podpoľania. Približne 150 obcí sa prihlásilo do tohto sprievodu. Určite to bol unikátny sprievod, ktorý prezentoval bohatstvo a nádheru našich krojov. Na Slovensku bol vôbec prvýkrát v takýchto veľkých rozmeroch,“ povedal Peter Pohančaník.

Súbor Urpín uskutoční každoročne niekoľko zahraničných vystúpení v Európe. A aj tam sa banskobystrickí folkloristi zúčastňujú na krojovaných sprievodoch. Podľa Pohančaníka však krojovaný sprievod takých rozmerov, aký bol na 2. ročníku Dňa kroja, ešte v rámci Európy nezažil. 




reklama

https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz https://www.weedy.cz

Mohlo by vás zajímat

Více článků